Obrenovac, 01.07.2022

POČELA UPISNA GROZNICA, SVE VIŠE ZAINTERESOVANIH ZA ZANATSKE ŠKOLE


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 09.06.2022.
Do srednje može se i sa SAMO 35 BODOVA, ovo je KALENDAR UPISA

Foto:Profimedia


Upis u srednje škole nikad nije bio bliži za ovogodišnje navršene osmake koji, iako su imali dileme oko toga šta da upišu, do sad su ih sigurno rešili. Kao i svake godine, i ove će najviše poena biti potebno za upis u gimnazije i medicinske škole, dok će, sudeći prema Informatoru iz 2021, onima koji se odluče za neku zanatsku školu "upad" biti dosta lakši i rasterećeniji, te će im za neke takve smerove biti dovoljno svega četrdesetak poena.

Ukoliko imamo u vidu kolika je u poslednje vreme potražnja za kuvarima, frizerima i uopšte zanatlijama u našoj zemlji, te da radnicima u tim profesijama plata dostiže i 1.000 evra, ne čudi što sve više mladih želi da upiše upravo ovakve stručne i zanatske škole, jer pored "laganog" upada, posle završenog srednjoškolskog obrazovanja imaju siguran posao, dok im je i "jača" plata zagarantovana.

Evo za koje je to srednjoškolske smerove u 2021. godini bilo potrebno manje od 60 poena kako bi se i upisali, imajući u vidu podatke za centralnu, južnu i severnu Srbiju.

U Beogradu najmanje poena za frizere, mesare, pekare...

Kada je Beograd u pitanju, takođe je moguće "za male poene" omogućiti sebi upis u određene zanatske i stručne škole na više opština u tom gradu, pokazuju podaci iz Informatora. Tako je za smer obućara u Tehničkoj školi za dizajn kože prošle godine bilo potrebno svega 50,10 poena, a još i manje, odnosno 47,80 bodova za upis smera "modni krojač" u Školi za dizajn tekstila.

I oni smerovi koji podrazumevaju grublje radove takođe zahtevaju sličan opseg poena, pa je tako za autoelektričara u Tehničkoj školi GSP u Beogradu u 2021. godini bilo potrebno 49,04 poena, dok je, u istoj toj ustanovu, samo za smer bravar-zavarivač bio dovoljan i poen manje, odnosno 48,54.

Datumi završnog ispita

Završni ispit za osmake sastoji se iz tri dela i biće realizovan od 27. do 29. juna po sledećem rasporedu:

Test iz srpskog (maternjeg) jezika: 27.06.2022. godine, od 9 do 11 sati

Test iz matematike: 28.06.2022. godine, od 9 do 11 sati

Kombinovani test: 29.06.2022. godine, od 9 do 11 sati

Preliminarni rezultati završnog ispita: 01.07.2022. godine, do 9 sati

Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita: 05.07.2022. godine do 8 sati

Mladi koji su zainteresovani za smerove pekar ili mesar, lak prolazak će, ako je suditi prema ciframa od prošle godine, imati u opštini Grocka, gde će im za upad na iste biti potreban minimum minimuma, tačnije za pekara 47,03 poena, a za mesara 42,93.

Sve popularniji klima uređaji od kojiih može dobro da se zaradi možda će poslužiti kao inspiracija mladim navršenim osnovcima da se odluče upravo za upis smera mehaničke grejne i rashladne tehnike, jer je za njega u beogradskoj mašinskoj školi "Kosmaj" u 2021. godini bilo potrebno samo 42,11 ostvarenih bodova.

U Nišu za određene smerove dovoljno svega 39 poena

Treći grad po veličini u Srbiji takođe nudi mogućnost i lak prolaz za one koji umesto srednjih škola za koje je potrebno i 98 poena, odluče da upišu one za koje polaganje male mature, sudeći prema dovoljnim poenima za upad, čak i nije potrebno, Takva je upravo Prehrambeno-hemijska škola u Nišu, gde je prošle godine za smer pekara bilo potrebno svega 35,57 poena, a za mesara nešto više, odnosno 41,81, te je situacije, reklo bi se, u ovom gradu još pogodnija za buduće srednjoškolce nego što je u glavnom gradu.

I Ugostiteljsko-trgovinska niška srednja škola ima smer koji je moguće upisati sa manje od 50 poena, i to upravo smer konobara koji zahteva minimalan broj ostvarenih bodova, tačnije 41,66. Smer poslastičara, isto u toj školi, moguće je upisati sa nešto više poena- 48,24.

Pored prehrambenih smerova, malo poena u ovom gradu zahtevaju i srednje škole usmerene na negu i lepotu, kakva je i Škola mode i lepote, na kojoj je smer masera i frizera moguće upisati za 46,17 i 51,09 poena.

Pored ovih, već pomenutih srednjih škola u Nišu, svakako najmanje poena za "upad" zahteva niška stručna škola "Dušan Trivunac Dragoš", jer je za njihov smer trgovca prošle godine bilo potrebno svega 39,46 bodova ostvarenih tokom osnovnog obrazovanja i male mature.

U Novom Sadu teže postati kuvar

Pored najvećeg centralnog i južnog srpskog grada, i najveći grad na severu naše zemlje, Novi Sad, nudi mogućnost lakšeg upisa na zanatske i stručne smerove svim onim osmacima koji možda nisu dobro spremili mala maturu, ili jednostavno žele da steknu konkretne veštine tokom srednjoškolskog obrazovanja. Kao i u Beogradu i Nišu i u ovom vojvođanskom gradu malo bodova za upis u 2021. godini bilo je potrebno za smer bravar- zavarivač - 43,17, u okviru Srednje mašinske škole. Ipak, kada je reč o konobarim i kuvarima, novosadske srednje škole traže malo bolji uspeh, te je tako smer konobara u Srednjoj školi "Svetozar Miletić" tamo bilo moguće upisati sa 52,55 poena, dok je za smer kuvara ta brojka dosta veća - 73,08, govore podaci iz 2021. godine.

Kalendar upisa

Termini za upis u srednje škole nisu isti za sve buduće srednjoškolce, već zavisi od škole u koju se učenik upisuje. Pa tako dok je na neke moguće upisati se na osnovu postignutog uspeha i bodova na završnom testu, na drugima je potrebno polagati prijemni ispit.

Polaganje prijemnog ispita: od 13.04 do 22.05.

Konačni rezultati prijemnih ispita: od 17 do 25.05.

Popunjavanje liste želja elektronskim putem počinje 05.07. u 8 sati i trajaće do 06.07.

Objavljivanje konačne liste želja učenika: 11.07.2022. do 8 sati.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima: 13.07.2022. do 8 sati.

Objavljivanje preostalih slobodnih mesta za upis u drugom krugu: 13.07.

Podnošenje prijave za upis učenika u srednje škole elektronskim putem (posle prvog i posle drugog upisnog kruga): od 14.07. do 20.07.

Popunjavanje i predaja liste želja za drugi upisni krug: 14.07. od 8 do 15 časova.

Objavljivanje konačnog rasporeda učenika po školama u drugom upisnom krugu: 15.07.

Podnošenje prijave za upis učenika u srednje škole za drugi upisni krug: 16.07.

I sami budući frizeri morali su prošle godine više da zasuču rukave nego, na primer, oni iz centralne i južne Srbije, jer im je za upad na taj smer u novosadskoj Tehničkoj školi "Pavle Savić" trebalo 53,87 poena, dok je, s druge strane, situacije sa mesarima i pekarima bila identična kao i u Beogradu i Nišu i bilo je potrebno minimum bodova da bi se upisali - 43.

Sve plaćeniji zanatski poslovi

Iako su zanatski poslovi, barem kada je reč o srednjim školama na kojima se o njima uči, zapostavljeni i malo cenjeni, sudeći prema malom broju poena koji je dovoljan za upis, poslednjih par godina upravo oni mogu da donesu dobru zaradu i sve više mogućnosti za zaposlenje u Srbiji.

Tačnije, kako kaže vlasnica jednog frizersksog salona u Beogradu, onaj ko je "kompletan" u tom poslu može da zaradi od 80.000 do 100.000 dinara, dok sa druge strane, beogradski ugostitelj navodi cifru od 135.000 dinara kao platu šefa kuhinje koja, kako još objašnjava, nije mala ukoliko se u obzir uzmu uslovi u Srbiji, te da, svakako, svi oni koji se odluče za zanat ne gube ni vreme, ali ni novac.

Računanje bodova

Kada je reč o samom načinu računanja bodova za upis u srednje škole, princip je sledeći - đaci iz škole mogu maksimalno da "prenesu" 60 bodova, dok se u obzir ne uzimaju uspesi ostavreni u svim razredima osnovne škole, već samo za poslednje tri, odnosno uspeh ostvaren u šestom, sedmom i osmom razredu.

Samo računanje vrlo je jednostavno i podrazumeva da se zbraja prosek ocena na kraju sva tri razreda i množi se sa četiri. Za vukovce bi to bilo 5.00 + 5.00 + 5.00 x 4. što daje maksimalnih 60 bodova. Neko drugi ko je imao 4,50 + 4,50 + 4,50 X 4 na maturski ispit bi krenuo sa 44 boda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE