Obrenovac, 27.06.2022

KAZNE I DO 300.000 DINARA


Izvor: Blic | Obrenovac, 01.03.2022.
Mup apeluje da se ne spaljuju trava i nisko rastinje, posledice mogu biti katastrofalne

Foto:NENAD MIHAJLOVI─ć / TANJUG


´╗┐

Zbog opasnosti od širenja po┼żara i izazivanja ve─çe materijalne i ekološke štete, a u najgorem slu─Źaju do povreda i smrtnih posledica, MUP apeluje na gra─Ĺane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom, piše "RTS".

Aleksandar Radosavljevi─ç iz Uprave za Vatrogasno-spasila─Źke jedinice Sektora za vanredne situacije apelovao je da se trava ili nisko rastinje ne pale na otvorenom, ni u urbanim sredinama ni na obradivim površinama, a posebno ne u blizini šuma.- Ukoliko do po┼żara do─Ĺe, molimo gra─Ĺane da kontaktiraju vatrogasno-spasila─Źku jedinicu na broj telefona 193, a ukoliko je po┼żar manjeg intenziteta, da pokušaju sami da ga ugase, ako to ne─çe uticati na njihovu li─Źnu bezbednost - rekao je Radosavljevi─ç, a saopštio MUP.

Kako je istakao, od po─Źetka godine, na teritoriji Republike Srbije, bilo je 1.430 po┼żara na otvorenom i tom prilikom nije bilo povre─Ĺenih ni stradalih osoba.

Zakon o zaštiti od po┼żara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje sme─ça na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka.

Za to je zapre─çena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizi─Źka lica 10.000 dinara, , piše "RTS".

Tako─Ĺe, ovim zakonom zabranjeno je lo┼żenje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na odre─Ĺenim i za to obele┼żenim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od po┼żara.

Za nepoštovanje ove odredbe zakona zapre─çena je kazna za fizi─Źka lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE