Obrenovac, 04.12.2021

PLATA TRAJE SAMO SEDAM DANA?


Izvor: Espreso/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 05.10.2021.
Nova analiza ┼íokirala sve, korona pored ┼żivota odnela i zarade

Foto:Profimedia


Pandemija korona virusa izazvala je velike potrese na globalnom tr┼żištu rada. MIlioni ljudi ostajali su bez posla, a još više ih se suo─Źavalo sa smanjenom zaradom. Analiza Blumberga, ura─Ĺena na osnovu podataka OECD, pokazala je da mnogi gra─Ĺani, ─Źak i u regionu, bez prihoda ne bi mogli da opstanu du┼że od sedam dana.

U Hrvatskoj je, recimo, 36 odsto gra─Ĺana ocenilo da bi, ako ostane bez posla, moglo da izdr┼żi bez pozajmica samo nedelju dana. Prakti─Źno svaki tre─çi anketirani i u Ma─Ĺarskoj (35 odsto) tvrdi da je sedam dana maksimalan rok koliko bi opstali. U Bugarskoj je to 31 odsto, a u Rumuniji 30 procenata.

Koliko dugo bi neko mogao da „iznese“ period bez plate u Srbiji danas je teško pitanje, ali i usko povezano sa štednjom. S obzirom da ve─çi deo gra─Ĺana, ne samo da nema naviku da štedi ve─ç i nema mogu─çnosti za to, teško da bi neko mogao da podnese du┼że od mesec dana. Naravno, postoje i ona zanimanja koja omogu─çavaju štednju, pa ima i onih koji bi mogli i po nekoliko meseci da ne primaju platu.

- Pore─Ĺenjem prose─Źne plate u našoj zemlji sa troškovima ┼żivota, kao i dalje vrlo prisutnu potra┼żnju za kreditima, dolazimo do zaklju─Źka da prostora za štednju nema puno, ali da ─çe se realno stvarati kako standard bude rastao - pri─Źa za „Blic“ - doktor ekonomskim nauka, profesor Dragan Stojanovi─ç.

Prema nedavno objavljenim podacima, u Srbiji više od 350.000 zaposlenih prima neto minimalac od 32.000 dinara (272 evra) kao redovnu zaradu, a najmanje još toliko radnika ima neznatno ve─ça primanja od minimalne mese─Źne zarade. Sa ovim primanjima, ili pak nešto višim, teško da je mogu─çe uštedeti nešto sa strane, i samim tim neko vreme ┼żiveti bez plate.

Gra─Ĺani generalno ka┼żu da jesu za štednju, ali uglavnom je to neizvodljivo, zbog ─Źega je gotovo nemogu─çe da bi jedan mesec mogli da „preguraju“ bez mese─Źnih primanja.

- Radim kao prodava─Źica prehrambene robe i mese─Źno prihodujem 45.000 dinara. Nakon što platim ra─Źune, kupim za ku─çu što je neophodno, deci za školu, ako verujete ne ostane nam ništa. Suprug ne radi. Bez mese─Źnih primanja ne bismo mogli da izdr┼żimo ni jedan dan, a kamoli mesec dana, objašnjava Milena ┼Ż.iz Kragujevca.

Posao koji se odnosi na prodaju, marketing i sve ono što se mo┼że obavite preko interneta, mo┼że se isplatiti, samo u slu─Źaju da niste podstanar, u suprotnom ako morate da pla─çate stan, ni ovde nema prostora za neku posebnu štednju, a samim tim ni za mogu─çnost da se na nekoliko meseci ┼żivi bez zarade.

- Radim od ku─çe preko interneta, i u pitanju je prodaja vezana za jedan sajt. Mese─Źno zara─Ĺujem nešto manje od 800 evra. S obzirom da sam podstanar u Beogradu, da sve ra─Źune pla─çam sam, ostane mi okvirno polovina za ┼żivot. Putovanja se ne odri─Źem, tako da nemam neku posebnu mogu─çnost za uštedu. Ostavim nešto simboli─Źno za svaki slu─Źaj, ali, sa tom „uštedom“ mogao bi jedno 15 dana da ne radim ništa, ka┼że Vladan M. iz Beograda.

Zaklju─Źak koji proizilazi je da sa minimalnom ili prose─Źnom zaradom, ne mo┼że se uštedeti, ali oni koji imaju ve─çe zarade ili rade po dva posla, njima je ovakva opcija mogu─ça.

Neki ipak mogu bez plate i po nekoliko meseci

Prema statistici i ekonomskim pokazateljima u najboljem polo┼żaju su programeri, koji mese─Źno mogu zaraditi i po nekoliko hiljada evra u zavisnosti od obima posla, IT stru─Źnjaci oko 1.200, softverski in┼żenjeri oko 2.000.

- Sa mojoj mese─Źnom zaradom jesam u prilici da štedim. Generalno puno putujem i na to najviše trošim. Zbog pandemije tokom prošle godine se nije putovalo, a posla je realno bilo i bez problema se radilo od ku─çe. Bez mese─Źne zarade mogao bi da izdr┼żim i do šest meseci. Naravno, to svakako ne─çu uraditi, ali dobro je kada znate da imate odre─Ĺenu sumu na raspolaganju u svakom trenutku, ka┼że Nikola J. programer iz Beograda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE