Obrenovac, 04.12.2021

NOVA PRAVILA ZA RODITELJE KOJI ZAPLJUNU MESTO U VRTI─ćU A DETE NE DOVODE


Izvor: Kurir.rs/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 03.10.2021.
Pla─ça─çe punu cenu, nema popusta za nedolaske

Foto:Shutterstock


ODZVONILO je ─Źuvanju mesta u vrti─çima! Pravilnikom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, o merama za utvr─Ĺivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama, koji va┼żi od 11. septembra, roditelji koji ne dovode decu iz neopravdanih razloga pla─çanje punu cenu od 5.603 dinara, a ne umanjenu u iznosu od oko 3.200 dinara.

Kako je re─Źeno u nadle┼żnom ministarstvu, predvi─Ĺena rešenja treba da doprinesu racionalnom i celishodnom obezbe─Ĺivanju neophodnih materijalnih uslova za ostvarivanje delatnosti predškolskih ustanova, u skladu sa zakonom. Najva┼żnija novina je da roditelji ubudu─çe moraju vaspita─Źici doneti rešenje o godišnjem odmoru, kako bi im se umanjio ra─Źun za vrti─ç. Do sada je sve bilo "na re─Ź". Novina je što ─çe, u toku godine, mame i tate mo─çi li─Źno da opravdaju 10 dana i da plate polovinu pune cene. Kao i do sada, uz lekarsko uverenje, ra─Źuni ─çe i dalje biti umanjeni, pišu Novosti.

Pravilnikom je predvi─Ĺeno da se, u slu─Źaju zatvaranja obdaništa zbog više sile, ratnog i vanrednog stanja, za dane odsustva deteta usluga ne napla─çuje. Roditelji su oslobo─Ĺeni ra─Źuna za vrti─ç i kada se ustanova renovira, a detetu nije obezbe─Ĺen boravak u drugom objektu, kao i kada se zbog epidemije radi u ograni─Źenom kapacitetu ili je dete u samoizolaciji.

─îinjenica je da se tokom letnjeg raspusta vrti─çi "isprazne", a deca se vrate u obdništa po─Źetkom septembra. U odnosu na 2014. godinu, upisano je ─Źak 10.000 mališana više.

"Navala" na predškolske ustanove je po─Źela posle smanjenja cene boravka sa 9.700 na 5.590 dinara, što govori da je finansijski momenat za roditelje veoma bitan. Tako je 2014. godine, na "gradskom spisku" bilo 49.226 dece, a sada ih je oko 60.000. Ipak, pove─çanje broja dece u vrti─çima nije pratila i ve─ça dolaznost mališana.

Mame i tate, koje imaju "baka servis" ili nekog drugog da ─Źuva decu, upisom u vrti─ç samo ─Źuvaju mesto, a dovedu ih tek ponekad u obdanište. Tako, mališani koji su upisani, a ne idu u vrti─ç, samo zauzimaju mesto nekom mališanu koga zaista nema ko da ─Źuva, ali nije primljen u obdanište. Ako bi deca koja idu u vrti─ç samo "na papiru", ustupila mesto vršnjacima koji su ostali "ispod crte", liste ─Źekanja bi bile potpuno ukinute.

Statisti─Źari su izra─Źunali i da vrti─ç redovno poha─Ĺa tek nešto više od polovine upisanih mališana, odnosno oko 59,6 odsto njih. Ta brojka se tokom leta smanjuje, pa je u junu u beogradskim vrti─çima boravilo tek svako drugo dete. Zabele┼żena je prose─Źna prisutnost od samo 57,54 odsto. Aktuelna epidemija kovida 19 dodatno je smanjila broj prisutne dece u predškolskim ustanovama.

Prose─Źna dolaznost u beogradske vrti─çe tokom septembra bila je 48,7 odsto - ka┼że Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i de─Źju zaštitu. - U više od 300 obdaništa bilo je prisutno, u proseku, 28.220 mališana. Manje od polovine upisanih je dolazilo redovno, što je i o─Źekivano u vreme pandemije. U normalnim okolnostima, uobi─Źajna prose─Źna dolaznost u septembru je oko 60 procenata.

On isti─Źe da najviše mališana bilo u vrti─çima u Novom Beogradu - 4.176, zatim Zvezdari - 3.114, ─îukarici - 2.914, Vo┼żdovcu - 2.772, Zemunu - 2.503,

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE