Obrenovac, 06.05.2021

OD PRVOG RAZREDA DO KRAJA STUDIJA


Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 24.02.2021.
Ako želite da vam dete bude ekonomista, trošak je 30.000 evra, za zubara vam treba čak 70.000

Foto:Shutterstock


U školovanje jedne osobe od predškolskog uzrasta, preko osnovne i četvorogodišnje srednje škole do kraja akademskih studija, koje su u proseku trajale pet godina, a završene su 2018. godine, uloženo je oko 34.000 evra, pokazala je analiza "Troškovi visokog obrazovanja" koju je objavio Institut za razvoj i inovacije.

Prercizirano je da su troškovi srednjoškolskog obrazovanja koje je trajalo četiri godine i završeno 2018. godine iznosili oko 21.000 evra, dok su troškovi osmogodišnjeg osnovnog obrazovanja oko 13.500 evra.

U zavisnosti od fakulteta raspon ukupnih troškova obrazovanja kreće se u intervalu od 30.821 evra, kada se studira Ekonomski fakultet do 58.095 evra kada se studira medicina, odnosno 70.694 evra kada se studira stomatologija.

U ovom ovoj analizi obrađeni su podaci za Ekonomski fakultet, Biološki fakultet, Poljoprivredni fakultet, Tehnološko-metalurški fakultet, Elektrotehnički fakultet, Mašinski fakultet, Stomatološki fakultet i Medincinski fakultet.

- U školovanje našeg sugrađanina od predškolskog uzrasta, preko osnovne i četvorogodišnje srednje škole do kraja akademskih studija, koje su u proseku trajale pet godina i okončane su 2018. godine, uloženo je oko 34 hiljade evra, navodi se u analizi Troškovi visokog obrazovanja koju je objavio Institut za razvoj i inovacije.

Dobijeni rezultati su pokazali da je u školovanje našeg sugrađanina od predškolskog uzrasta, preko osnovne i četvorogodišnje srednje škole do kraja akademskih studija, koje su u proseku trajale pet godina i okončane su 2018. godine, uloženo oko 34 hiljade evra.

Posmatrano po pojedinačnim fakultetima, raspon ukupnih troškova obrazovanja kreće se od 30.821 evra na Ekonomskom fakultetu do čak 58.095 evra na Medicinskom, odnosno 70.694 evra na Stomatološkom fakultetu, rekao je direktor Instituta za razvoj i inovacije Nenad Jevtović.

U istraživanju su analizirani troškovi školovanja po izabranim fakultetima Univerziteta u Beogradu, i to Ekonomski fakultet, Biološki, Poljoprivredni, Tehnološko-metalurški, Elektrotehnički, Mašinski, Stomatološki i Medicinski fakultet.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE