Obrenovac, 13.05.2021

POSTUPAK RESTITUCIJE


Izvor: Alo.rs/Tanjug/E.N./Lokalne novine | Obrenovac, 14.02.2021.
Ispla─çuje se 15 odsto vrednosti imovine

Foto:Shutterstock/ilustracija


Gra─Ĺani koji u postupku restitucije o─Źekuju obešte─çenje umesto vra─çanja imovine u naturi dobi─çe 15 odsto procenjene vrednosti onoga što im je oduzeto...

Naime, koeficijent koji je odredila vlada, kako ka┼żu u Agenciji za restituciju, iznosi 0,15 odsto, prenose Novosti.

To zna─Źi da ukoliko vrednost imovine po pravosna┼żnosti rešenja iznosi pola milion evra stari vlasnik ─çe dobiti 75 000 evra.

Budu─çi da se prvo ispla─çuje akontacija od 10 odsto tog iznosa ona ─çe iznositi 7 500 evra dok ─çe ostatak biti ispla─çen u vidu drzavnih obveznica u narednijh 12 godina, navodi list.

"Ovo se ─Źekalo od 2017. godine da bi proces vra─çanja imovine mogao da se okon─Źa", ka┼że za Novosti direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekuli─ç, koji napominje d aje ovo pocetak kraja, ali da ─çe proces trajati još tri, ─Źetiri godine .

"Isplata po─Źinje dogodine za rešenja koja postanu pravosna┼żna do 30. juna ove godine. Spremno je oko 3000 resenja na osnovu kojih ─çe se uraditi dopunska sa ta─Źnim iznosom obešte─çenja u odnosu na utrvr─Ĺeni koeficijent", naveo je Sekuli─ç.

Krajem prosle godine od svih donetih resenja oko 1800 resenja je ve─ç pravosnazno.

Sa isplatom akontacija startova─çe se 2022. a pojedinacni iznos ne sme premašiti 10 000 evra koji se dele na naslednike.

Obveznice u evrima ─çe ispla─çivati godišnje sa prvom isplatom 15., januara naredne godine u odnosu na godinu kada je ispla─çena akontacija. Izuzetak su stariji od 70 godina kojima ─çe biti ispla─çene u roku od pet godina, a starijima od 65 u roku od deset, navodi se u tekstu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE