Obrenovac, 18.05.2022

Prijem za delegaciju okruga Novi Sonč iz Poljske


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 12.08.2019.
Na sastanku u zgradi Gradske opštine Obrenovac bilo je reči o konkretnim aktivnostima za dalje unapređenje saradnje

Foto:lokalnenovine.rs
U svečanoj sali Gradske opštine Obrenovac danas je organizovan prijem za delegaciju okruga Novi Sonč iz Poljske. Delegacija koja boravi u Obrenovcu ispratiće i Festival narodnog stvaralaštva i folklorne tradicije ”Međunarodni susreti u Obrenovcu”.

Festival je počeo u nedelju, 11. avgusta i trajaće do 14. avgusta, a na njemu je učešće uzelo šest domaćih folklornih društava i 11 inostranih ansambala i to iz Poljske, Republike Srpske, Mađarske, Rumunije, Španije, Rusije, Francuske, Bugarske, Turske, Gruzije i Slovenije.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković upoznao je članove delegacije sa svim razvojnim projektima opštine Obrenovac, među kojima je svakako najznačajnije otvaranje auto-puta u okviru Koridora 11.

Na sastanku je bilo reči o konkretnim aktivnostima koje za cilj imaju unapređenju saradnje.

"Dogovorili smo se da ove zime dvadesetak učenika iz Poljske boravi sa našim mališanima na planinama u okviru projekta Eko kamp koji organizujemo. Sa druge strane učenici naše Poljoprivredno hemijske škole će steći mogućnost da borave u Poljskoj i upoznaju se sa poljskim učenicima iz srodne škole. Veliku pomoć očekujemo u vezi apliciranja predloga projekata za sredstva iz fondova Evropske unije. Takođe, dobili smo ekskluzivni poziv. Naime u Poljskoj se svakog septembra održava forum koji bi se mogao nazvati Poljskim Davosom", rekao je Mirko Vranešević, predsednik Skupštine Gradske opštine Obrenovac.

On smatra da Obrenovac sada ima sve potrebne uslove da zainteresuje i investitore iz Evropske unije koji će učestvovati na tom ekonomskom forumu.

Guverner okruga Novi Sonč Marek Kvajtkovski izrazio je zadovoljstvo povodom posete Obrenovcu i rekao da mali gradovi u Evropi treba da dele zajedničku kulturu.

"Drago mi je da smo uspeli da dogovorimo konkretnu saradnju, pogotovo u oblasti saradnje mladih, jer na njima svet ostaje", kazao je Kvajtkovski.

Gradska opština Obrenovac i regija Novi Sonč su 2011. godine potpisale Sporazum o saradnji u želji da promovišu ekonomski, socijalni i kulturni razvoj.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE