Obrenovac, 01.07.2022

PALE KAMATE, RASTE TRAŽNJA ZA KREDITIMA


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 07.04.2022.
Evo za šta građani Srbije najčešće dižu DODATNI KEŠ i kako pametno da se zadužite

Foto:Carina Srbije


Tražnja stanovništva za kreditima i dalje raste, najviše za dinarskim keš kreditima i onim za refinansiranje, kao i za stambenim kreditima u evrima.

Ukupni zajmovi stanovništvu uvećani su u poslednjem tromesečju prošle godine za 28,8 milijardi dinara ili za 2,1% u odnosu na prethodni kvartal, a 6,8 u odnosu na isti period 2020. godine, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

- Ovom rastu su doprineli povoljniji uslovi zaduživanja, posebno za keš kredite i kredite za refinansiranje. Snižene su kamatne marže, provizije i naknade i ublaženi su zahtevi u pogledu obezbeđenja kredita. Skoro 55% plasmana stanovništvu bilo je u dinarima - ocenjeno je u analizi bankarskag tržišta koju je objavila Erste banka.

Za šta se uzima kredit

Kako se navodi, prosečna cena dinarskih kredita je smanjena, a u decembru se kamatna stopa na dinarske keš kredite spustila na 8,6%. Devizni zajmovi su s druge stane blago poskupeli - za 0,2 procentna poena na 3,3% i to zbog povećanja prosečne kamatne stope na gotovinske kredite u evrima.

Iako su najviše rasli stambeni krediti, gotovinske pozajmice su i dalje najpopularniji vid zaduživanja. U četvrtom kvartalu 2021. one su uvećane za 9,5 milijardi dinara i činile su 57,5 odsto novih kredita. Prosečna kamatna stopa na novoodobrene dinarske keš kredite iznosila je 8,9 odsto, za 0,3% niže nego u prethodnom kvartalu.

- Građani najčešće koriste dodatni keš za renoviranje stana, putovanja, školarinu, kao i za kupovinu polovnih automobila, ogreva i zimnice - navedeno je u saopštenju bankara koji daju i preporuku kako je najpametnije koristiti kredit.

Kako pametno uzeti zajam

- Stručnjaci savetuju da prvo treba izračunati koliko novca je potrebno i ne uzimati kredit veći od toga. Za manje iznose najbolje rešenje je kratkoročni keš kredit na 12 meseci. Visina mesečne rate trebalo bi da bude približna iznosu koji inače preostane na kraju meseca kada se podmire svi redovni troškovi. Važno je raspitati se u banci i za različite dodatne troškove poput naknade za obradu kredita, godišnje naknade za praćenje kredita i osiguranja - navodi se u saopštenju.

NE PROPUSTITE

Prema podacima Erste Banke, od početka 2022. godine, klijenti koji se opredele za keš kredit u proseku pozajme oko 481.000 dinara, sa prosečnim periodom otplate od 62 meseca. Ako se posmatra i keš kredit sa refinansiranjem, prosečan iznos je 667.000 dinara, dok je prosečan period otplate 65 meseci. U kategoriji gotovinskih i kredita za refinansiranje, učešće kredita za refinansiranje je oko 55%, a gotovinskih 45%.

Prilikom uzimanja kredita za refinansiranje, u ovoj banci procenjuju da klijenti u proseku uzimaju oko 200.000 dinara dodatnog keša, koji najčešće troše na tekuće životne potrebe.

- Najveći procenat odobrenih keš kredita čine upravo dinarski krediti, što zajedno sa rastućom štednjom u dinarima predstavlja odraz stabilnosti i poverenja u domaću valutu - zaključuju bankari.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE