Obrenovac, 01.07.2022

PLATU MO┼ŻETE PRIMATI I U KE┼áU


Izvor: Kurir.rs/Biznis.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 02.04.2022.
Ovo su uslovi da isplata na ruke bude po zakonu

Foto:Shutterstock


Iako ve─çina zaposlenih radnika u Srbiji platu prima preko teku─çeg ra─Źuna u banci, zakon ka┼że da je zaradu mogu─çe isplatiti i u kešu. Bez obzira na to što zakon odobrava isplatu plate u gotovini, mnogi radnici ne ┼żele ovakav vid primanja jer nisu sigurni da li ─çe mo─çi da koriste bankarske usluge ako cela zarada ne ide preko ra─Źuna.

- Što se ti─Źe isplate neto zarada u kešu, ti tokovi gotovine nemaju nikakav uticaj na ocenu solventnosti pravnih lica, odnosno preduzetnika, kada se javljaju kod poslovnih banaka u potra┼żnji za kreditima. Novac za isplatu neto zarade je obrtna imovina i sasvim je svejedno da li ─çe biti ispla─çen na teku─çi poslovni ra─Źun ili preko blagajne direktno primaocu, zaposlenom radniku. Kod isplate neto zarade u gotovom, samo je poslovna banka uskra─çena za iznos naknade po osnovu te transakcije - objašnjava za Biznis.rs predsednica udru┼żenja Ra─Źunovodstvena komora Srbije Sne┼żana Mitrovi─ç.

Ona naglašava da kod isplate na ra─Źun koji zaposleni ima otvoren kod poslovne banke i kod isplate neto zarade preko blagajne u gotovom, neto zarada mo┼że biti ispla─çena samo u skladu sa zakonom, dakle - da su obra─Źunati porez na dohodak po propisanoj stopi, kao i pripadaju─çi doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Pravna i fizi─Źka lica koja obavljaju delatnost mogu bez ograni─Źenja pla─çati gotovim novcem, odnosno vršiti isplate u gotovom novcu u dinarima sa svog teku─çeg ra─Źuna. Kada je re─Ź o podizanju gotovog novca sa teku─çeg poslovnog ra─Źuna pravno lice, odnosno preduzetnik, mo┼że to raditi bez podnošenja dokumentacije do iznosa od 150.000 dinara.

Izuzetno, ako je iznos za isplatu neto zarade u gotovom ve─çi od tog iznosa, poslovnoj banci se mora podneti spisak neto zarada za koje je u podnetoj poreskoj prijavi za obra─Źun zarade, obrazac PPP PD, obra─Źunat i porez na zarade i pripadaju─çi doprinosi u skladu sa zakonom, i koji su upla─çeni u propisanom roku.

Pravna i fizi─Źka lica koja podi┼żu gotov novac u iznosu ve─çem od 1,5 miliona dinara najavljuju banci tri dana ranije, osim kada su u pitanju isplate zarada i drugih li─Źnih primanja na koje se, u skladu sa propisima, pla─çaju porez i doprinosi.

- Isplata neto zarade u gotovini nikako se ne bi smela vršiti preko iznosa obra─Źunatih neto zarada u poreskoj prijavi za obra─Źunski period, odnosno mesec za koji se ispla─çuje neto zarada - navodi Mitrovi─çeva.

Zaposleni moraju biti upoznati sa iznosom obra─Źunatih neto zarada i na osnovu obra─Źunskih listi─ça koje moraju da potpišu, da bi imali uvid da li je na iznos neto zarade koju primaju preko blagajne, u gotovom, obra─Źunat porez i doprinosi.

Tako─Ĺe, zaposlenima je va┼żno da imaju podatke o obra─Źunatoj neto zaradi na koju je pla─çen porez na dohodak i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, jer im je va┼żan podatak upla─çenog doprinosa za PIO za evidenciju sta┼ża.

- Sve navedeno je u interesu na─Źela zakonitosti, ali i zaštite prava zaposlenih, vezano kako za evidenciju njihovog sta┼ża kod Fonda PIO, tako i za ostvarivanje prava na nakanadu za vreme bolovanja, zatim za ostvarivanje prava na otpremnine koje se ispla─çuju zaposlenom za ─Źijim je radom prestala potreba, odnosno za ispla─çivanje ta─Źnog iznosa otpremnine zaposlenom kome prestaje radni odnos zbog odlaska u penziju - navodi Mitrovi─çeva.

Ona dodaje da svesno izbegavanje pla─çanja poreza na zarade i doprinosa i isplate neto zarada bez obra─Źunatog i upla─çenog poreza i doprinosa jeste prekršaj koji mo┼że biti kvalifikovan i kao krivi─Źno delo po osnovu poreske utaje. U tome ne bi smeli u─Źestvovati ni zakonski zastupnici ali ni ra─Źunovo─Ĺe, koji bi mogli biti kvalifikovani kao sau─Źesnici i pomaga─Źi u poreskoj utaji.

Isto va┼żi i za zaposlene koji bi svesno prihvatali da u─Źestvuju u takvim nezakonitim radnjama.

- Mi smo odr┼żali više predavanja ra─Źunovo─Ĺama ukazuju─çi na njihovu odgovornost ako bi svesno u─Źestvovali u nezakonitim radnjama, gde bi deo neto zarade bio ispla─çivan "na crno", dakle bez obra─Źuna poreza i doprinosa. Ta odgovornost je propisana i tako─Ĺe va┼żna i za zakonskog zastupnika, koji bi svesno u─Źestvovao u poreskoj utaji i ispla─çivao neto zarade "na crno", bez uplate poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje - zaklju─Źila je predsednica udru┼żenja Ra─Źunovodstvena komora Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE