Obrenovac, 28.02.2024

PREMA VEROVANJU SE IKONA DRŽI ISKLJUČIVO NA 1 MESTU


Izvor: Espreso/Krstarica/Lokalne novine | Obrenovac, 04.05.2023.
Ovo bi SVAKI VERNIK trebalo da zna, a mnogi prave grešku

Foto:Filip Plavčić


Približava se jedna od najvećih srpskih slava, Đurđevdan, a jedan od glavnih simbola slave je ikona krsne slave. Kao što svaki vernik zna, ikona nije tek samo lepa slika i danak modi, već slika pred kojom se molimo za zaštitu nas i naše porodice.

Ona nije ukrasni element, ali ni talisman za sreću, pa se savetuje da prilikom odabira mesta za ovu svetu sliku obratite pažnju na hrišćansku tradiciju i običaje.

Prvo i osnovno pravilo pri postavljanju pravoslavnih ikona u stanu ili kući kojeg bi trebalo da se pridržavate nalaže da ova sveta slika bude na istočnom zidu počasne, glavne prostorije.

Međutim, s obzirom da se ni stambene zgrade, a ni porodične kuće, ne orijentišu kao pravoslavni hramovi (istok-zapad), često nije moguće da istočni zid bude prazan, da bi se na njemu postavile ikone. Ponekad su na toj strani prozori, vrata, izlaz na terasu ili dvorište. U tom slučaju ikone biste trebalo da postavite na južni ili severni zid, a drugo pravilo glasi – potpuno izbegavati stavljanje na zapadni zid.

Kako bi trebalo da izgleda vaš sveti kutak?

Postavljanje ikona na zid, takođe, ima svoja pravila. Prvenstveno bi trebalo poštovati pravilo rasporeda ikona na ikonostasu, što znači da ako u vašem domu posedujete ikone Isusa Hrista, Presvete Bogorodice i ikonu krsne slave treba ih postaviti tako da ikona Isusa stoji u sredinu, dok levo (vaša leva strana kada gledate u ikonu) treba postaviti ikonu Bogorodice, a desno porodičnu ikonu krsne slave.

Izuzetak: Ukoliko imate samo ikonu Hrista ili samo Bogorodice, u tom slučaju bi slavska ikona trebalo da se postavi sa leve strane.

Pored ikona ne bi trebalo da stoje ostali nesvetovni predmeti: suveniri, fotografije, igračke, lične stvari, kao ni lampa, telefon, kompjuter. Na zidu na kome je ikona ne mogu stajati neke druge slike, gobleni, posteri…

U Rusiji veruju da je svaka kuća mala crkva, stoga, u svakoj pravoslavnoj porodici, polica sa ikonama se nalazi na najistaknutijem mestu stanovanja. Istovremeno, broj i bogatstvo ukrasa ikone govore o bogatstvu i položaju domaćina u društvu.

Ikona se obično postavlja u centralnu prostoriju vašeg doma u kojoj provodite najviše vremena – dnevnu sobu ili trpezariju za ručavanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE