Obrenovac, 07.05.2021

KORONA UDALJILA ZALJUBLJENE OD OLTARA


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 31.12.2020.
Dramatičan pad sklopljenih brakova u Srbiji

Foto:Profimedia


Pandemija virusa korona poremetila je mnoge društvene sfere pa je tokom 2020. dovela i do dramatičnog smanjenja broja sklopljenih brakova.

Dok čekamo da nam u smiraj godine stignu rezultati za celu Srbiju, podaci iz Beograda su alarmantni, a prema brojkama Sekretarijata za upravu - sektor statistike, tokom prvih 11 meseci 2020. sklopljeno je za trećinu manje brakova nego u istom periodu 2019!

Od januara do kraja novembra u srpskoj prestonici je na ludi kamen stalo 5.512 parova, kako Beograđana, tako i onih sa strane, koji su odlučili da se venčaju u Beogradu. Međutim, u isto vreme lane imali smo čak 8.354 sklopljenih brakova ili 34 odsto više!

Nema nikakve dileme da je korona direktno uticala na ovakve brojke, a posebno zaključavanje koje nas je pogodilo tokom prvog talasa kovida-19. Uostalom, dovoljno je reći da smo u aprilu, kadaje na snazi bilo vanredno stanje, uz policijski čas, imali samo 26 sklopljenih brakova u prestonici.

Da su svadbe bile direktno u vezi sa situacijom sa koronom, dokazuju i podaci iz novembra, kad je broj onih koji su stali na ludi kamen prepolovljen u odnosu na letnje mesece.

Najviše brakova ove godine u Beogradu imali smo u oktobru - 861, pa septembru - 829, avgustu - 769...

- Mnoga zakazana venčanja za april i maj pomerena su za drugu polovinu godine, ali bilo je i onih otkazanih. Tokom leta smo imali više sklopljenih brakova, ali ipak ispod godišnjih proseka. Nije tajna da su mnogi odustajali jer zbog mera koje su na snazi nisu mogli da organizuju ovaj svečani čin na način kako su želeli - rekla je matičarka iz jedne beogradske opštine.

Svi bi želeli da im venčanje bude dan za pamćenje. U vreme korone to je prilično neizvodljivo.

- Moj verenik i ja smo trebali da se venčamo ove godine, ali smo odlučili da sve pomerimo za 2021. godinu u nadi da će se situacija normalizovati i da ćemo moći da organizujemo svadbu kako želimo, da pozovemo svu našu rodbinu i prijatelje - kaže Jelena V.

Ako je za utehu, u 2020. godini je smanjen i broj razvoda, mada u znatno manjoj meri nego sklopljenih brakova. Prema poslednjim podacima, raskinuto je 2.140 brakova, odnosno 14,2 odsto manje nego u prvih 11 meseci 2019, kad je registrovano 2.496.

Godinama unazad smo navikli da imamo standardnu proporciju od 3,5 brakova na jedan razvod. Međutim, tokom ove “koronaške” 2020, taj broj je spao na skoro 2,5:1.

Rođeno 2,7 odsto manje beba

Tokom 2020. godine zabeležen je i manji broj rođenih beba u Srbiji, tako da uprkos optimističkim podacima koji su dolazili iz nekih porodilišta, nema govora o bebi-bumu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prvih 11 meseci 2020. rođeno je 1.544 beba manje ili 2,7 odsto. Na drugoj strani broj umrlih je porastao za 5.473 ili 5,9 odsto.

"Specijalne dozvole"

Masovne svadbe nadležni su označili kao jedno od najkritičnijih mesta na kojima se prenosila korona, kako zbog velikog broja ljudi na jednom mestu, tako i zbog pevanja, nadvikivanja...

Zato je krajem oktobra zabranjeno lokalnim samoupravama i kriznim štabovima da izdaju "specijalne dozvole" za svadbe i druge slične proslave.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE