Obrenovac, 29.11.2021

DUG JE PUT OD ŠUME DO PEĆI


Izvor: Rina/Alo.rs/J.P./Lokalne novine | Obrenovac, 06.09.2021.
Grejna sezona uskoro kreće, a cene drva u rasponu od 40 do 50 evra

Foto:RINA


Sitno se odbrojava do početka grejne sezone, a u pojedinim mestima zapadne Srbije već su potpaljene i prve vatre. Večita dilema je koji način grejanja je najisplativiji, a brojni građani su ostali verni drvima. Ove godine kao u ponudi su im cerova, bukova i hrastova, a cena varira od kvaliteta građe.

„Raspon cena se kreće od  40 do 50 eura, mada je izvesno da će tokom zimske sezone doći do odrđenog povećanja, što bi značilo da je cena ogreva za nijansu skuplja nego prošle godine. Sve je poskupelo, pa tako i drva. Što su tanja to su jeftinija, dok su istrugana i iscepana najskuplja. Ko želi naknadno da ih cepa, za to treba da izdvoji oko hiljadu dinara po metru“, rekao je za RINU  Veljko Milosavljević koji se već godinama bavi prodajom drva.

Za kupce je cena uvek visoka, a za prodavce niske, ali ipak dug je put koji drva pređu od šume do peći za loženje. Seča i transport iziskuju težak rad koji vrlo često može biti i rizičan po život.

„Nije lako raditi u šumi naročito kada su velike vrućine, ali upornost se uvek isplati. Izvalčimo drva mašinom, a sa onih najnepristupačnijih terena u pomoć nam pristižu konji koji su za to obučeni. Pazimo na sebe i druge, i molimo Bogu da sve prođe bez problema dok smo u šumi“, kaže Veljko.

Zbog težine posla sve je manje muškaraca koji se odlučuju na ovaj posao, međutim Veljko i njegova porodica prkose ovoj statistici. Sa konjima već godinama izvlače drva sa Tare, ali i iz obližnjih šuma koja su namenjena za prodaju i to im je jedan od osnovnih izvora prihoda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE