Obrenovac, 07.05.2021

RAZLIKA IZME─ÉU PRAVOG I LA┼ŻNOG POLICAJCA


Izvor: Alo.rs/Kurir/M.Lj./Lokalne novine | Obrenovac, 22.12.2020.
Da li znate kako se razlikuju zna─Źke i koga da pustite u va┼í dom?

Foto:printscreen/youtube


Pomo─çnik direktorka policije Slobodan Maleši─ç ka┼że da postoji i procedura koju policijski slu┼żbenik mora da poštuje kada prilazi gra─Ĺaninu....

Ta─Źno se zna procedura koju policijski slu┼żbenici moraju da ispoštuju kada prilaze gra─Ĺanima ili im pozvone na vrata. Postoje i legitimacije, koje gra─Ĺani imaju pravo da zatra┼że na uvid od policajaca. Ali u poslednjih desetak dana dva puta su la┼żno se predstavljaju─çi kao policija, lopovi upadali u stanove i plja─Źkali.

U ovoj godinu bilo je oko 30 pokušaja zloupotrebe policijskih zna─Źki koje je evidentirao MUP. Poslednji takav slu─Źaj bio je na Zvezdari, kada su razbojnici, predstavljaju─çi se kao policajci, ušli u stan i oteli oko 100.000 evra.

 "Preporuka je da se u takvim situacijama kada neko zvoni na vrata, a ─Źovek je sa druge strane i tra┼żi da se otvore vrata, gra─Ĺani mogu da zatra┼że da lice poka┼że legitimaciju i prema zakonu o policiji, i slu┼żbenik mora da je poka┼że", ka┼że za RTS prof. dr Goran Madni─ç sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu.

Pomo─çnik direktorka policije Slobodan Maleši─ç ka┼że da postoji i procedura koju policijski slu┼żbenik mora da poštuje kada prilazi gra─Ĺaninu.

"Shodno zakonom o policiji svaki slu┼żbenik ima obavezu da prilikom primene ovlaš─çenja se legitimišu gra─Ĺanima. Imamo dve mogu─çnosti, kada postupa slu┼żbenik u civilu tada moraju da poka┼że legitimaciju i da se predstavi, osim u slu─Źaju kada je zbog hitnosti zadatka slu┼żbenik nije u mogu─çnosti da poka┼że legitimaciju, onda mora jasno i glasno da izgovori policija", ka┼że Slobodan Maleši─ç, pomo─çnik direktora policije.

Ako je policijski slu┼żbenik u uniformi, onda nema obavezu da poka┼że slu┼żbenu legitimaciju, ali ukoliko gra─Ĺanin to zahteva, pokaza─çe. Na┼żalost, postoje i falsifikovane policijske isprave i moguse kupiti.

"Mogu da se na─Ĺu za nekih 700-800, a mo┼żda i za 500 evra, ali znamo da cene kvalitetnih falsifikata koštaju i do 10-15 hiljada evra", ka┼że Stevan ─Éoki─ç, savetnik za istrage i bezbednost.

A kada se poka┼że policijska zna─Źka, tada su gra─Ĺani u ve─çini slu─Źajeva iznena─Ĺeni, pa ne zagledaju niti proveravaju to. Tako─Ĺe, retko ko i zna, osim policijskih slu┼żbenika, kako bi trebalo da izgleda prava policijska zna─Źka i uniforma do detalja.

"Slu─Źaj na primer u banci kada su ušli unutra i tra┼żili od obezbe─Ĺenja da naprave proveru banke i da ima preda oru┼żje, a onda su u la┼żnim uniformama oplja─Źkali to. Bilo je primera i sa transportom novca", ka┼że Goran Madni─ç.

O─Źekuje se da za nekoliko dana bude doneta uredba, pa ─çe kazne za one koji proizvode, stavljaju u promet ili koriste identifikacione oznake koje vizualno podse─çaju na legitimacije MUP-a biti drasti─Źnije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE