Obrenovac, 10.05.2021

PA, KADA SU KRIVI...


Izvor: nova.rs/Agencije /Lokalne novine | Obrenovac, 22.03.2021.
Sti┼że nam 20 odsto manje para od familije iz inostranstva

Foto:EPA/KOEN VAN WEEL


Ni Srbija ne─çe biti izuzetak - globalni pad doznaka od 20 odsto, koji je prognozirala Svetska banka, u istom procentu ─çe pogoditi i našu zemlju. Tako bi priliv novca od naših gra─Ĺana iz inostranstva ove godine lako mogao da padne ispod tri milijarde evra.

Na smanjenu potrošnju doma─çinstava, koja se ove godine o─Źekuje u svim zemljama Zapadnog Balkana, utica─çe, izme─Ĺu ostalog, i manji obim doznaka iz inostranstva, prognoziraju analiti─Źari Svetske banke.

“U regionu se predvi─Ĺa njihov pad od 10 procenata u odnosu na isti period prethodne godine, dok ─çe Srbija i Crna Gora verovatno zabele┼żiti pad doznaka od skoro 20 procenata”, navodi se u poslednjem ekonomskom izveštaju Svetske banke.

U svim zemljama zapadnog Balkana recesija ─çe biti vo─Ĺena padom doma─çe i strane tra┼żnje tokom krize koronavirusa.

“Globalne i nacionalne mere suzbijanja širenja virusa, od socijalnog distanciranja do obustave poslovanja, uzrokuju poreme─çaje na strani ponude i smanjuju prihode i potrošnju doma─çinstava. To je dvostruki šok, na strani ponude i tra┼żnje. Usluge ─çe biti pod dugoro─Źnijim uticajem sve dok su na snazi ograni─Źenja putovanja i mere socijalnog distanciranja. A, veliki procenat ukupne zaposlenosti u regionu se odnosi baš na sektor usluga – 75 procenata u Crnoj Gori i oko 50 odsto u drugim zemljama”, ukazuje se u izveštaju.

Prema ra─Źunici koju je Nova.rs ve─ç objavila pre objave procene za Srbiju, pad doznaka od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, zna─Źi 700 miliona evra manji devizni priliv u zemlju. Time bi ukupne doznake u ovoj godini bile tek 2,8 milijardi evra.

Podsetimo, tokom cele 2019. godine u Srbiju se, od doznaka, slilo ukupno 3,5 milijardi evra. Najve─çi mese─Źni priliv novca od naših dr┼żavljana u inostranstvu zabele┼żen je u julu mesecu, ukupno 341 milion evra.

Udeo doznaka u bruto doma─çem proizvodu Srbije je na nviou od 5,8 odsto. Prema podacima Svetske banke, ovaj procenat na Kosovu je 12 odsto, u BiH 8,4 odsto, Crnoj Gori ─Źetiri odsto, Albaniji 5,2 odsto i u Severnoj Makedoniji – zvani─Źno – 1,7 odsto.

“Doznake radnika koje dolaze u Severnu Makedoniju zvani─Źnim kanalima iznosile su 1,6 odsto BDP-a u 2019. godini. Ipak, ukupni povratni transferi u 2019. godini iznosili su 13,6 procenata BDP-a”, napominju u Svetskoj banci.

Time je Severna Makedonija, na podru─Źju Zapadnog Balkana, dr┼żava sa najve─çim udelom doznaka u svom BDP.

U Svetskoj banci, za ovu godinu, predvi─Ĺaju i pad investicija.

Razlog je, kako se navodi, ograni─Źenje likvidnosti i zna─Źajne nesigurnosti.

“Najpogo─Ĺenije ─çe biti Kosovo sa padom od 21,5 procentnih poena, usled ─Źinjenice da ─çe odlo┼żena javna ulaganja i manje investicije dijaspore u nekretnine samo dodatno pogoršati situaciju”, navode analiti─Źari Svetske banke.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE