Obrenovac, 29.11.2021

POŠASTI ONLAJN NASTAVE


Izvor: RTS/Alo/V.P./Lokalne novine | Obrenovac, 21.11.2021.
Da li se propu┼íteno gradivo mo┼że nadoknaditi?

Foto:Shutterstock


Neposredna nastava najbolji je oblik nastave, a nastava na daljinu dobra dopuna klasi─Źne nastave.

Kako navodi za RTS Milenija Simi─ç Miladinovi─ç, novinarka "Politike", koja prati prosvetu, ne─çe biti jednostavno nadoknaditi propušteno, ali tu je klju─Źna veština nastavnika.

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od ponedeljka, 22. novembra primenjiva─çe se prvi model nastave, odnosno u─Źenici ─çe nastavu poha─Ĺati neposredno, odlu─Źio je Tim za pra─çenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

Opada broj zara┼żenih u─Źenika

Milenija Simi─ç Miladinovi─ç navodi da opada broj zara┼żenih u─Źenika i da je situacija drasti─Źno bolja u odnosu na prethodni mesec.

"Prema podacima koji su zvani─Źni, koji se objavljuju svakog petka primetan je pad broja zara┼żenih u─Źenika i to naro─Źito od po─Źetka novembra dok je u oktobru situacija bila potpuno druga─Źija, iz nedelje u nedelju je bio sve ve─çi broj zara┼żenih u─Źenika, sve više malih odeljenja na onlajn nastavi, sve više ve─çih odeljenja podeljeno na grupe, pa na kombinovanoj nastavi", navodi i dodaje da je sada situacija druga─Źija.

"Drasti─Źno je manji broj odeljenja koja su prinu─Ĺena da poha─Ĺaju nastavu po nekom od atipi─Źnih modela. Svega 11 malih odeljenja do 16 u─Źenika ovih dana bilo je isklju─Źivo na onlajn nastavi. Svega 11 na republi─Źkom nivou i i to je zaista zanemarljiv broj", ka┼że Simi─ç Miladinovi─çeva.

U Jutarnjem programu RTS-a navela je da to ipak ne─çe va┼żiti za sve škole u Srbiji.

"U principu sve škole u Srbiji vra─çaju se onom prvom modelu rada koji podrazumeva neposrednu nastavu. Me─Ĺutim, u nekim školama gde postoji i dalje u odre─Ĺenom odeljenju troje i više zara┼żenih u─Źenika to se odeljenje deli na dve grupe, one idu po kombinovanom modelu - dan u školu, dan u virtuelnu u─Źionicu, ali na nivou sistema sve se škole vra─çaju onom prvom najpo┼żeljnijem i najkvalitetnijem na─Źinu rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u onim dobrim, starim u─Źionicama gde su svi ─Ĺaci i nastavnici", navodi Simi─ç Miladinovi─çeva.

Objašnjava da su od po─Źetka ove školske godine u─Źenici mla─Ĺih razreda uglavnom u školskim klupama.

"Oni koji su bili sticajem epidemijskih okolnosti bili primorani na neke druge atipi─Źne modele nastave su uglavnom srednjoškolci i ranije na samom po─Źetku školske godine to su bili i u─Źenici starijih razreda osnovnih škola. Navikli su se u─Źenici i na taj re┼żim rada. Naravno da je ovaj drugi koji podrazumeva boravak u u─Źionici i neposrednu nastavu u u─Źionici i po┼żeljniji i kvalitetniji, ali i jedan i drugi su u opticaju. Imali smo dovoljno vremena da se naviknemo i na jednu i na drugu varijantu, na sve modele", navela je .

Me─Ĺutim, ono što se prime─çuje kao poteško─ça, ka┼że ona, je rad sa onom decom koja su bila ili obolela ili u izolaciji zbog nekog od ─Źlanova porodice koji su oboleli.

Dakle, dodala je ona, tu ne govorim o onim odeljenjima koja su prelazila na kombinovanu nastavu ili bila isklju─Źivo na onlajn nastavi nego govorim o sporadi─Źnim slu─Źajevima.

"Prosvetni sistem se navikao na rad na daljinu bio je na to primoran otkako je epidemija ušla u našu dr┼żavu. Me─Ĺutim, taj na─Źin rada, trebalo je, bilo je zamišljeno da se koristi i za decu koja su sticajem okolnosti uglavnom zdravstvenih onemogu─çena da svakodnevno dolaze na nastavu. Ova deca bojim se da su najviše ošte─çena jer je najmanji broj nastavnika, ─Źast izuzecima kojih ima, zaista koristio dobrobiti nastave na daljinu i na taj na─Źin u meri u kojoj je mogao pomogao i deci koja su bila prinu─Ĺena da budu u izolaciji", isti─Źe Simi─ç Miladinovi─çeva.

Ocenjuje da ne─çe biti jednostavno nadoknaditi propušteno, ali, kako ka┼że, tu je klju─Źna veština nastavnika.

"Nastavnici su ti koji znaju šta su to klju─Źna znanja koja deca treba da ponesu iz svakog razreda osnovne ili srednje škole. Imaju i autonomiju da odre─Ĺen deo gradiva, ukoliko je neophodno sa┼żmu, tako da u svakom slu─Źaju decu pripreme za nastavak obrazovanja, nastavak školovanja", navodi goš─ça Jutarnjeg programa.

U datim epidemijskim okolnostima koje su zaista ote┼żale rad škola, dodaje ona, neki su to uradili bolje, neki malo lošije, kako se ko snašao.

"Tako da verujem da postoji dovoljno prostora u narednim godinama da se nadomeste takore─çi rupe u znanju koje svakako postoje", objašnjava Simi─ç Miladinovi─çeva.

"Licitiranje o završetku prvog polugodišta nepotrebno"

Upitana šta misli o licitiranju medija oko završetka prvog polugodišta odgovara da se na taj na─Źin bespotrebno stvaraju zabune i zbunjuju i nastavnici i u─Źenici i roditelji. 

"Pred školskim sistemom je šest nedelja nastave. U ovom trenutku niko ne mo┼że da predvidi kakva ─çe biti epidemijska situacija. Bojim se da se bespotrebno stvaraju zabune i da se zbunjuju i roditelji i nastavnici i ─Ĺaci tom pri─Źom o pomeranju zimskog raspusta", navodi goš─ça Jutarnjeg programa.

Dodaje da nam je dosadašnje iskustvo pokazalo da se zvani─Źne odluke donose bukvalno neposredno pred po─Źetak školske godine, pred produ┼żetak raspusta, pred slede─çu radnu nedelju.

"Dakle, u poslednjem momentu se zna da li ─çe biti ili ne promena u zavisnosti od aktuelnih epidemijskih pokazatelja. Tako da ja mislim da je ta debata o, produ┼żavanju, pomeranju zimskog raspusta u ovom momentu potpuno nepotrebna", poru─Źila je Simi─ç Miladinovi─çeva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE