Obrenovac, 01.07.2022

PODIZANJE STAROSNE GRANICE ZA VANTELESNU OPLODNJU


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 31.03.2022.
Treba što ranije ulaziti u proces kako bi bio što uspešniji

Foto:Stock


Republi─Źki fond za zdravstveno osiguranje podigao je starosnu granicu ┼żena za vantelesnu oplodnju na 45 godina u odnosu na dosadašnje 43. Sandra Jovanovi─ç predsednica udru┼żenja "Šansa za roditeljstvo" ka┼że za RTS da ─çe to zna─Źiti puno na psihološkom nivou. Napominje da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ima ovakvu starosnu granicu za finansirane postupke vantelesne oplodnje.

Sandra Jovanovi─ç je gostuju─çi u Jutarnjem programu RTS-a izjavila da je RFZO inicirao odluku o pomeranju starosne granice i sada se ─Źeka da uputstvo bude zvani─Źno postavljeno na sajt Fonda, kako bi parovi mogli da predaju papire i onda ulaze u komisijske preglede.

"Zna─Źi─çe puno na psihološkom nivou. Kakav je uspeh vantelesne oplodnje u tim godinama, to je upitna stvar. Mi smo jedina zemlja koja u Evropi ima ovakvu starosnu granicu za finansirane postupke vantelesne oplodnje i to je zaista pohvalno. Što se uspeha ti─Źe, on je izme─Ĺu dva i tri odsto u tim godinama. Ja se nadam da ─çe ┼żene kojima ─çe to zna─Źiti probati i da ─çemo dobiti bebe", ka┼że Jovanovi─çeva.

Zakonska starosna granica je jedna stvar, a finansirana je, ka┼że, druga.

"Gr─Źka ima starosnu granicu od 50 godina. U ─îeškoj posle 49 godine ne mo┼żete uopšte da radite vantelesnu oplodnju. Što se ti─Źe finansirane, ona je u EU uglavnom do 42 godine, kod nas je do 45", isti─Źe Jovanovi─çeva.

Prema njenim re─Źima, pomerena starosna granica se odnosi i na one parove koji imaju jedno dete.

"Pre mesec dana je izdato novo uputstvo koje je donelo odli─Źne novine. Odnose se na parove kod kojih muškarac nema nijedan spermatozoid i morali su da do─Ĺu do uslova koriste─çi hiruršku proceduru. Proširili su se uslovi za zamrzavanje embriona, i parovi mogu za prvo dete neograni─Źeno da zamrzavaju embrione, a za drugo dete imaju pravo na dva postupka vantelesne oplodnje i tri krioembriotransfera. Ove promene koje su se dogodile su vrlo va┼żne, jer ─çe sigurno doneti ve─çi broj beba", navodi Jovanovi─çeva.

Ne treba ─Źekati

Navodi da se ┼żena rodi sa odre─Ĺenim brojem jajnih ─çelija.

"Mi ne mo┼żemo kao muškarci da dodatno stvaramo jajne ─çelije. Godine uti─Źu i na kvalitet jajnih ─çelija. Ne treba ─Źekati, i nadam se da ovo pomeranje starosne granice ne─çe podsta─çi ┼żene da kasnije ulaze u proces vantelesne oplodnje. Odli─Źno je što je 45 godina starosna granica, ali treba što ranije ulaziti u proces kako bi bio što uspešniji", dodaje Jovanovi─çeva.

┼Żene ne mogu da "pripreme" jajne ─çelije, jer su one takve kakve su.

"Mo┼żete da ┼żivite zdravo, ali ne mo┼żemo da 'bustujemo' jajne ─çelije. Najva┼żnija stvar za ┼żenu su jajna ─çelija i materica, a va┼żnu ulogu ima i spermatozoid. Što je stariji organizam, te┼że se iznosi trudno─ça. Jeste se vreme promenilo, kasnije se ulazi u brak, ali prirodu ne mo┼żemo da prevarimo, moramo misliti i o tome", napominje Jovanovi─çeva.

Postoji, ukazuje, besplatan nacionalni broj 0800/333-030 i parovi mogu da pozovu taj broj i dobi─çe sve informacije o tome kako da prikupe svu neophodnu dokumentaciju.

"Postoji šest centara u Srbiji koje rade komisijske predloge. Imamo 13 privatnih i šest dr┼żavnih klinika koje su u sistemu. Va┼żno je da se i na vreme zaka┼że komisija, pristupi le─Źenju i da se dosta ─Źeka na komisijski pregled. Mislim da smo za sve ove godine razbili tabue, ali još treba pri─Źati o tome", dodaje Jovanovi─çeva.

I ona je, ka┼że, sa 26 godina ušla u proces.

"Dobili smo bebu posle 14 vešta─Źkih oplodnji. Po┼żelela bih svim parvima da se ostvare kao roditelji i da ne odustaju i da postoje alternativna rešenja. Ne treba odustajati od svog sna. Ja sam primer koliko ─Źovek mo┼że da bude uporan", zaklju─Źila je Jovanovi─çeva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE