Obrenovac, 10.05.2021

POSTAVLJENE ZAMKE


Izvor: Alo.rs/RTS/V.─É/Lokalne novine | Obrenovac, 25.12.2020.
Njihov rob se lako postaje...

Foto:Shutterstock


Kada odlu─Źimo da od banke uzmemo neku od platnih kartica ili u─Ĺemo u nedozvoljeni minus, trebalo bi da znamo da mi to zapravo kupujemo. Na platnim karticama nalazi se novac koji mi kupujemo od banke, pa ne bi trebalo olako da se zadu┼żujemo.

Dušan Uzelac iz Kamatice ka┼że za Jutarnji program da je ─Źesta zabluda da se kredit dobija i da se kreditni proizvodi dobijaju.

"Kredit se kupuje, ne u nov─Źanom iznosu ve─ç našim obe─çanjem da ─çemo se ponašati onako kako piše u ugovoru. U ugovoru piše da ─çemo otpla─çivati, ako su kartice u pitanju, minimum pet posto kamate i dobija se otplatni plan", objašnjava Uzelac.

Poru─Źuje da ako vam dozvole da kupite nešto na rate, to ima smisla ako je to što kupujete ono što vam treba i što ste ┼żeleli da kupite.

Ali ako se kupuje, dodaje Uzelac, samo zbog ─Źinjenice da mo┼że da se kupi nešto na rate, mo┼że se kupiti nešto što ne treba i vrlo brzo do─çi u situaciju da se ne ode na letovanje zbog zimske jakne koja je kupljena na rate.

Prema njegovim re─Źima, to je ono što je kod finansija najbitnije – da dugoro─Źno gledamo, a danas odlu─Źujemo na osnovu tih planova koje napravimo sa sobom.

Pametnim upravljenjem finansijama mo┼żemo se rešiti tog duga, a to nas vra─ça na osnovnu lekciju iz ove oblasti. Isplanirati troškove, staviti sve na papir i pridr┼żavati se toga.

Uzelac isti─Źe da to ne mo┼że da se reši preko no─çi. Otplata duga po kreditnoj kartici ili dozvoljenog minusa se mo┼że rasporediti na godinu, dve ili više i tada se dobre stvari dešavaju u finansijama, tada upravljate finansijama, a one ne upravljaju vama.

Zanimljivost vezana za ovu temu odnosi se na ─Źovekovu prirodu da koristi sto posto svega ponu─Ĺenog.

"Psihologija ─Źoveka je da mi koristimo sve resurse koji su nam dostupni. Ovo je trik koji koriste banke kada vam prodaju karticu i ka┼żu – vaš raspolo┼żiv iznos. To nije saldo koji je u našem vlasništvu nego je raspolo┼żiv saldo sa kreditnim delom. To je ono što ljudi moraju da znaju", naglašava Dušan Uzelac.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE