Obrenovac, 13.05.2021

POSKUPELO GORIVO, ─ÉUBRIVA I SEME PRED SETVU


Izvor: Espreso/Telegraf/ M.G./Lokalne novine | Obrenovac, 05.03.2021.
Poljoprivrednici zate─Źeni vi┼íim cenama i nesta┼íi─Źom

Foto:Stefan Joki─ç


Pred setvu poskupeli gorivo, mineralna ─Ĺubriva i seme. Prvi put, pored viših cena poljoprivrednicima glavobolju zadaje slaba ponuda najtra┼żenijih hibrida.

Mesec dana pre po─Źetka setve kukuruza ratare u Ma─Źvi su zabrinuli poskupljenje repromaterijala i nestašica semena najtra┼żenijih hibrida. Navikli da svakog prole─ça za setvu moraju da izdvoje bar 10 odsto više novca nego prethodne godine, obilaze─çi apoteke ovih dana su iznena─Ĺeni i zate─Źeni višim cenama od o─Źekivanih.

- Ovogodišnja setva ─çe biti oko 20 posto skuplja. Semenski kukuruz je zavisno od proizvo─Ĺa─Źa ili uvoznika skuplji za 100 do 300 dinara po pakovanju, a ─Ĺubriva izme─Ĺu 10 i 20 dinara po kilogramu. Gorivo je pred setvu poskupelo za 20 dinara po litru. Kad se sve sabere, da bi se kukuruzom zasejao hektar bi─çe potrebno izme─Ĺu 70 i 80.000 dinara - izneo je svoju ra─Źunicu Dragomir Jockovi─ç iz Glogovca.

U kalkulaciji, naravno, nema rada ni amortizacije ionako dotrajale mehanizacije.

Osim poskupljenjem repromaterijala, poljoprivrednici su nezadovoljni ponudom semena. Prodavci su ve─ç nagovestili da ne─çe biti dovoljno semena najtra┼żenijih hibrida, pa ─çe mnogobrojni poljoprivrednici zasejati hibride po sistemu "daj šta daš".

- Od hibrida koji se najviše seju na ovom podru─Źju dobili smo tek tre─çinu od koli─Źine koju smo trebovali. Tako─Ĺe, proizvo─Ĺa─Źi i uvoznici semenskog materijala ne garantuju da ─çe ostataak isporu─Źiti do po─Źetka setve - potvr─Ĺuje vlasnik jedne poljoprivredne apoteke.

On predvi─Ĺa da ─çe se najtra┼żeniji hibridi brzo rasprodati i da semenskog kukuruza ne─çe nedostajati po koli─Źini, ve─ç samo odre─Ĺenih sorti.

Kukuruz je, ina─Źe, najzastupljenija prole─çna kultura na ma─Źvanskim njivama. Seje se na površini do 15.000 hektara, a na znatno manjoj površini ovdašnji poljoprivrednici seju lucerku, soju i suncokret.

Kukuruz se u poslednje tri godine u Srbiji seje na ve─çim površinama. Lane je sa pribli┼żno 900.000 do milion hektara ubrano oko 8 miliona tona. Zna─Źajne koli─Źine se prodaju na svetskoj pijaci. Nedavno je saopšteno da je do sada izvezeno 1,75 miliona tona kukuruza i da se o─Źekuje plasman ukupno 3,2 miliona tona prošlogodišnjeg roda.

Na novosadskoj "Produktnoj berzi" cena kukuruza bele┼żi pozitivne trendove. U odnosu na prošlu sedmicu viša je za 2,45 odsto. Proizvo─Ĺa─Źima je rast cene kukuruza na tr┼żištu slaba uteha, jer su zaradu ve─ç "pojela" poskupljenja goriva, ─Ĺubriva i semena pred novu setvu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE