Obrenovac, 05.12.2021

POTREBNO VAM JE SAMO 10 MINUTA DA SVOJ GMAIL UČINITE MNOGO ZAŠTIĆENIJIM!


Izvor: Espreso/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 23.10.2021.
Isprobajte ove TAKTIKE

Foto:Profimedia


1. Koristite jaču lozinku

Svako od nas ponekad je koristio istu staru lozinku koju je dobro upamtio - na više različitih sajtova. Međutim, ponavljanje iste lozinke prava je pozivnica za hakere. Sve što je potrebno da urade je da pronađu slabu tačku na jednom sajtu i dokopaju se vaše lozinke, a potom će pokušati da sa njom pristupe i raznim drugim sajtovima.

Vreme je da svoju lozinku ojačate. Koristite unikatne, duge ili proizvoljno generisane lozinke za svaki nalog koji imate. Pamćenje ovih lozinki je jednostavno kada koristite "Password manager".

Da biste promenili lozinku, posetite "Security" stranicu vašeg Gmail naloga, kliknite na "Password" u sekciji "Signing in to Google". Verifikujte svoju trenutnu lozinku, zatim upišite novu i kliknite na "Change".

2. Verifikacija u dva koraka

Kada ova opcija nije aktivirana, hakerima je dovoljna samo vaša lozinka kako bi pristupili vašem Google nalogu, u koji spadaju i YouTube, Gmail, GooglePay… Sa verifikacijom u dva koraka, hakerima je potrebna vaša lozinka, ali i proizvoljno generisan šestocifreni broj koga dobijate u poruci na vaš mobilni telefon.

Sva podešavanja vrše se na sekciji "Security" u opciji "2-Step Verification" gde možete odabrati metod na koji ćete primati šestocifreni kod.

3. Proverite unesene metode zaštite

Verovatno je prošlo mnogo vremena otkada ste se registrovali na Gmail, i možda ste od tada promenili broj telefona, ili obrisali stari imejl koji ste nekada koristili, a koji je označen kao rezervni u slučaju da morate da povratite ukradeni nalog. Zbog toga je pametno da proverite ove podatke, jer će Google upravo njih koristiti u slučaju da je neophodno da potvrdite svoj identitet.

U sekcijama "Recovery phone", "Recovery email" i "Security question" možete ažurirati podatke.

4. Proverite aktivnost naloga

Postoji mogućnost da je neki haker (ili bivša devojka ili momak) pristupio vašem nalogu, a da vi to ne znate. Da biste to proverili, ulogujte se na nalog i potražite dno strane. Videćete liniju na kojoj piše "Last account activity".

Na kraju linije, kliknite na "Details" da biste videli kada, kako i sa koje lokacije je vašem nalogu pristupano. Ukoliko uočite bilo kakvu sumnjivu aktivost, kliknite na "Sign out of all other Gmail web sessions" i odmah promenite lozinku.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE