Obrenovac, 17.05.2021

PREDSTAVLJENI PROGRAMI ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE


Izvor: obrenovac.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 10.03.2021.
Podrška svim poljoprivrednim proizvođačima, koji nastoje da unaprede svoju proizvodnju...

Foto:lokalnenovine.rs


Ministarstvo za poljoprivredu zajedno sa Kancelarijama za poljoprivredu gradskih opština u narednom periodu pružiće podršku svim poljoprivrednim proizvođačima, koji nastoje da unaprede svoju proizvodnju.

Naime, u planu je da se organizuju sastanci u gradskim opštinama koje imaju izražen potencijal za napredniju poljoprivrednu proizvodnju, kako bi se svim proizvođačima pružile relevantne informacije o mogućim subvencijama i najavljenim projektima Ministrastva poljoprivrede. Prema rečima predstavnika nadležnog Ministarstva, zainteresovani poljoprivredni proizvođači moći će da steknu uvid u neophodne informacije o načinima apliciranja na raspisane konkurse, što će im olakšati put za dobijanje podsticajnih sredstava. Danas je u prostorijama Gradske opštine Obrenovac održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, na kome su izneti planovi za pružanje podsticaja razvoju poljoprivredne proizvodnje na teritoriji opštine Obrenovac.

Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede naveo je da će predstavnici Ministrastva poljoprivrede u narednom periodu obilaziti opštine koje imaju izražen potencijal za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom.

– Beograd je ne samo industrijski grad, već predstavlja i veliki potencijal za poljoprivrednu proizvodnju. Preko 50.000 domaćinstava, preko 200.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, govori o dobrim šansama za razvoj poljoprivredne proizvodnje – istakao je Bogićević.

On je ovom prilikom naveo da u opštini Obrenovac, koja se jednim delom oslanja na industrijsku proizvodnju, postoje jasni uslovi za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

– Obrenovac ima 26 sela, te veliki potencijal za poljprivrednu proizvodnju, međutim u poslednje vreme na teritoriji opštine Obrenovac primetan je i pad broja poljoprivrednika koji konkurišu za subvencije – rekao je Bogićević.

On je za poljoprivredne proizvođače najavio različite vidove pomoći u tekućoj godini.

– Za nekoliko dana predstoje gradske subvencije, potom u aprilu dolaze republičke subvencije, a kroz sedam dana počeće isplata subvencija ”po hektaru” od Ministarstva, a ono o čemu smo danas najviše govorili jeste projekat Ministrastva i Svetske banke, koji će početi u maju, tada očekujemo da poljoprivrednici opštine Obrenovac konkurišu – naveo je Bogićević i dodao da će pri realizaciji ovog projekta, poljoprivredni proizvođači moći da konkurišu za sve vidove poljoprivredne proizvodnje i posebno najavio bespovratnu pomoć od strane Ministarstva, kao avansno plaćanje u iznosu od 50%.

Bogićević je ovom prilikom kao problem mnogih opština, pa i opštine Obrenovac, naveo upravo neuređene atarske puteve, što će se Ministarstvu poljoprivrede predstaviti kao realan problem poljoprivrednika, te će se raditi na njegovom rešavanju.

On je naglasio da se na prošlogodišnji konkurs namenjen mladim poljoprivrednicima javilo 63 proizvođača iz Obrenovca, a 1/3 prijavljenih dobiće podsticajna sredstva za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Zamenik predsednika opštine Obrenovac Miloš Stanojević istakao je, da je osnovni cilj posete predstavnika Ministarstva poljoprivrede, upravo postizanje boljih rezultata u poljoprivrednoj proizvodnji.

– U narednom periodu, nadležna sluzba GO Obrenovac doći će do svakog poljoprivrednika, potražiće informacije o planovima za budući period, a u zavisnosti od planova, nastojaćemo da pružimo podršku u realizaciji u skladu sa iskazanim potrebama – rekao je Stanojević.

Nakon održanog sastanka u prostorijama Gradske opštine Obrenovac, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zajedno sa predstavnicima opštine Obrenovac obišli su poljoprivredno domaćinstvo Vilotića u mesnoj zajednici Grabovac. Naime, poljoprivredni proizvođač Vilotić dobio je sredstva po konkursu Ministarstva poljoprivrede koji je namenjen mladim poljoprivrednim proizvođačima.

Prilikom obilaska poljoprivrednog gazdinstva Vilotića, Bogićević je istakao da ga raduje što mladi ljudi ostaju u seoskim sredinama i što donose odluke da nastave poljoprivrednu proizvodnju, a kako kaže država će nastojati da pomogne i podstakne modernizaciju proizvodnje.

Marko Vilotić naveo je da je isključiva delatnost u okviru domaćinstva, upravo poljoprivredna proizvodnja, te je ovim povodom dodao da će donacija Ministarstva poljoprivrede značiti za unapređenje proizvodnje.

– Planiramo da unapredimo proizvodnju, da se baziramo na proizvodnju mleka. Iako imamo uslove da se bavimo povrtarstvom, opredelili bismo se za jednu proizvodnju – naveo je Vilotić.

Poljoprivredni proizvođač Šainović Vlada iz mesne zajednice Grabovac istakao je da su po različitim konursima Ministarstva dobijali raznovrsna podsticajna sredstva za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Milica Janković direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe navela je da postoji odlična saradnja sa Gradskom opštinom Obrenovac i Kancelarijom za poljoprivredu opštine Obrenovac.

– Kao Poljoprivredna savetodavna stručna služba Beograd, prisutni smo na terenu opštine Obrenovac gotovo dve godine. Sve ono što interesuje poljoprivredne proizvođače, mi smo tu, da ih uputimo u konkurse, važeće pravilnike, popunimo dokumentaciju, radimo sve ono što je u njihovom interesu, sve savetodavne i stručne poslove na terenu, što je besplatna usluga za sve zainteresovane – navela je Janković.

Danas su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i predstavnici opštine Obrenovac obišli i poljoprivredno imanje Poljoprivredne škole u Grabovcu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE