Obrenovac, 27.06.2022

PIVARI SPREMAJU NOVE CENE, ALI IH PLAŠI REAKCIJA PIVOPIJA


Izvor: Kurir.rs/Biznis.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 20.04.2022.
Evo po koliko litara PIVA POPIJU gra─Ĺani Srbije godi┼ínje

Foto:Profimedia


Nema─Źke pivare nedavno su najavile poskupljenje svojih proizvoda zbog rasta cena energenata i sirovina. Naime, drasti─Źno pove─çanje troškova uti─Źe na cenu proizvodnje piva, što ─çe morati da se odrazi i na krajnje potroša─Źe.

Da su posledice pandemije koronavirusa, ali i rusko-ukrajinska kriza, dovele do nepredvidivosti u ovoj industriji potvr─Ĺuju u Udru┼żenju pivara Srbije, koje okuplja vode─çe pivare u našoj zemlji, ali i u Udru┼żenju malih nezavisnih pivara Srbije, koje ─Źine brojne zanatske pivare koje posluju širom Srbije.

- Ne mo┼żemo dati prognoze posledica, imaju─çi u vidu i da su informacije u vezi sa cenama i parametrima koji uti─Źu na njih pitanje individualne poslovne prakse svake od pivara ─Źlanica Udru┼żenja pivara Srbije. Redovno pratimo sve parametre koji uti─Źu na stabilnost tr┼żišta, kako lokalna, tako i globalna dešavanja, pru┼żaju─çi podršku industriji i partnerima kako bismo minimalizovali posledice prema potroša─Źima - rekao je za portal Biznis.rs izvršni direktor Udru┼żenja pivara Srbije Andreja Pavlovi─ç.

Pivski sektor u Srbiji predvode tri velike kompanije - Molson Coors, Heineken i Carlsberg, a pored njih na srpskom tr┼żištu piva postoje tri manje pivare i veliki broj takozvanih kraft pivara.

Problem naplate

U našoj zemlji, trenutno su registrovane 62 male zanatske pivare. Kada je re─Ź o problemima sa kojima se one suo─Źavaju, predsednik Udru┼żenja malih nezavisnih pivara Srbije Dejan Smiljani─ç isti─Źe da ih ima dosta, po─Źev od toga da ima puno nenapla─çenih starih ra─Źuna ugostiteljskim radnjama koje su zatvorene tokom pandemije, kao i onih koje još uvek rade, ali nisu u mogu─çnosti da ih plate.

Prema njegovim re─Źima, cene sirovina nisu još uvek drasti─Źno sko─Źile, ali se to o─Źekuje uskoro sa po─Źetkom sezone. Ipak, dodaje da su energenti ve─ç ozbiljno poskupeli, kao i troškovi transporta.

Na pitanje da li se u moru poskupljenja mo┼że o─Źekivati da zanatske pivare podignu cene i za koliko, on ka┼że da bi to bilo realno, ali pošto je prodaja loša to je još uvek minimalno. Smiljani─ç smatra da ─çe poskupljenje i celokupna situacija uticati na doma─çu potrošnju jer primanja gra─Ĺana ni blizu ne prate porast cena, a plate┼żna mo─ç kupaca je sve manja.

Potrošnja piva u Srbiji ispod proseka Evropske unije

Prema raspolo┼żivim podacima Udru┼żenja pivara Srbije, u 2020. godini proizvedeno je 5.146.782,99 hektolitara piva, što je za 7,19 odsto manje nego u 2019. godini.

- Ukupna potrošnja piva po glavi stanovnika u Srbiji 2020. godine je iznosila 62,15 litara, što u pore─Ĺenju sa prose─Źnom potrošnjom u evropskim zemljama koja iznosi 68 litara svrstava Srbiju ispod EU proseka - navodi izvršni direktor ovog udru┼żenja Andreja Pavlovi─ç.

U 2019. i 2020. godini ukupan efekat pivskog sektora na zaposlenost je procenjen na 15.682 i 12.779 radnih mesta, koja su nastala proizvodnjom i prodajom piva.

Posustao i izvoz

Kada je re─Ź o izvozu, u 2020. godini srpske pivare su izvezle 1,37 miliona hektolitara piva, što predstavlja pad od 10,05 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je izvoz rastao u 2019. za 7,47 odsto u odnosu na 2018. godinu.

- Gledaju─çi kumulativno, u periodu od 2010. do 2019. godine izvoz je porastao za 45,70 odsto, koji je zatim pra─çen sna┼żnim padom izvoza u 2020. godini. Bosna i Hercegovina, Bugarska i Hrvatska predstavljaju zemlje u koje je Srbija najviše izvezla 2020. godine- zaklju─Źuje izvršni direktor Udru┼żenja pivara Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE