Obrenovac, 04.12.2021

5 JEDNOSTAVNIH CAKA KAKO DA DUPLO MANJE PLA─ćATE RA─îUNE


Izvor: Espreso/Kamatica/Lokalne novine | Obrenovac, 02.10.2021.
Na 1 stvari mo┼żete mnogo da U┼áTEDITE!

Foto:Printscreen/youtube/newyorkpost


Svaki mesec vas zaboli glava kada vidite koliko vam je došlo na ra─Źunu za struju.

Što je još gore, niti znate kako ste toliko potrošili a ra─Źuni samo rastu.

Evo pet caka kojima mo┼żete da umanjite svoj ra─Źun za struju i tako date manje para.

1. Bojler – uštedite 10%

Za jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kilovat-sata, a na mese─Źnom nivou (ako svaki dan radi po 2,5 sati) potroši 150 kilovat-sati. Da biste uštedili na toploj vodi, podesite termostat na bojleru izme─Ĺu 50 i 60 stepeni Celzijusovih. Umesto kupanja u punoj kadi, tuširajte se, na taj na─Źin se smanjuje potrošnja i vode i struje. S vremena na vreme o─Źistite kamenac sa greja─Źa, jer to pove─çava potrošnju.

2. Mašina za veš – uštedite 10%

Mašina za veš potroši jedan do dva kilovat-sata, a obi─Źno radi tri sata. Sa uklju─Źivanjem svakog drugog dana, mese─Źno potroši od 45 do 90 kilovat-sati. Ukoliko ┼żelite da uštedite struju na pranju veša, uklju─Źujte je posle pono─çi, nemojte da koristite pretpranje za beli veš i koristite kra─çe programe.

3. Fri┼żider i šporet – uštedite 6%

Termostat u fri┼żideru namestite na tri ili pet stepeni. Izbegavajte da stavljate tople šerpe, a posude stavljajte sa poklopcem. Redovno ga ─Źistite i uklanjajte naslage leda.

Jedna ringla na šporetu potroši 1,5 do 1,8 kilovat-sati za jedan sat rada, a greja─Ź u rerni od dva do ─Źetiri kilovat-sata. Šerpa u kojoj kuvate bi trebalo da bude iste veli─Źine kao ringla, a prilikom spremanja jela posude uvek poklopite. Ukoliko koristite rernu, termostat ne mora da bude na maksimumu i izbegavajte da otvarate ─Źesto vrata, jer pri svakom otvaranju smanjujete temperaturu za oko 15 stepeni.

4. Mašina za sudove – uštedite 2%

Pored zna─Źajne uštede vremena i vode, na duge staze mašina za sudove uštedi─çe i struju. Perite sudove kada se mašina napuni, izbegavajte cikluse sa visokim temperaturama (90 stepeni)i uklju─Źujte je posle pono─çi.

5. Grejanje – uštedite 45%

Grejanje, ali i hla─Ĺenje stana spada u najve─çe izdatke kada je u pitanju potrošnja elektri─Źne energije. Jedan od najefikasnijih na─Źina da odr┼żavate ┼żeljenu temperaturu jeste dobra izolacija. Dodatna termoizolacija ─çe smanjiti potrošnju struje od 25 do 60 odsto. Tako─Ĺe, ako se grejete na struju, izaberite ona tela koja imaju termostat. Ako koristite klima-ure─Ĺaj za hla─Ĺenje (A klasa 18 troši 45 kilovata mjese─Źno, ako je koristite jedan sat dnevno) vodite ra─Źuna da razlika izme─Ĺu spoljašnje i unutrašnje temperature ne bude ve─ça od pet do 10 stepeni.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE