Obrenovac, 10.05.2021

REKORDAN BROJ ZAPOSLENIH PROÅ LE GODINE


Izvor: Alo.rs/RTS/N.I./Lokalne novine | Obrenovac, 26.04.2021.
Ove grupe radnika imaju sigurne plate, a očekuje ih dalji rast zarade

Foto:Petar Marković


Privredna društva su u prošloj godini zaposlila više od 43.500 novih radnika i ostvarila neto dobitak veći od 711 miliona dinara, podaci su iz Godišnjeg biltena finansijskih izveštaja Agencije za privredne registre.

Najbolje su poslovali trgovina, prerađivačka industrija, snabdevanje električnom energijom, građevinarstvo, i poljoprivreda. Godina je bila najlošija za ugostiteljstvo i saobraćaj.

Rekorder je sektor snabdevanja električnom energijom sa dobitom koji je čak 6,6 puta veći nego 2019. Da li je, međutim, takvo veliko povećanje pratio srazmeran rast zarada?

- Mi raspolažemo podacima o bruto zaradama i one su porasle za 9,5 posto u proseku, ali nismo pratili po sektorima, kako koji sektor. U svakom slučaju, ukupno posmatramo ovo je značajno povećanje - ističe Ružica Stamenković registrator u Registru finansijskih izveštaja.

I javna preduzeća su iz negativnog prešla u sferu poslovanja sa dobitkom - 29,6 milijardi dinara što je 6,8 odsto dobitka cele privrede. To se objašnjava većim aktivnostima, smanjenjem troškova, smanjenjem broja zaposlenih za 1.194 radnika, ali i državnom pomoći u iznosu od 4,5 odsto njihovih poslovnih prihoda.

- To su prethodni izveštaji koji još uvek nisu usvojeni, i revizija nije pregledala ove izveštaje, tako da na sadašnjem nivou ne saopštavamo podatke o pojedinačnim javnim preduzećima, ali ćemo o njima svakako detaljno govoriti u jesen - navela je Stamenkovićeva.

Agencija za privredne registre sedmično podnosi prijave prekršajnom sudu protiv onih za koje se utvrdi da nisu u skladu sa zakonom prijavili stvarnog vlasnika. Prvi na proveri su privredna društva, ali nisu jedini.

- Najviše, gledam udruženja građana. Oni i dalje, značajan broj njih, odbija da prihvati obavezu da upiše stvarnog vlasnika - upozorio je Milan Lučić, direktor APR-a.

Neprofitne institucije, 46,4 hiljade, bile su u plusu dve milijarde dinara, izuzev sportskih udruženja i saveza.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE