Obrenovac, 01.07.2022

RASTE I CENA AUTOGASA!


Izvor: Espreso/EuroNews/Lokalne novine | Obrenovac, 18.04.2022.
Tri faktora pogurala poskupljenje, na jedan dr┼żava mo┼że da uti─Źe

Foto:Profimedia


Cena autogasa na benzinskim pumpama dostigla je 107 dinara po litri i nikada nije bila manja razlika izme─Ĺu benzina i tog goriva. U januaru prošle godine autogas je koštao je 73 dinara, što zna─Źi da je za 16 meseci poskupeo 34 dinara.

U Udru┼żenju za te─Źni naftni gas (TNG) ka┼żu da je cenu poguralo poskupljenje energenata na globalnom nivou usled korone i krize u Ukrajini, ali i akcize na to gorivo koje su u Srbiji tri puta ve─çe nego u zemljama EU.

Prelazak na "vo┼żnju na plin" voza─Źima se sada ne isplati te serviseri ka┼żu da je potpuno stala ugradnja sistema i da trenutno rade samo servisiranje postoje─çih. Ono što brine vlasnike automobila na TNG je najava da se mo┼że o─Źekivati dalji porast cene u narednim mesecima, da ─çe maloprodajna cena biti minimum 110 dinara da bi distribucija TNG-a bila ekonomski opravdana za sve u─Źesnike lanca snabdevanja.

Cena autogasa je prvi put u decembru prošle godine probila psihološku granicu od 100 dinara i dostigla 102 dinara za litar. Po─Źetkom godine vratila se na nešto ispod 100 dinara, ali je opet po─Źela da raste i sada je autogas dostigao cenu od 107 dinara.

Autogas nastaje kao proizvod prerade prirodnog gasa i sirove nafte, što zna─Źi da je njegova proizvodnja jeftina. Sa druge strane predstavlja i ekološko gorivo, jer štiti prorodu, nema emisije štetnih materija.

Smanjuje se broj vozila na TNG

Prema podacima iz Udru┼żenja za TNG, smanjuje se broj korisnika autogasa, pošto je njegovo koriš─çenje za voza─Źe opravdano kada cena TNG-a ne prelazi oko 50 odsto cene benzina, jer treba ura─Źunati i troškove konverzije benzinskih motora na autogas, pove─çanu potrošnju za pet do 20 odsto po pre─Ĺenom kilometru, zamenu filtera i periodi─Źni trošak atesta za opremu.

Ivan Brajovi─ç, predsednik Udru┼żenja za TNG ka┼że za Euronews Srbija da je nekoliko faktora uticalo da te─Źni naftni gas drasti─Źno poskupi.

"Dva su faktora na globalnom nivou uticala na rast cena. Jedan je kriza vezana za epidemiju virusa korona gde je došlo do globalne inflacije koja je preplavila ceo svet jer se štampaju dolari bez pokri─ça da se digne privreda. Drugi faktor je ukrajinska kriza koja je pokidala sve kanale snadbevanja i poremetila robne tokove u Evropi. Tre─çi faktor su akcize u Srbiji", pojasnio je on.

Isti─Źe da je u Srbiji akciza na benzin za 37 odsto ve─ça od minimalno propisane evropske akcize, na dizel je ve─ça za 53 odsto, a na TNG je ─Źak tri puta ve─ça od minimalno propisane akcize u zemljama EU. Podse─ça da je od 2011. do 2021. godine, akciza na TNG porasla sa 17,98 dinara na 45,17 dinara, što je dovelo do pada potrošnje TNG-a sa 400.000 tona u 2011. na svega 155.000 tona u 2021. godini.

"Energetskom, ili bolje re─çi fiskalnom politikom, pre desetak godina je stvoren ambijent koji destimuliše upotrebu TNG-a kao ekološkog goriva. Kada se tome doda i politika slobodnog uvoza evropskih polovnih dizelskih vozila (kojih se Evropa rešava), dobijamo trenutnu situaciju. U Srbiji danas taksisti mahom koriste vozila sa dizelskim pogonom, a nekada su bili glavni promoteri TNG-a", naveo je on.

Nema ograni─Źenja cena za TNG

Srbija je u cilju obezbe─Ĺenja energetske stabilnosti u uslovima ekstremnog rasta berzanskih cena naftnih derivata privremeno smanjila akcize na motorna goriva (dizel i benzin), ali to nije u─Źinila na TNG, koji tako─Ĺe predstavlja motorno gorivo.

"Na┼żalost, to predstavlja dodatno breme na ionako ugro┼żeni TNG koga uglavnom koriste plate┼żno manje sposobni vlasnici privatnih vozila. Voza─Źi odavno prelaze sa TNG-a na druga goriv", naveo je on.

Vlasnici autoservisa ka┼żu da sa je porastom cene TNG-a posao se sveo na odr┼żavanje postoje─çih ure─Ĺaja, a da nove ugradnje skoro da nema. A zbog toga trpi i ekologija.

Ivan Todorovi─ç, predsednik Udru┼żenja autogas servisera Srbija ka┼że da bi dr┼żava smanjenjem akciza, ali i subvencionisanjem ugradnje ure─Ĺaja mogla da pomogne.

"Za zaga─Ĺenje od vozila postoji rešenje. Dr┼żava bi mogla da subvencioniše ugradnju sistema. Svi pri─Źaju o elektri─Źnom automobilu, a struju dobijamo iz uglja. Ako uzmemo ceo proces proizvodnje elektri─Źnog vozila u Srbiji više zaga─Ĺuje nego dizel vozilo. Drugo taj automobil mo┼że da priušti malo broj ljudi, to se meri u promilima. Kada bi dr┼żava subvencionisala ugradnju, svi benzinci bi prešli na TNG", naveo je on.

Prema nekim projekcijama u slu─Źaju da akciza na autogas bude prepolovljena, republi─Źki bud┼żet bi bio uskra─çen za oko 4,5 milijarde dinara, a Ivan Brajovi─ç smatra da bi se to moglo nadoknaditi pove─çanjem akcize na druga goriva, kao što je komprimovani prirodni gas (CNG).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE