Obrenovac, 27.06.2022

PRVA DUGOROČNA PROGNOZA ZA LETO


Izvor: Espreso/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 16.05.2022.
Evo kakvo nas VREME očekuje u Srbiji, krajem MAJA osveženje pa ponovo TOPLI dani

Foto:Espreso


Ukoliko ste se nadali da će leto pred nama biti prijatnije nego proteklo, dugoročna vremenska prognoza koju je objavio Meteorološki servis Severe Weather ne ohrabruje.

Ovaj servis koristi specijalizovane modele koji daju preciznu sliku o tome kakvi bi vremenski uslovi mogli da budu u predstojećim mesecima, a jedan od najpriznatijih modela ECMWF, pokazao je da se širom centralne i južne Evrope očekuju padavine koje će biti iznad proseka.

Podaci su takođe obuhvatili Srbiju, gde je detaljnom analizom utvrđeno da će temperatura biti jedan ili dva stepena toplije nego inače.

UKMO model, koji koriste službe u Velikoj Britaniji, pokazao je da će temperatura biti iznad proseka, ali i da će biti manje padavina nego inače.

Stručnjaci Severne Amerike naveli su da će temperature biti za jedan stepen veće u Evropu nego na one koje su bile proteklih godina.

Letnji meseci u Srbiji topliji i suvlji

Svoju okvirnu prognozu za leto dao je i RHMZ.

Jun

- U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 17.2 stepena. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.8 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 28.6 stepena. Mesečna suma padavina tokom juna biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 36 mm - navodi RHMZ.

Jul

RHMZ navodi da će srednja minimalna temperatura vazduha u julu imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.3 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

- U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.8 stepena. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.5 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 31.9 stepeni. Mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 17 mm - navodi se.

Avgust

Kako je saopštio RHMZ srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

- U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.2 stepena. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 32.1 stepena. Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 35 mm - piše RHMZ.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE