Obrenovac, 04.12.2021

PET REŠENJA PROTIV ZAGAĐENJA(VIDEO)


Izvor: obrenovac.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 02.11.2021.
Danas je u prostorijama Prirodnjačkog doma predstavljen plan ”Pet rešenja protiv zagađenja”

Foto:lokalnenovine.rs


Na osnovu stručne analize stepena zagađenja na teritoriji opštine Obrenovac, kao i glavnih zagađivača, izrađen je plan kojim bi se moglo uticati na otklanjanje i prevenciju problema zagađenja. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Gradske opštine Obrenovac, Javnog preduzeća za zaštitu i unapređenje životne sredine, kao i predstavnici Javnog komunalnog preduzeća ”Toplovod” i Javnog komunalnog preduzeća ”Vodovod i kanalizacija”. Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković izložio je detaljan plan rešenja problema zagađenja na teritoriji opštine Obrenovac.

– Naše inspekcijske službe konstatovale su 5 vrsta zagađenja u Obrenovcu, ovde mislim i na zagađenje vazduha, zemlje i voda. Svaka od ovih oblasti ima svog osnovnog zagađivača, te smo pronalazili rešenje da to zagađenje svedemo na minimum – naveo je Čučković i dodao da predložene mere protiv zagađenja podrazumevaju potpuno uklanjanje uzročnika zagađenja.

Termoelektrana ”Nikola Tesla” sa svoje dve deponije, jedan je od osnovnih zagađivača oppštine Obrenovac.

– Ova vrsta zagađenja postoji decenijama u Obrenovcu. Svedoci smo da su ulagani ogromni novci kako bi se smanjila emisija šetnih gasova. Naime, sećamo se svi ”crnog snega” i gareži na vešu koji bi ostao na terasama, međutim znamo da je to iza nas skoro 20 godina – istakao je Čučković i dodao da će realizacijom projekta odsumporavanja biti trajno otklonjen problem zagađenja životne sredine, kada je Termoelektrana u pitanju.

On je naglasio da su pored navedenih 5 izvora zagađenja životne sredine, precizno naglašeni rokovi u kojima bi se mogli otkloniti uzročnici problema.

– Što se tiče Termoelektrane ”A”, tamo je realizacija projekta odsumporavanja uveliko u toku, te će za dve godine emisija štetnih gasova u vazduhu biti smanjena za 60 puta – rekao je Čučković.

Čučković je posebno istakao prostor industrijske zone u Bariču, kao mesto gde je emisija štetnih gasova visoka.

– Privredni subjekti koji emituju zagađenje na teritoriji opštine Obrenovac su Prva iskra – namenska, fabrika Meita, Arabesa, Bankom, Klanica Stojić. Ustanovljena je vrsta zagađenja, a predloženo je 5 rešenja za tu vrstu zagađenja. S tim u vezi, Prva iskra – nemanska dužna je, da u roku od godinu dana promeni kotao koji je na mazut i da ga zameni kotlom na gas. Druga vrsta zagađenja su gasovi koji su proizvod obrade metala u kompaniji Meita. Oni su takođe dobili nalog da izvrše smanjenje zagađenja, a i da predstave rešenja kojima će umanjiti zagađenje – objasnio je Čučković.

Kao treća vrsta zagađenja navode se individualna ložišta.

– Kao rešenje ovog problema predložili smo izgradnju Treće magistrale, koja će omogućiti pristup velikog broja domaćinstava toplovodnoj mreži. Sve one udaljene seoske mesne zajednice do kojih neće stići mreža toplovoda, kao što su Jasenak, Mislođin, Mala Moštanica Barič, domaćinsta sa ovih prostora trebalo bi, da u roku od godinu dana iskoriste mogućnost vezivanja na gas – rekao je Čučković.

U planu je takođe istaknut problem zagađenja, koja proizvode septičke jame. Naime, projekat ”Čista Srbija” omogućio je izgradnju nedostajuće kanalizacione mreže, ali i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, što će, kako kaže Čučković, rešiti problem zagađenja koje proizvode septičke jame.

Izduvni gasovi koji su proizvod saobraćaja predstavljaju jedan od glavnih zagađivača životne sredine.

– Izgradnjom gradske železnice rešiće se i problem izduvnih gasova. Naime, gradska železnica zamenila bi veliki broj autobusa koji danas saobraćaju na relaciji Obrenovac- Beograd – istakao je Čučković.

On je takođe naglasio, da će u budućem periodu akcenat biti stavljen na izgradnju bezbednih trotoara i biciklističkih staza, kako bi građani mogli češće da koriste bicikle kao prevozno sredstvo, odnosno da pešače.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE