Obrenovac, 29.06.2022

POSKUPELA UPLATA STA┼ŻA


Izvor: Kurir.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 10.01.2022.
Od januara na snazi ove nove osnovice za osiguranje

Foto:Printscreen


Republi─Źki fond za penzijsko i invaligdko osiguranje (Fond PIO) objavio je da od uplate za januar ove godine va┼że nove osnovice osiguranja, koje su za 8,72 odsto više nego prethodne godine, a gra─Ĺani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stru─Źne spreme koju imaju.

Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najni┼ża osnovica osiguranja iznosi 35 odsto prose─Źne republi─Źke zarade za prethodnih 12 meseci, što je 30.880 dinar, a najviša pet prose─Źnih plata, odnosno 441.140 dinara, navedeno je u saopštenju.

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je 25 odsto, što, kako je objašnjeno, zna─Źi da ─çe se mese─Źni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kretati u rasponu od 7.720 do 110.285 dinara.

Iznosi osnovica osiguranja i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje va┼że za celu 2022. godinu i dostupni su gra─Ĺnima na sajtu Fonda i na oglasnim tablama u filijalama.

Iz Fonda PIO podse─çaju gradjane koji se opredele za samostalnu uplatu doprinosa po osnovu ─Źlana 15 Zakona o PIO da je rok dospelosti 15. u mesecu za prethodni mesec.

Jednom izabrana osnovica mo┼że se promeniti, pod uslovom da se podnese novi zahtev. Tako─Ĺe, gra─Ĺani koji ne ┼żele više da upla─çuju samostalno doprinose u obavezi su da podnesu zahtev za prestanak uplate.

Podse─ça se da pravo na samostalnu uplatu doprinosa imaju sva lica koja su van osiguranja (nezaposleni, studenti, doma─çice, djaci...) pod uslovom da su starija od 15 godina, da imaju prebivalište u Srbiji, da nisu korisnici penzije ostvarene u Srbiji ili u dr┼żavi sa kojom je zaklju─Źen medjunarodni ugovor o socijalnom osiguranju i da nije nastupio neki od slu─Źajeva po osnovu kojih se ostvaruje pravo (npr. navršenje godina ┼żivota propisanih za sticanje prava na starosnu penziju, invalidnost).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE