Obrenovac, 17.05.2021

PRELAZIMO NA LETNJE GUME


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 30.03.2021.
Narednih dana bi─çe gu┼żve kod vulkanizera, ali stru─Źnjaci ipak savetuju da ne ┼ŻURITE SA ZAMENOM

Foto:Shutterstock


Još nekoliko dana voza─Źi su u obavezi da na automobilima imaju zimske gume ako je na kolovozu sneg, led ili poledica. 

─îudno je ovo prole─çe kad su uslovi za vo┼żnju u pitanju. Dok su u ve─çini krajeva putevi odavno suvi u planinskim predelima bilo je snega na kolovozima, a ponegde su bili potrebni ─Źak i lanci. Ali, sve u svemu, ni ova zima nije bila loša za voza─Źe.

Od 1. aprila prelazimo na letnje gume. Znamo koliko je opasno zimi voziti na letnjim gumama, ali nije preporu─Źljivo ni leti voziti zimske gume koje na visokim temperaturama nemaju baš dobre karakteristike kao letnje.

Novinar RTS-a, Dragan Milutinovi─ç, koji je stru─Źnjak za saobra─çaj, rekao je da ima voza─Źa koji preska─Źu zimu, dr┼że letnje gume, ne voze kad je sneg i led i ─Źekaju 1. april da voze automobile.

Zamena guma, prema njegovim re─Źima, nije toliko problemati─Źna kao nekada s obzirom na to da su gume pojeftinile i pristupa─Źna je cena doma─çih guma.

Objašnjava da je velika razlika u i tragu ko─Źenja i kvalitetu, zimske gume se br┼że troše leti, na niskim temperaturama pokazuju svoje kvalitete, a letnje gume na letnjim mesecima imaju svoje kvalitete.

- U principu bilo bi dobro da svako ima po komplet guma, gotovo da nema automobila polovnjaka sa zapada da nije imao dva kompleta, tamo je to vrsta normalnosti me─Ĺu voza─Źima - podvla─Źi Milutinovi─ç.

Što se ti─Źe odlaska kod vulkanizera Milutinovi─ç ka┼że da nema velike gu┼żve.

- Mo┼żete malo ranije oti─çi da ne upadnete u špic kad svi ┼żele da promene gume - savetuje Milutinovi─ç i naglašava da ne treba kupovati jeftine gume jer su najjeftinije i polovne gume najve─ça opasnost za vo┼żnju.

Vremenski uslovi i vo┼żnja

- Na ulici je jutros bila kiša, kasna jesen, mogu da zamislim kako je to u planinama, tamo veje sneg, ne bih preporu─Źio onima koji ┼żele da putuju negde da skidaju letnje gume, nego da iskoriste još malo zimske gume. Meteorolozi predvi─Ĺaju sredinom slede─çeg meseca bolje vreme kad ─çe letnje gume do─çi na red - rekao je Milutinovi─ç.

Govore─çi o univerzalnim gumama stru─Źnjak ka┼że da su one neka vrsta prelazne varijante i ne bi ih preporu─Źio.

Milutinovi─ç je posebno upozorio i na bezbednost najmla─Ĺih u saobra─çaju.

- Svako misli da mo┼że da vozi motor, a obuka je loša - podvla─Źi Milutinovi─ç i dodaje da se mora na─çi na─Źin kako da se edukacijom omogu─çi voza─Źima da do─Ĺu do veština.

Agencija za bezbednost saobra─çaja prime─çuje da deca sve više stradaju kao pešaci. Preduzeli su akciju ┼żele─çi da za vreme korone animiraju decu da pošalju radove na temu "Moj najve─çi strah u saobra─çaju" koji ─çe biti nagra─Ĺeni kacigom i prslucima.

- Mo┼żete da pošaljete crte┼ż, fotografiju ili sastav - ka┼że Milutinovi─ç.

Naglasio da je od po─Źetka godine ve─ç dvoje dece poginulo kao pešaci.

- Preporu─Źujem da roditelji deci kupuju fluorescentnu garderobu i da nose baterijske lampe ako su u grupama. Prime─çujem bahatost me─Ĺu tinejd┼żerima, pretr─Źavaju prelaze, a starije grupe voze pod psihoaktivnim supstancama i pod dejstvoim alkohola. Krenu negde, takav na─Źin vo┼żnje i na─Źin odnosa prema saobra─çaju ne mo┼żemo dugo tolerisati, preporu─Źujem isklju─Źivanje iz saobra─çaja takvih voza─Źa i veoma oštre kazne - zaklju─Źio je Milutinovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE