Obrenovac, 04.12.2021

POČELA REALIZACIJA PROJEKTA ”ČISTA SRBIJA” (VIDEO)


Izvor: obrenovac.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 27.10.2021.
Ovaj projekat podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže za stanovnike Mladosti, Zvečke, Bariča, Mislođina, Ratara i Velikog Polja, kao i izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda

Foto:obrenovac.rs


Početku radova su prisustvovali predstavnici Gradske opštine Obrenovac, Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Milorad Grčić, v. d. direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije.

Momirović je na početku pozdravio sve prisutne i poručio da je cena ovog projekta 54 miliona evra.

– Mi investiramo 54 miliona evra da bi smo izgradili kanalizacionu infrastrukturu u većem obimu nego što je izgrađeno u proteklih 50 godina i ne samo to, nego ćemo i puteve koje raskopavamo vratiti u stanje koje je mnogo bolje nego što je bilo pre. Ako vidite kako je izgledao ovaj asfalt koji je postavljen pre ne znam koliko vremena mi ćemo rekonstruisani u širini od 2,5 metara. Ovih 100 kilometara izgradnje infrastrukture će pratiti i rekonstrukcija ulica – rekao je Momirović.

– Ovo su ključni projekti za budućnost ove zemlje. Moramo da se okrenemo ekološki zdravim projektima, moramo da očistimo našu zemlju i ne možemo više da izbacujemo fekalne vode u naše reke. Građani Obrenovca, Lazarevca, Beograda, građani Srbije treba da budu sigurni da nećemo zatvoriti Termoelektranu u ime ekologije, kao što neki pokreti uvezeni iz inostranstva traže od nas. Oni ovo ne komentarišu, ne pozdravljaju, ignorišu kvalitet vode u našim rekama, bave se samo našim javnim preduzećima koja su oslonac naše ekonomije i oni traže da se ona zatvore u ime ekologije. Mi to nećemo nikada dozvoliti, naprotiv nastavićemo da investiramo u našu ekonomiju da plate jačaju, da jača saobraćajna infrastruktura, ali i da ovi projekti koji znače budućnost ne samo za nas, ovo što mi radimo imaće najveći značaj za našu decu i našoj deci moramo ostaviti čistiju zemlju – naglasio je Momirović.

Miroslav Čučković, predsednik Gradske opštine Obrenovac je izjavio da ću se uz pomoć projekta ”Čista Srbija” očuvati svi kanali i reke na teritoriji opštine Obrenovac.

– Mi ćemo ovim projektom ”Čista Srbija” zaštiti sve naše kanale i reke u Obrenovcu. Mi ćemo nadam se u roku od tri godine s obzirom da je ugovor potpisan još danas on počinje da teče, imati kao i svi uređeni Evropski gradovi jednu fabriku za prečišćenje otpadnih voda u kojoj ćemo moći da popijemo prerađenu vodu pre nego što se ona vrati u Kolubaru ili Savu – poručio je Čučković.

– Trenutno je stanje na našm rekama takvo da od ’63. godine kompletno sve fekalije izlivamo direktno u vodu. Mi imamo situaciju da u ovim naseljima je nekoliko hiljada septičkih jama koje odlaze u istoriju sa ovim projektom. Imamo tu situaciju da ćemo ovim projektom imati mogućnost za jedan normalan i ugodan život u Obrenovcu. Ono što nas najviše raduje jeste što ćemo u ovom trenutku moći tih 99 kilometara sa jedne i druge strane Kolubare mislim i na Barič, Mislođin, Zvečku, Krtinsku i Urovce i uz naselje Ratari da uredimo na taj način da kompletna infrastruktura koja je tekovina 21 veka i koju imaju centralne Beogradske opštine bude sada u našem Obrenovcu – naveo je Čučković.

– Takođe Elektroprivereda Srbije i direktor koji je sa ministrom tu, finansiraju izgradnju toplifikacije ovog ovde dela. Mi ćemo imati i zaštitu vazduha kroz projekat koji će ugasiti individualne kotlarnice u svim ovim naseljima. Tako da u roku od tri godine velikim zalaganjem gospodina Momirovića koji je bio sa nama u martu i koji ne prođe jedna nedelja, a da ne pita kako idu ostali projekti. Videli ste da od Obrenovca do Šapca imate potpuno novi put, to su stotine miliona dinara koje su uložene samo od marta do danas u našoj opštini. Pokazuje se jedna briga i jedna potpuno nova stvarnost koja je odnos Vlade Republike Srbije i Grada Beograda prema prigradskim opštinama koje su ovim projektima postale početak, a bile su kraj Beograda – zaključio je Čučković.

Branko Matić, direktor Javnog komunalnog preduzeća ”Vodovod i kanalizacija” Obrenovac je na početku izrazio veliku zahvalnost predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i nadležnom ministarstvu za projekat ”Čista Srbija”.

– Od ’65. godine u Obrenovcu je izgrađeno negde oko 110 kilometara kanalizacione mreže. Ovim projektom mi ćemo dobiti još 100 kilometara nove kanalizacione mreže u narednih 36 meseci – poručio je Matić.

– Mi ćemo izgraditi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za 50.000 stanovnika i zajedno sa tim uradićemo još jedan mini kanalizacioni sistem sa malim postrojenjem za preradu otpadnih voda u mestu Ratari. To će biti pilot projekat za sva naša manja mesta koja nemaju kanalizaciju i postrojenja za preradu otpadnih voda – istakao je Matić.

Aleksa Ivošević, član Veća Gradske opštine Obrenovac je rekao da se izgradnjom vodovodne i kanalizacione mreže, novih puteva i toplovodne mreže kvalitet života stanovnika opštine Obrenovac u mnogome poboljšava.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE