Obrenovac, 04.12.2021

PROMENA NA VRHU LESTVICE


Izvor: Alo/V.P./Lokalne novine | Obrenovac, 21.11.2021.
Kina najbogatija zemlja, pretekla Ameriku, obećanu zemlju!

Foto:Profimedia


Desila se promena na vrhu svetske lestvice...

Ukupna neto vrednost sveta popela se s 156 bilona dolara 2000. godine, na 514 biliona dolara 2020. godine, čime je svet postao bogatiji nego što je ikad bio u bilo kojem trenutku istorije.

U celom tom kolaču Kina je i službeno pretekla SAD i postala najbogatija nacija na svetu, pokazao je nov izveštaj, piše portal NextShark.

Kina je zaslužna za skoro trećinu tog povećanja, pokazao je izveštaj konsultantske firme McKinsey & Company.

McKinsey je analizirao nacionalne bilanse 10 zemalja koje predstavljaju 60 posto svetskog dohotka. Od tih zemalja, Kina je imala 50-postotni rast neto vrednosti, a slede je SAD (22 posto) i Japan (11 posto).

Izveštaj je pokazalo da je bogatstvo Kine naraslo sa 7 biliona dolara u 2000., na 120 biliona dolara 2020. godine. Bogatstvo SAD se u istom razdoblju više nego udvostručilo na 90 biliona dolara.

No, iako je svet danas bogatiji nego što je ikad bio, nejednakosti i dalje postoje. Samo u Kini i u SAD, više od 67 posto bogatstva kontroliše 10 posto najbogatijih domaćinstava - i oni nastavljaju da zarađuju ​​sve više i više.

Izveštaj je, takođe, pokazao da 68 posto svetske neto vrednosti leži u nekretninama.

Ostatak je u infrastrukturi, zalihama, mašinama i opremi te 'nematerijalnim vrednostima' kao što su intelektualna svojina i patenti, navodi Bloomberg.

S rastućim troškovima nekretnina, Kina bi s firmom za razvoj nekretnina Evergrande sa sedištem u Shenzhenu, mogla pretrpeti finansijsku krizu sličnu stambenom balonu koji je u Americi pukao 2008.

Firma Evergrande je već sada u jako nezgodnoj situaciji zbog dugova u ukupnom iznosu od 300 milijardi dolara, što je navodno prisililo njenog predsednika da proda svoju ličnu  imovinu, navodi CNN.

Kolaps globalnih cena imovine mogao bi uništiti čak 33 posto svetskog bogatstva, istakao je McKinsey.

Kako bi se izbegao takav scenario, potrebno je podstaknuti produktivna i održiva ulaganja koja doprinose globalnom bruto domaćem proizvodu (BDP), pokazao je izveštaj.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE