Obrenovac, 08.05.2021

ZELENI RAZVOJNI CENTAR SRBIJE


Izvor: obrenovac.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 22.12.2020.
U narednom periodu nove sadnice jasena biće zasađene širom opštine Obrenovac

Foto:obrenovac.rs


U toku je sprovođenje zajedničke akcije Javnog preduzeća za zaštitu i unapređenje životne sredine opštine Obrenovac i nevladine organizacije ”Zeleni razvojni centar Srbije”. Naime, ova akcija podrazumeva uključivanje zainteresovanih građana, koji će zasaditi nove sadnice na predviđenim lokacijama na teritoriji opštine Obrenovac.

Direktor Javnog preduzeća za zaštitu i unapređenje životne sredine Svetozar Andrić ovom prilikom istakao je veliki značaj sadnje novih sadnica, kao i održavanja postojećeg fonda sadnica.

– Srbija na svom putu ka evropskim integracijama, u obavezi je da ispuni uslove iz Poglavlja 27, koje se tiče zaštite životne sredine, a u okviru ovog poglavlja postoji izvesna obaveza koja se odnosi na pošumljavanje 40% teritorije Srbije, što podrazumeva 20 miliona novih sadnica – rekao je Andrić.

On je naveo da Javno preduzeće za zaštitu i unapređenje životne sredine opštine Obrenovac, nastoji da održi postojeći kontinuitet sadnje i to kroz akcije prolećne i jesenje sadnje sadnica. Međutim, kako on ističe, da bi se povećao fond novih sadnica, iz ovog preduzeća potekla je ideja da se podrže građanske inicijative kada je u pitanju sadnja novih sadnica.

– Došli smo na ideju da sprovedemo akciju u saradnji sa nevladinim sektorom, odnosno sa nevladinom organizacijom ”Zeleni razvojni centar Srbije”. U avgustu smo započeli akciju, te su na zvaničnom sajtu istaknuti uslovi i način prijave za ovu akciju. Pristiglo je oko 150 prijava građana Obrenovca – rekao je Andrić i dodao da je u toku završna faza akcije, gde će nadležne stručne službe Javnog preduzeća za zaštitu i unapređenje životne sredine davati neophodna uputsttva o načinima sadnje, kao i o lokacijama na kojima je potrebno zasaditi nove sadnice.

On je najavio da će ovom priliko biti zasađeno oko 200 sadnica jasena, a cilj ove akcije je pre svega podizanje svesti građana o značaju sadnje novih sadnica.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE