Obrenovac, 05.12.2021

PRESUDE PUTUJU I PO GODINU DANA


Izvor: Espreso/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 01.10.2021.
Sudovi su prebukirani i ne sti┼żu da savladaju predmete

Foto:Profimedia


Svi koji se godinama sude u Srbiji, a takvih nije malo, jedva ─Źekaju da dobiju sudsku presudu, ako je mogu─çe - u svoju korist. Donošenje pravosna┼żne odluke ne zna─Źi, me─Ĺutim, i kraj agonije. Za veliki broj njih muke tek po─Źinju, jer uru─Źenje presude ─Źekaju mesecima, a u nekim slu─Źajevima i po godinu dana. A onda isto toliko i sam postupak izvršenja.

Jasno je da bez presude oni koji su dobili sudski spor bukvalno ne mogu da urade ništa: ne mogu da u─Ĺu u posed svoje njive, da naplate dug, u─Ĺu stan iz kog su nelegalno izba─Źeni...

Baš ovo poslednje desilo se penzionerki iz Beograda Dobrili Petrovi─ç, u ─Źiju korist je Apelacioni sud doneo pravosna┼żnu presudu 7. oktobra prošle godine. Napisana odluka krenula je iz tog suda tek u maju ove godine u Prvi osnovni sud, kako nala┼że procedura. Od tada do danas Dobrila ─Źeka uru─Źenje.

Iako sudije ka┼żu da je ovo redak slu─Źaj, ─Źini se da nije baš tako. Advokat Petar Stojkov ima slu─Źaj klijentkinje koja, uprkos presudi u svoju korist, ne mo┼że da naplati dug od 23.000 evra du┼że od godinu dana.

- Imamo pravosna┼żnu presudu na osnovu koje je doneto rešenje o izvršenju. Izvršni du┼żnik se ┼żalio na rešenje, mi smo ulo┼żili odgovor na ┼żalbu i taj odgovor stoji nešto malo više od godinu dana u Tre─çem osnovnom sudu. Još nije dostavljen izvršnom du┼żniku, a kamoli da je po njemu odlu─Źeno - ka┼że Stojkov.

Sne┼żana Bjelogrli─ç, predsednik Društva sudija, tvrdi da su takve situacije mogu─çe samo u Beogradu i Novom Sadu, gde su sudije prebukirane, ali ne i u ostatku Srbije.

- Postoje zakonski rokovi za izradu i uru─Źenje presude, i oni se kre─çu od 30 do 60 dana. Sve du┼że od toga povla─Źi za sobom negativnu ocenu za sudiju. U Beogradu, posebno u Prvom osnovnom sudu, gde imaju po 1.700 predmeta u radu po Ve─çu, toliki je priliv da ni po mesec dana ne mo┼że da se zavede pristigla pošta. Zato verovatno kasne i otpravci presuda. To bi trebalo da reše izmene Zakona o parni─Źnom postupku, koje predvi─Ĺaju distribuciju tipskih predmeta po celoj Srbiji - ka┼że Bjelogrli─ç.

Da je optere─çenost nejednaka sla┼że se i Ivana Josifovi─ç, predsednik Upravnog odbora Udru┼żenja sudija i tu┼żilaca. Ka┼że, dok njena koleginica u prvostepenom sudu u Somboru ima dva do tri sude─ça dana nedeljno, ona kao sudija Višeg suda, koji sudi slo┼żene procese, ima pet sude─çih dana, a u nekima i po dva predmeta.

- Najve─çi broj sudija a┼żurno radi i trudi se da stranke ne trpe. Prvostepeni postupak trebalo bi da traje najdu┼że dve godine, a drugostepeni devet meseci. U praksi, nekad se sve završi za ro─Źište ili dva, a nekada ni za dve godine. Niko ne snosi sankcije ako prekrši rokove, ali uvek postoji mogu─çnost ┼żalbe zbog kršenja prava na su─Ĺenje u razumnom roku - ka┼że Josifovi─ç.

Ove ┼żalbe se, me─Ĺutim, odbijaju kao neosnovane sve dok postupak ne premaši tri godine.

OGLASNA TABLA

PROBLEM ─Źesto predstavlja nemogu─çnost dostavlja─Źa ili poštara da presudu uru─Źi li─Źno, bilo zato što stranka nije na prijavljenoj adresi, bilo zato što u tom trenutku nije kod ku─çe. Tada dostavlja─Ź ostavlja obaveštenje da ─çe odluka biti istaknuta na oglasnoj tabli suda. Mnoge stranke do presude do─Ĺu isklju─Źivo tako što se li─Źno obra─çaju sudu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE