Obrenovac, 07.05.2021

KRENULO ZAPOŠLJAVANJE


Izvor: Blic;D.K./Lokalne novine | Obrenovac, 06.01.2020.
Ovo su novi uslovi i ograni─Źenja ako ┼żelite dr┼żavni posao

Foto:Tanjug/Tara Radovanovi─ç


Zapošljavanje u javnom sektoru je od 1. januara odmrznuto, ali ─çe svaki novi radnik morati pod lupu Miistarstva finansija jer je ono sada krovna institucija koja proverava da li javna preduze─çe ili dr┼żavna uprava i u svojim finansijskim konstrukcijama, imaju pokri─çe za novozaposlene.

Tako je bar definisano novom Uredbom o postupku pribavljanja saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno anga┼żovanje kod korisnika javnih sredstava, koju je donela Vlada, a kojom je definisana procedura koja mora da se pro─Ĺe pre nego što neko dobije posao koji ─çe se pla─çati iz dr┼żavne kase.

Po toj proceduri, svako javno preduze─çe ili nadle┼żni dr┼żavni organ uprave kome je, pored ve─ç postoje─çeg broja ljudi, potrebno anga┼żovanje novih, mora─çe da uputi zahtev Komisiji za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i resornom Ministarstvu i to najkasnije do petog u mesecu, sa detaljnim obrazlo┼żenjem.

Ukoliko ministarstvo koje pokriva njihovu delatnost, proceni opravdanost zahteva, onda ono do 10 u teku─çem mesecu, prosle─Ĺuje svoj zaklju─Źak Ministarstvu finansija, koje svaki pojedina─Źni slu─Źaj razmatra. Ako ono proceni da nije osnovano da se prime novi radnici, novog zapošljavanja nema.

To prakti─Źno zna─Źi da ako je Ministarstvo energetike odobrilo zapošljavanje u nekom javnom preduze─çu za koje je nadle┼żno, a Ministarstva finansija procenilo da nema finansijkog pokri─ça za zapošljavanje predlo┼żenog broja ljudi, Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje, odbi─çe zahtev za prijem novih radnika u datoj kompaniji.

Izvor iz Nemanjine 11 tvrdi da je ovakva odredba definisana da ne bi nakon odmrzavanja zapošljavanja došlo do prekomernog ekoji bi mogao da naruši finansijsku konstrukciju javnih preduze─ça ili nekog segmenta dr┼żavne uprave.

- Ministarstvo finansija je neka vrsta filtera kroz koji mora da pro─Ĺe svako ─Źiji ─çe se rad pla─çati iz javnih finasija. Ono ima kontrolnu funkciju kojom ┼żeli da se predupredi eventualno prekomerno i nepotrebno zapošljavanje koje bi moglo da dovede do dizbalansa planirane ukupne mase za plate i broja novih radnika. Drugim re─Źima, Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje, bez saglasnosti ovog ministartva, koje je u obavezi da joj taj dokument dostavi do 20 u mesecu, ne mo┼że da odobri novo radno mesto - navodi sagovornik.

On dodaje da ovakva procedura je uvedena zbog predostro┼żnosti i kontrole trošenja javnih sredstava.

- Mo┼żda na prvi pogled izgleda da ovakva procedura i dalje na ledu dr┼żi novo zapošljavanje ali to nije ta─Źno. Ovde je samo re─Ź o dodatnoj kontroli i spre─Źavanju eventualnih zloupotreba prilikom zapošljavanja, kojih je bilo u prethodnom periodu. Pou─Źeni ranijim iskustvima kada se u obrazlo┼żenjima za davanje saglasnosti neka javna preduze─ça davala i la┼żne podatke, ovakvom procedurom to ┼żeli da se spre─Źi. Zato je i Uredbom predvi─Ĺena i kazna od 50.000 do 150.000 dinara ukoliko se pokuša da se dostave podaci koji ne odgovaraju pravom stanju, bilo da je re─Ź o trenutnoj popunjenosti radnih mesta po va┼że─çoj sistematizaciji ili pak predvi─Ĺenoj masi za plate - ka┼że izvor.

Uredba ograni─Źena do decembra 2023.

Ina─Źe, i novim Zakonom o bud┼żetskom sistemu, koji ─çe va┼żiti do 31. decembra 2023. godine, predvi─Ĺena su odre─Ĺena ograni─Źenja. Tako ─çe korisnici javnih sredstava mo─çi da zaposle do 70 posto onih koji su napustili javno preduze─çe ili neki deo dr┼żavne uprave tokom prethodne godine.

To prakti─Źno zna─Źi da ako je 10 zaposlenih napustilo neku ustanovu u 2020. godini, maksimalan broj koji mogu ove da zaposle je sedam. Ta ograni─Źenja se ne odnose na sudije, javne tu┼żioce i zamenike javnih tu┼żilaca, nastavno osoblje visokoškolske ustanove i nau─Źno i istra┼żiva─Źko osoblje nau─Źnoistra┼żiva─Źke organizacije akreditovane u skladu sa zakonom.

U Vladi Srbije je potvr─Ĺeno da je Uredba o postupku pribavljanja saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno anga┼żovanje kod korisnika javnih sredstava, doneta i da je ona razrada Zakona o bud┼żetskom sistemu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE