Obrenovac, 17.05.2021

POREZ NA KU─ćU PLA─ćA┼á DOK SE NE SRU┼áI


Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 20.04.2021.
Zakon ne predvi─Ĺa poresko osloba─Ĺanje za ruinirane objekte ili one koji se nalaze na klizi┼ítu

Foto:Shutterstock


Zakon o porezu na imovinu ne predvi─Ĺa poresko osloba─Ĺanje za objekte koji su ruinirani ili se nalaze na klizištu, pa su zbog pokretanja klizišta ošte─çeni, objavljeno je u biltenu Ministarstva finansija za mart.

U novom Biltenu sa slu┼żbenim objašnjenjima i stru─Źnim mišljenjima o primeni finansijskih propisa za mart navodi se da ─Źak i da je neko vlasnik ku─çe koja se nalazi na klizištu, zbog ─Źega je toliko ošte─çena da se ne mo┼że koristiti, to ga ne mo┼że osloboditi pla─çanja poreza na imovinu.

"Me─Ĺutim, ako do─Ĺe do rušenja objekta, od dana prestanka postojanja objekta prestaje i poreska obaveza po osnovu poreza na imovinu za taj objekat".

U novom broju biltena se navodi i mišljenje da bi slip za putarinu trebalo posmatrati kao sastavni deo dokumentacije koja se odnosi na konkretno slu┼żbeno putovanje u zemlji ili inostranstvu, a koji se koristi za pravdanje troškova nastalih prilikom realizacije slu┼żbenog putovanja.

"Dakle, ukoliko postoji konkretan nalog za slu┼żbeno putovanje u zemlji ili inostranstvu, nakon ─Źije realizacije se priprema izveštaj sa slu┼żbenog putovanja, mišljenja smo da bi slip za putarinu trebalo prihvatiti kao verodostojnu ra─Źunovodstvenu ispravu, uz prethodno ispunjen uslov da podaci sa tog slipa odgovaraju podacima (datum, vreme, relacija i sli─Źno) u vezi sa realizacijom konkretnog slu┼żbenog putovanja, a u cilju utvr─Ĺivanja ukupnih troškova nastalih povodom slu┼żbenog putovanja", navodi se u biltenu.

Tako─Ĺe, ministarstvo je navelo i mišljenje koje se odnosi na porez na imovinu za stan u kome stanuju roditelji obveznika, gde je obveznik stan stekao poklonom od svojih roditelja.

"Lice koje ne stanuje u stanu za koji je obveznik poreza na imovinu nema pravo na poreski kredit (umanjenje utvr─Ĺenog poreza za 50 odsto, a najviše 20.000 dinara), što zna─Źi ni ako u tom stanu stanuju obveznikovi roditelji ili od kojih je obveznik poklonom stekao pravo svojine na predmetnom stanu", navodi se u biletenu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE