Obrenovac, 18.06.2021

PE┼áACI NAJUGRO┼ŻENIJI U SAOBRA─ćAJU


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 10.06.2021.
Sve veći broj poginulih! Najveći problem neosvešćenost

Foto:Pixabay/Angrysibarit


Prema najnovijim podacima ukupan broj poginulih u saobra─çajnim nezgodama je manji, ali je broj poginulih pešaka ve─çi u odnosu na prvih 5 meseci prošle godine.

Zašto je došlo do skoka broja poginulih pešaka i šta bi trebalo preduzeti da bi se taj broj smanjio istra┼żivali su novinari Kurir televizije. 

Uprkos brojnim kampanjama MUP-a i Agencije za bezbednost saobra─çaja, pešaci su i dalje najranjivija kategorija u saobra─çaju. O tome svedo─Źi i statistika - u prvih pet meseci ove godine, poginulo je 54 pešaka, što je ─Źak 25 odsto više stradalih u odnosu na isti period prošle godine.

- Mislim da su pešaci postali nebezbedniji nego u prethodnom periodu. Kada iza─Ĺete u saobra─çaj i kada pogledate na─Źin njihovog kretanja, posebno van naselja, na─Źin prela┼żenja ulica, odnosno kolovoza, na─Źin kretanja po kolovozu, na─Źin vo┼żnje neosvetljenog bicikla no─çu... Mislim da bismo morali da poradimo malo više na temu bezbednosti pešaka i da njima pokušamo da promenimo svest i ponašanje u saobra─çaju - ka┼że Milan Bo┼żovi─ç.

Kampanje su klju─Źni instrumenti u borbi za bezbednost pešaka, a pešaci moraju shvatiti da su samim stupanjem na trotoar i oni u─Źesnici u saobra─çaju, što zna─Źi da se moraju ponašati na odgovaraju─çi na─Źin, poru─Źuju iz Agencije za bezbednost saobra─çaja.

- Agencija za bezbednost saobra─çaja uradila je jednu kampanju kada smo videli skok broja poginulih pešaka. Hteli smo da apelujemo i prosto ljudima pribli┼żimo to ponašanje kojim se svakodnevno izla┼żu, ali ─çemo svakako u narednom periodu još da radimo i da uka┼żemo na va┼żnost da nosimo svetlo-odbojne ili retroreflektuju─çe elemente, pogotovo na delovima puta koji nisu osvetljeni - ka┼że Ivana Stani─ç.

Osim kampanjama, sagovornici isti─Źu da je jedna od dobrih mera i izgradnja trotoara uz sve puteve koji prolaze kroz naseljena mesta. Tim putem krenula je Slovenija i za 10 godina uspela je da smanji broj poginulih pešaka za ─Źak 50 odsto.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE