Obrenovac, 01.07.2022

POSTOJI 6 ZNAKOVA ZA UZBUNU I SVAKI SE RAZLIKUJE U ODNOSU NA OPASNOST


Izvor: Kurir.rs/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 07.03.2022.
Evo da li svaki grad ima sirenu i u kom slu─Źaju se ogla┼íava

Foto:Shutterstock


Ako ─Źujete zavijaju─çi neprekidni ton sirene u trajanju od 60 sekundi, on, ukazuje na vazdušnu opasnost. Ako je taj ton jednoli─Źan traje 20 sekundi, pa se izgubi na 15, pa opet ponovi 20 sekundi, znak je da preti opanost od po┼żara. Ako sirena pušta jednoli─Źan ton u trajanju od jednog minuta, opasnost je prošla. Sutra, ako bi ne daj Bo┼że, Srbija bila u vazdušnoj opasnost, u svakom gradu bi se uklju─Źila sirena ka┼że ┼Żivko Babovi─ç, na─Źelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova u ─Źijoj je nadle┼żnosti Sistem za javno uzbunjivanje stanovništva.

Babovi─ç navodi da na terioriji Srbije ima 1.063 funkcionalnih sirena ali imaju─çi u vidu stanje koje smo nasledili od 2010. godine daleko smo napredovali, i na unapre─Ĺenju tog sistema se intenzivno radi.

- Normativno, Sistem za javno uzbunjivanje, ure─Ĺen je Zakonom o smanjanju rizika od katastrofa i upravljanja vanrednm sitiacijama, i nalazi se u nadle┼żnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora za vanredne situacije. Ovaj sistem je decentralizovan, tako da smo zakonom preneli nad┼żenost i na jedinice lokalne samouprave - objašnjava Babovi─ç za Telegraf.

Jedinice lokalne samouprave su du┼żne da po zakonu odr┼żavaju postoje─çe alarme, sirene, ali i da izrade akusti─Źnu stidiju, što zna─Źi, kako objašnjava Babovi─ç, da treba da im se uradi studija gde sirene treba postaviti, u kom delu teritorije opštine, gde je najbolja ─Źujnost da gra─Ĺani mogu da ─Źuju sirene i znakove za opasnost, a tako─Ĺe su du┼żne da nabavljuju i postavljaju nove sirene.

Svaki grad ima sirene

- Veoma je bitno naglasiti da je Srbija kompletno pokrivena sirenama a da je najbolja situacija na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. I na svim hidroakumilacijama imamo oko 120 sirena, kao bi se stanovništvo na vreme uzbunilo u slu─Źaju nekih teških havaraija na branama i akumulacijama - navodi Babovi─ç.

On ka┼że da ne postoji grad u Srbiji a da nema nijednu sirenu. Prema njegovim re─Źima, postoji 6 signala za uzbunu, odnosno u odnosu na vrstu opasnosti one puštaju razli─Źit zvuk.

- Signali su propisani odavno. Imamo 6 signala za javno uzbunjivanje. Prvi signal je opšta javna mobilizacija, zatim imamo opasnost od vazdušnog napada, imamo opasnost od radiološke, hemijske, biološke opasnosti, zatim od po┼żara, i od elementarnih nepogoda. I naravno šesti znak je prestanak opasnosti. To je po pravilniku koji je na snazi - navodi Babovi─ç.

Da bi alarmirali sirene za vazdušnu opasnost, Sektor za vanredne situacije MUP-a mora da dobije znak od Ministarstva odbrane.

- Znak za vazdušnu opasnost je neprekidni zavijaju─çi ton koji traje 60 sekundi, a za prestanak je neprekidan jednoli─Źan ton u trajanju od jednog minuta. Ako smo u opasnosti od po┼żara onda je to jednoli─Źan ton koji traje 20 sekundi, pa onda pauza od 15 sekundi, pa opet zvuk koji traje 20 sekundi - ka┼że Babovi─ç.

Sistem za javno uzbunjivanje stanovnistva, kako isti─Źe se konstantno unapre─Ĺuje. Prema njegvim re─Źima u poslednjih 4,5 godina intenzivno se radi na izradi studija akusti─Źnosti i projekata za uzbunjivanje i uklju─Źivanje sirena daljinskim sistemom.

- Recimo, Grad Beograd uradio je svoju akusti─Źnu studiju i uradio je dobar projekat koji treba da se ralizuje - sistem javnog uzbhunjivanja na svom postoru, koji ─çe daleko pove─çati broj sirena u Beogradu. To je kapitalni projekat, koji je biti zavrsen u toku ove i idu─çe godine. Zatim smo u Smederevu, uradili novu akusti─Źnu studiju, pa ─çe sa jednog mesta uklju─Źivati sve sirene, isto je to ura─Ĺeno u Zrenjaninu, Nišu.

Ko gleda u nebo?

Nebo iznad naše zemlje i vazdušnu opasnost prati 126. vojna brigada, odnosno ona osmatra i neprekidno kontroliše vazdušni prostor. Jedan penzionisani pripadnik ratnog vazduhoplostva i protivvazduhoplovne odbrane Ministarstva odbrane objasnio nam je kako ona funkcioniše i kada šalje signal da se pale sirene.

- Ima sistem osmatranja i navo─Ĺenja, to radi 126. vojna brigada. Oni imaju radarske centre po Srbiji i osmatraju vazdušni prostor iznad naše zemlje, a donekle mogu da uhvate i vazdušni prostor van granica Srbije. Ukoliko se u vazdušnom prostoru uo─Źi letelica ili grupa letelica, za koje se mo┼że osnovano sumnjati da bi mogla da ugrozi vazdušni prostor Srbije, da je re─Ź o vojnim snagama, onda se redovnim kanalima komunikacije uzbunjuje Sektor za vanredne situacije MUP-a - ka┼że ovaj vojni penzioner.

Na pitanje da li mogu neprijatelji da nas iznenade, ka┼że da ne.

- Retko se mo┼że dogoditi da mi mo┼żemo biti u potpunosti iznena─Ĺeni. Postoje obaveštajni podaci koji ukazuju da li bi to moglo biti mogu─çe, pa se to unapred o─Źekuje, kao što je bilo 1999. godine. Tada smo imali jasne pokazatelje da ─çe nas napasti. Naše jedinice su odmah po uo─Źavanju grupe neprijateljskih aviona alarmirale svoje procedure, izme─Ĺu ostalog i Centar za uzbunjivanje - ka┼że ovaj penzionisani pripadnik vojske.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE