Obrenovac, 02.07.2022

15 STVARI KOJE MORAJU DA ZNAJU MALI MATURANTI


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 14.06.2022.
Evo kada se pola┼że i kakvi ─çe biti testovi!

Foto:Dragana Udovi─Źi─ç


Prosvetne vlasti ka┼żu da su prilikom pripreme zadataka imali u vidu okolnosti u kojima se poslednje dve i po godine odvijala nastava zbog epidemije virusa korona

Završni ispit u obavezi su da pola┼żu svi osmaci, jer po Zakonu o osnovnom obrazovanju u─Źenik je završio osnovnu školu tek kada pristupi polaganju male mature. Na testu ─Ĺaci ne mogu da padnu, ali je ostvareni broj bodova va┼żan za upis u ┼żeljnu srednju školu.

I ove godine, kao i prošle, na završnom ispitu bi─çe više zadataka na zaokru┼żivanje i oni ─çe biti pregledani digitalno. Iz Ministarstva prosvete poru─Źuju da nema mesta za brigu, da mesta u srednjim školama ima dovoljno za sve. Ove godine osmi razred završava 65.700 u─Źenika, dok u srednjim školama ima 76.000 mesta. Euronews Srbija vam donosi nekoliko klju─Źnih informacija o polaganju male mature.

Na prošlogodišnjoj maloj maturi u svega devet od ukupno 60 zadataka na sva tri maturska testa – iz srpskog, matematike i na kombinovanom – zahtevalo se da ─Ĺaci napišu kra─çi odgovor, odnosno navedu postupak rešavanja. Svi ostali zadaci bili su zatvorenog tipa, gde se od u─Źenika tra┼żilo da obele┼że jedno ili više ta─Źnih rešenja me─Ĺu nekoliko ponu─Ĺenih.

─Éaci su i ove godine imali probni završni ispit. Na taj na─Źin su imali priliku da se upoznaju sa procesom koji ih ─Źeka u junu, da osete ispitnu atmosferu, provere svoje znanje i utvrde šta je to što treba da poboljšaju.

Kada se pola┼że mala matura

Mala matura 2022. pola┼że se tri dana - 27, 28. i 29. juna. Za prvi dan zakazan je test iz srpskog (maternjeg ) jezika, drugog dana ─Ĺake o─Źekuje test iz matematiku, a tre─çeg kombinovani sa zadacima iz istorije, geografije, fiizike, hemije, biologije.

Odrasli koji sti─Źu osnovno obrazovanje u skladu sa zakonom kojim se ure─Ĺuje obrazovanje odraslih, završni ispit pola┼żu 28. juna 2022. godine. Izuzetno, u─Źenici koji iz opravdanih razloga ne pristupe polaganju završnog ispita u junskom roku (zbog bolesti), mogu obaviti završni ispit u avgustovskom roku, uz sprovo─Ĺenje iste procedure kao u junskom roku.

2. Kako ─çe izgledati testovi

Za izradu testova i njihovo štampanje zadu┼żen je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Iz Zavoda su nedavno za Euronews Srbija rekli da ─çe struktura testova i broj otvorenih i zatvorenih zadataka biti sli─Źan kao i pretghodne godine. To zna─Źi da ─çe ve─çina zadataka biti zatvorenog tipa.

Na prošlogodišnjoj maloj maturi u svega devet od ukupno 60 zadataka na sva tri maturska testa – iz srpskog, matematike i na kombinovanom – zahtevalo se da ─Ĺaci napišu kra─çi odgovor, odnosno navedu postupak rešavanja. Svi ostali zadaci bili su zatvorenog tipa, gde se od u─Źenika tra┼żilo da obele┼że jedno ili više ta─Źnih rešenja me─Ĺu nekoliko ponu─Ĺenih.

─Éaci su i ove godine imali probni završni ispit. Na taj na─Źin su imali priliku da se upoznaju sa procesom koji ih ─Źeka u junu, da osete ispitnu atmosferu, provere svoje znanje i utvrde šta je to što treba da poboljšaju.

3. Pregledanje testova

Ovo je tre─ça školska godina kako se u─Źeni─Źki odgovori na testovima pregledaju elektronskim putem. Zadatke zatvorenog tipa (u─Źenik obele┼żi ta─Źan odgovor od nekoliko ponu─Ĺenih) ocenjuje softver, automatski, dok otvorene zadatke (gde ─Ĺak mora da odgovori na pitanje) pregledaju nastavnici koji skenirane odgovore ocenjuju u aplikaciji. Digitalizacija pregledanja testova je uvedena kako bi se izbegle eventualne greške u bodovanju i maksimalno smanjila mogu─çnost da neko od u─Źenika bude ošte─çen.

4. Bezbednost testova

Prethodnih godina velika pa┼żnja posve─çena je bezbednosti testova, da ranije ne "procure u javnost". Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja od Vlade Srbije dobio je dve štamparije, tako da sve testove za malu mature štampaju oni.

Prethodnih godina pokazalo se da su štamparije koje su na tenderu dobile posao štampanja testova za malu mature najslabija karika što se ti─Źe bezbednosti. Tako su testovi 2013. godine dospeli u javnost iz štamparije Slu┼żbenog glasnika, a 2019. godine test iz matematike iz štamparije A.D. Politika.

5. Kako se boduje mala matura

Od rezultata male mature, ali i uspeha u osnovnoj školi, zavisi da li ─çe u─Źenici mo─çi da upišu ┼żeljenu srednju školu. Uspeh iz osnovne škole (šestog, sedmog i osmog razreda) mo┼że maksimalno da nosi 60 bodova, dok na tri testa male mature ─Ĺaci maksimalno mogu da osvoje 40 bodova i to po 13 iz srpskog i matematike i 14 na kombinovanom testu.

U─Źenici na svakom testu rešavaju po 20 zadataka i svaki nosi po jedan poen. Ukupan broj poena iz srpskog i matematike mno┼żi se koeficijentim 0,65, dok se broj bodova sa kombinovanog mno┼żi koeficijentom 0,7.

6. Šta ─Ĺaci mogu da ponesu na završni ispit

Osim ─Ĺa─Źke knji┼żice, u─Źenici na završni ispit treba da ponesu grafitnu olovku, plavu hemijsku, gumicu, lenjir, trougao i šestar. Nije dozvoljeno koriš─çenje mobilnih telefona, digitrona, bele┼żaka, papira i drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit. U prostorije gde ─çe polagati završni ispit dozvoljeno je uneti flašicu vode, piše Euronews.

7. Rezultati završnog ispita

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole bi─çe objavljenoi ve─ç 1. jula, dok ─çe kona─Źni rezultati biti objavljeni 5. jula. Od 30. juna do 6. jula planirano je da se liste ┼żelja popunjavaju elektronskim putem. Za one koji to planiraju da urade u školi rezervisani su termini 6. i 7. jula. Zvani─Źnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama bi─çe objavljeni 13. jula.

8. Bodovi sa takmi─Źenja

U─Źenici koji su osvojili nagrade na doma─çim i me─Ĺunarodnim takmi─Źenjima mogu ra─Źunati na dodatne bodove. Za prvu nagradu sa me─Ĺunarodnog takmi─Źenja dobijaju dodatnih dvanaest (12) bodova, za drugu nagrada - deset (10) bodova, tre─ça nagrada - osam (8) bodova;.

Za republi─Źko takmi─Źenje koje je u Kalendaru takmi─Źenja i smotri u─Źenika osnovnih škola za prvu nagradu dobijaju- šest (6) bodova, druga nagrada - ─Źetiri (4) boda, tre─ça nagrada - dva (2) boda.

9. Prag za upis u ─Źetvorogodišnje škole

Od školeske 2018/19 uveden je obavezan prag bodova za upis u ─Źetvorogodišnje srednje škole. Naime, da bi se upisali u te škole ─Ĺaci moraju da imaju minimum 50 bodova, a za one koji ostvare manje od 50 bodova školovanje mogu samo da nastave u trogodišnjim školama.

10. Popunjavanje liste ┼żelja

Svaki u─Źenik ima mogu─çnost da u listu ┼żelja navede 20 obrazovnih profila. Nastavnici u školama savetuju da se popuni kompletna lista jer se prethodnih godina dešavalo da i ─Ĺaci koji imaju dobar uspeh u školi i dobro urade malu maturu ostanu neraspore─Ĺeni u prvom krugu jer navedu jednu ili dve ┼żeljene škole. Ukoliko nemaju dovoljno bodova da ih upišu, ostaju neraspore─Ĺeni. Zato je va┼żno da se lista ┼żelja popuni do kraja, da se navede što više škola i obrazovnih profila.

11. Drugi upisni krug

Odmah nakon prvog po─Źinje drugi upisni krug za srednje škole. Popunjavanje i prijava liste ┼żelja za drugi upisni krug po─Źinje 14. jula (elektronskim putem ili neposredno u školi). Ve─ç narednog dana bi─çe objavljen kona─Źni raspored u─Źenika po školama u drugom upisnom krugu.

12. Najtra┼żenije škole u Srbiji

U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija ka┼żu da su prošle godine najtra┼żenije škole u Srbiji bile Medicinska škola Novi Pazar, Tehni─Źka škola "Rade Metalac“ Leskovac, Grafi─Źko-medijska škola Novi Beograd, Prva tehni─Źka škola Kruševac i Medicinska škola "Dr Aleksa Savi─ç" Prokuplje. U tim školama je na jedno mesto apliciralo najviše u─Źenika.

13. Najtra┼żenije gimnazije u Beogradu

Ukoliko se ne ra─Źunaju odeljenja za u─Źenike sa posebnim sposobnostima i bilingvalna, najtra┼żenije gimnazije u Beogradu po smerovima su bile:Tre─ça gimnazija, prirodno matemati─Źki smer (97.08 bodova), Deseta gimnazija, opšti smer (95.35), Tre─ça gimnazija, društveno jezi─Źki smer (94.66), ─îetrnaesta gimnazija, prirodno matemati─Źki smer (94.33), ─îetvrta gimnazija, prirodno matemati─Źki (92.88).

14. Najtra┼żenije srednje stru─Źne škole u Beogradu

Najtra┼żenije srednje stru─Źne škole u Beogradu su ETŠ Nikola Tesla, elektrotehni─Źar informacionih tehnologija (94.32 boda), Vazduhoplovna akademija, tehni─Źar vazdušnog saobra─çaja (93.90), Vazduhoplovna akademija, tehni─Źar vazdušnog saobra─çaja za bezbednost (91.63), Vazduhoplovna akademija, tehni─Źar za bezbednost informaciono-komunikacionih sistema (90.80), ETŠ Nikola Tesla, administrator ra─Źunarskih mre┼ża (90.68).

15. Da li su planirane neke preventivne mere od ─Źestih dojava o bombama

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja ka┼żu da su za potrebe sprovo─Ĺenja završnog ispita pripremili i prosledili Ministarstvu prosvete predlog u vezi sa na─Źinima na koje ─çe se reagovati u razli─Źitim nepredvi─Ĺenim okolnostima tokom ispitnih dana, u slu─Źaju elementarnih nepogoda, pogrešnih primena propisanih procedura, u nizu drugih situacija, pa i u slu─Źaju na koji se odnosi pitanje.


Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE