Obrenovac, 29.06.2022

RE─îI KOJE LEDE KRV U ┼ŻILAMA


Izvor: Espreso/┼áajka─Źa/Lokalne novine | Obrenovac, 08.03.2022.
Ovo je najstrašnija srpska kletva

Foto:Espreso


Iako se smatra da kletva va┼żi do šestog kolena, a da je sedmo oslobo─Ĺeno, Lazareva kletva je trajna, zavetna i univerzalna.

Kletva je, kao verbalna osveta, upozorenje poznata u skoro svim narodima. U nekim obi─Źajima ima propratne rituale, ali uvek zna─Źaj kletve zavisi od onoga ko je izgovori. Jaka kletva ako je izgovori jaka li─Źnost.

U srpskoj istoriji, kletva Kneza Lazara Hrebeljanovi─ça jedna je od nava┼żnijih i najsna┼żnijih. Izgovorena kao poziv srpskim junacima da u─Źestvuju u Kosovskom boju, na Vidovdan, 1389. godine, zabele┼żena je u dve epske pesme Kosovskog ciklusa.

U pesmi „Musi─ç Stevan“, kletva glasi ovako:

„Ko je Srbin i srpskoga roda, I od srpske krvi i kolena, A ne doš`o na boj na Kosovo: Ne imao od srca poroda, Ni muškoga, ni devoja─Źkoga! Od ruke mu ništa ne rodilo,

Rujno vino, ni šenica bela! R─Ĺom kap`o, dok mu je kolena!“

Ta─Źnije, tako je Musi─ç Stevan preneo svojoj ljubi da je rekao Knez Lazar na ve─Źeri.

U pesmi „Kne┼żeva ve─Źera“, direktna kletva je kra─ça:

„Ko ne do─Ĺe na boj na Kosovo, Od ruke mu ništa ne rodilo: Ni u polju bjelica pšenica, Ni u brdu vinova lozica!“

U narodu postoji verovanje da Kne┼żeva kletva još nije skinuta sa srpskog naroda. Iako se u smatra da kletva va┼żi do šestog kolena, a da je sedmo oslobo─Ĺeno, Lazareva kletva je trajna, zavetna i univerzalna.

U narodu se odoma─çio strah od strah od Lazareve kletve i ┼żelja da se oslobodi posledica. Kada je nakon Drugog balkanskog rata srpska vojska 1913. godine do─Źekana u Beogradu kao pobednik, na trijumfalnim kapijama kroz koje je prolazio defile bile su ispisane poruke. Na jednoj je pisalo: „Bje┼żi grda kletvo s roda, zavet Srbi isuniše!“

Kne┼żeva kletva iz pesme „Musi─ç Sevan“ je urezana na spomeniku kosovskim junacima na Gazimestanu. Doduše, izostavljen je drugi stih.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE