Obrenovac, 04.12.2021

PROSE─îNA PLATA 174.000 DINARA


Izvor: Alo!/Lokalne novine | Obrenovac, 31.10.2021.
Koja zanimanja su u Srbiji najpla─çenija?

Foto:Tanjug


Od savremenih tehnologija se i u Srbiji dobro zara─Ĺuje...

Ubedljivo najve─çu prose─Źnu platu imaju programeri. Na suprotnom kraju lestvice nalaze se radnici u trgovinama. Da bi dostigli mese─Źnu zaradu programera, oni moraju da rade skoro pet meseci.

Zaposleni u IT sektoru prose─Źno zarade oko 174.000 dinara, što ih nekoliko godina za redom stavlja na sam vrh liste najpla─çenijih poslova.

Na drugom mestu nalazi se delatnost vazdušnog saobra─çaja sa prose─Źnom platom od oko 148.000 dinara mese─Źno.

Na nimalo lošem, tre─çem mestu, nalazi se oblast nau─Źnog istra┼żivanja i razvoja, a u stopu ih prate zaposleni u eksploataciji sirove nafte i prirodnog gasa i proizvodnje duvanskih proizvoda.

Iako su programeri najviše pla─çeni, njih i dalje nema dovoljno na našem tr┼żištu rada

"Ti kadrovi koji nam najviše nedostaju, ti su negde i najpla─çeniji na našem tr┼żištu. Ve─ç dobrih pet, ako ne i više godina unazad, IT spada u deficitarno tr┼żište rada. Nama na godišnjem nivou u proseku nedostaje oko 15.000 stru─Źnih programera koji mogu da popune sva radna mesta koja su na raspolaganju trenutno na našem tr┼żištu", ka┼że za TV Prva Miloš Turinski sa Infostuda.

Prema podacima Republi─Źkog zavoda za statistiku, zaposleni u delatnosti usluga, smeštaja i ishrane imale su najmanju zaradu - od oko 38.000 dinara.

Na ovoj nepopularnoj listi nalaze se i delatnosti umetnost, zabava i rekreacija, trgovina na veliko i na malo, saobra─çaj i skladištenje, ali i gra─Ĺevinarstvo.

Podaci Republi─Źkog zavoda za statistiku

Na tr┼żištu rada za sve te delatnosti radnici su i te kako tra┼żeni, a istovremeno vlada i velika zaineteresovanost radnika, bez obzira na male zarade.

"Trgovina kao oblast je nama najtra┼żenija na tr┼żištu rada i na našem sajtu i to ve─ç preko 10 godina. Sa druge strane, tu je najve─ça potra┼żnja i tu najviše kandidati konkurišu i apliciraju upravo za te pozicije. Tu plate znaju da idu od minimalaca, pa do oko 50.000 dinara, mo┼żda i malo više", isti─Źe Turinski.

Ono što je interesantno, na tr┼żištu rada, poslednjih godina postoji i trend potpunog nedostatka kadra za poslove za koje se nude velika primanja.

Zanatska zanimanja su tako veoma tra┼żena, ali kadra, jednostavno nema.

Nedavno je osvanuo i oglas za posao vodoinstalatera za koji se nudi ─Źak i obezbe─Ĺen smeštaj i mese─Źna zarada od 2.000 evra, ali i pored odli─Źnih uslova, kandidata nije bilo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE