Obrenovac, 29.11.2021

POREZI KOJE MORATE PLATITI U NOVEMBRU


Izvor: Alo/Novosti/I.T./Lokalne novine | Obrenovac, 01.11.2021.
Objavljen mese─Źni kalendar zadu┼żenja

Foto:Shutterstock


Poreska uprava objavila je mese─Źni kalendar za novembar, a ve─ç danas isti─Źe rok za podnošenje zahteva za paušalno oporezivanje za 2022. godinu, objavila je Poreska uprava.

Saopšteno je da je do 1. novembra rok i za pla─çanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neispla─çene zarade za septembar 2021.

Poslodavac je du┼żan da doprinose obra─Źuna i uplati istovremeno sa isplatom zarade, razlike zarade ili ugovorene naknade za privremene i povremene poslove.

Navedeno je da ukoliko ne isplati zaradu do poslednjeg dana u teku─çem mesecu za prethodni mesec, poslodavac je du┼żan da najkasnije do tog roka obra─Źuna i uplati doprinose za prethodni mesec na najni┼żu mese─Źnu osnovicu doprinosa.

U suprotnom, nadle┼żna organizaciona jedinica Poreske uprave obra─Źunava doprinose u ime i za ra─Źun poslodavca.

Rok za dostavljanje obaveštenja o zaklju─Źnim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu je 5. novembar, a isplatioci prihoda du┼żni su da dostave prijavu i obaveštenje za ugovore zaklju─Źene u prethodnom mesecu.

Obaveštenja se podnose na obrascu obra─Źuna sredstava u zdravstvenim ustanovama (OZU), a uz njih je potrebno da se podnesu i kopije svih zaklju─Źenih ugovora u prethodnom mesecu.

Tako─Ĺe, do 5. novembra je i dostavljanje izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplata sredstava.

Svi poslodavci koji imaju obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom du┼żni su da dostave odgovaraju─çi izveštaj nadle┼żnoj jedinici Poreske uprave prema svom sedištu na obrascu o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom (IOSI) i nemaju obavezu dostavljanja drugih dokaza uz sam obrazac izveštaja.

U saopštenju je navedeno da je podnošenje poreske prijave i pla─çanje poreza na premije ne┼żivotnih osiguranja (PP-PPNO) za prethodni mesec do 10. novembra, a poreski obveznik poreza na premije ne┼żivotnog osiguranja je društvo za osiguranje.

Prijave se podnose na obrascu PP-PPNO, bez obzira da li postoji obaveza pla─çanja za taj mesec.

Do 10. novembra podnošenje poreske prijave i pla─çanje PDV za prethodni mesec od strane poreskog du┼żnika iz ─Źlana 10. Zakona o PDV.

Poreski du┼żnik koji nije obveznik PDV du┼żan je da za promet dobara i usluga obra─Źuna i plati PDV i podnese poresku prijavu za poreski period, odnosno mesec u kojem je nastala poreska obaveza, prijava se podnosi na obrascu PP PDV.

Najavljeno je da je Pla─çanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec traje do 15. novembra.

Preduzetnik koji vodi poslovne knjige mese─Źnu akontaciju poreza pla─ça u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu podnete poreske prijave PPDG-1S.

Preduzetnik koji porez pla─ça na paušalno utvr─Ĺen prihod akontaciju poreza pla─ça u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu rešenja Poreske uprave.

Pla─çanje doprinosa za sveštenike i verske slu┼żbenike, za doma─çe dr┼żavljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec mogu─çe je, tako─Ĺe, do 15. novembra.

Obveznici doprinosa za ovu kategoriju pla─çaju mese─Źnu akontaciju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u roku od 15 dana po isteku meseca na osnovu rešenja Poreske uprave.

Do 15. novembra je i pla─çanje doprinosa za samostalne umetnike za ─Źetvrti kvartal 2021, a oni pla─çaju tromese─Źnu akontaciju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na osnovu rešenja Poreske uprave.

Isti rok je i za pla─çanje doprinosa za poloprivrednike za ─Źetvrti kvartal 2021. godine za tromese─Źnu akonaciju doprinosa za socijalno osiguranje.

Rok 15. novembar je i za podnošenje poreske prijave i pla─çanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje (PP OD-O) za osniva─Źe odnosno ─Źlanove privrednog društva za prethodni mesec, a prijava se ponosi na pbrascu PP OD-O-a.

Do kraja prve polovine meseca podnose se poreske prijave i pla─çanje PDV za prethodni mesec, a obveznici koji su se evidentirali za PDV i kojima je poreski period kalendarski mesec du┼żni su da podnesu poresku prijavu PP PDV i plate obra─Źunati PDV u roku od 15 dana po isteku meseca.

Tako─Ĺe, obveznik PDV- a dostavlja nadle┼żnom poreskom organu, uz poresku prijavu PDV i obrazac PID PDV 1- prete┼żni izvoz dobara u inostranstvo za prethodni mesec, ako je u tom mesecu ispunio jedan od kriterijuma da postane obveznik PDV - a koji prete┼żno vrši promet dobara u inostranstvo.

Pla─çanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec traje do 15. novembra, a obveznici poreza na dobit pravnih lica pla─çaju akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec na osnovu podnete PP PDP prijave.

Poreska uprava najavljuje da se do 15 novemra pla─çaju i obra─Źunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca, gde je obveznik akcize du┼żan da obra─Źunatu akcizu uplati najkasnije 15. dana u mesecu, za iznos akcize obra─Źunat za period od 16. do kraja prethodnog meseca.

Tako─Ĺe, kada je re─Ź o podnošenje poreske prijave za obra─Źun akcize za prethodni mesec rok je isto 15. novembr, a obveznik akcize obavezan je da utvr─Ĺenu obavezu po osnovu akcize iska┼że u poreskoj prijavi koju podnosi Poreskoj upravi na propisanom obrascu PP OA za taj mesecm najkasnije u roku od 15 dana po isteku kalendarskog meseca.

Rok za pla─çanje ostaje isti i kada je u pitanju podnošenje prijave o obra─Źunu akcize na elektri─Źnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec.

Obveznik je du┼żane da utvr─Ĺenu obavezu po osnovu akcize na elektri─Źnu energiju iska┼że u poreskoj prijavi koju podnosi Poreskoj upravi po isteku kalendarskog meseca u kojem se vrši o─Źitavanje, na propisanom obrascu PP OAEL i obra─Źunatu akcizu plati u periodu za podnošenje poreske prijave, odnosno najkasnije u roku od 15 dana po isteku kalendarskog meseca u kojem je izvršeno o─Źitavanje potrošnje elektri─Źne energije.

U saopštenju su najavljene obaveze i za 30. novembar, a to je na prvom mestu pla─çanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neispla─çene zarade za oktobar 2021. godine.

đÜada je u pitanju pla─çanje ovog osiguranja poslodavac je du┼żan da doprinose obra─Źuna i uplati istovremeno sa isplatom zarade, razlike zarade ili ugovorene naknade za privremene i povremene poslove.

Ukoliko ne isplati zaradu do poslednjeg dana u teku─çem mesecu za prethodni mesec, poslodavac je du┼żan da najkasnije do tog roka obra─Źuna i uplati doprinose za prethodni mesec na najni┼żu mese─Źnu osnovicu doprinosa.

Objašnjeno je da u suprotnom, nadle┼żna organizaciona jedinica Poreske uprave, po slu┼żbenoj du┼żnosti, a na osnovu raspolo┼żivih podataka, obra─Źunava doprinose u ime i za ra─Źun poslodavca.

Rok 30. decembar je i za pla─çanje obra─Źunate akcize za period od 01. do 15. dana u mesecu, a obveznik akcize je du┼żan da obra─Źunatu akcizu uplati najkasnije poslednjeg dana u mesecu za iznos akcize obra─Źunat u periodu od 1. do 15. dana u mesecu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE