Obrenovac, 02.07.2022

RE─î KOJA SE UVUKLA U RE─îNIK TINEJD┼ŻERA U SRBIJI, A MNOGI RODITELJI NE ZNAJU ┼áTA ZNA─îI


Izvor: Espreso/Blic ┼żena/Lokalne novine | Obrenovac, 18.01.2022.
Obratite pa┼żnju!

Foto:Profimedia


Naj─Źeš─ça re─Ź me─Ĺu tinejd┼żerima širom sveta ve─ç dugo je ista i glasi "overtinkovanje". Tinejd┼żeri guglaju metode da prestanu da "overtinkuju", obra─çaju se za pomo─ç okolini koju naj─Źeš─çe ostavljaju zbunjenu i pitaju se da li je normalno to što prolaze.

"Overtinkovanje" (overthinking) ili, na srpskom, preterano i opsesivno razmišljanje i puštanje raznih scenarija nije stvar koja se dešava samo tinejd┼żerima, ali se njima dešava u najve─çoj meri što i ima smisla. Kada ste tinejd┼żer, kroz dosta stvari prolazite po prvi put, nesigurni ste u sve, mišljenje drugih ljudi vam je od presudnog zna─Źaja. Kako godine prolaze, postajemo sigurniji u sebe, mišljenja okoline manje nam zna─Źe, prošli smo kroz više stvari i manje je stvari koje mogu da nas dovedu do toga da opsesivno razmišljamo o njima, toliko da nam se ─Źini da su nas dovele do ivice ludila. Zato nije ni ─Źudo što dosta roditelja, starije bra─çe i sestara, stri─Źeva, tetki i ostalih ostaje u ─Źudu kada ih tinejd┼żer pita kako da prestane da "overtinkuje" - mnogi ne znaju ni šta to uopšte zna─Źi, ve─çina ne zna kako se "overtinkovanje" zaustavlja.

Preterano razmišljanje se desilo svima nama u nekom periodu i to je nepotrebna i neproduktivna strana autorefleksije. Dok je autorefleksija produktivna jer nam poma┼że da izvu─Źemo pouke za slede─çi put, kod overtinginga ili preteranog razmišljanja smo u vrzinom kolu u kome se bavimo samo svojim pravim ili umišljenim greškama i od njih smišljamo katastrofi─Źne scenarije koji uglavnom nisu istiniti, a svakako nam ne poma┼żu.

Kako da znate da vaš tinejd┼żer "overtinkuje"? Ako:

- Ne prestaje da brine.

- Stalno je zabrinut zbog stvari nad kojima nema kontrolu.

- Stalno se prise─ça svojih pogrešnih postupaka.

- Stalno se prise─ça svih blamova i neprijatnih situacija kroz koje je prošao.

- Zaglavljen je u scenarijima "šta ako", koji su uvek katastrofalni.

- ┼Żali se da ne mo┼że da zaspi jer mozak odbija da se "isklju─Źi".

- Kada razmišlja o situacijama i razgovora sa drugim ljudima, razmišlja samo o stvarima koje je "loše" rekao ili uradio.

- Stalno tra┼żi "skrivena" zna─Źenja postupaka i re─Źi drugih ljudi.

- Stalno je ili u budu─çnosti ili u prošlosti, nikad u sadašnjem trenutku.

Ogroman je broj tinejd┼żera koji spas od toga pronalazi u meditaciji, što ima smisla jer ovu tehniku preporu─Źuju i terapeuti. A pored meditacije, va┼żno je pre svega da postanu svesni da preterano razmišljaju. Ve─çina tinejd┼żera prizna─çe vam da kada po─Źnu da "overtinkuju", primete da im se dlanovi znoje a srce se uzlupa. Va┼żno je da znaju da tada treba da zapitaju sebe da li razmišljaju o ne─Źemu nad ─Źime imaju kontrolu ili ne jer - ukoliko nemaju kontrolu, nema svrhe da zbog toga pani─Źe. Umesto toga, mogu da prona─Ĺu na─Źin da pomognu sebi. Ako tinejd┼żer recimo strahuje od vo┼żnje kola, mo┼żda ne mo┼że da uti─Źe na saobra─çaj, ali mo┼że da pre nego što sedne u kola pogleda mapu dela grada gde ─çe voziti i detaljno isplanirati rutu. Još jedna tehnika koja se ─Źesto preporu─Źuje je da, ukoliko je u pitanju problem koji je mogu─çe rešiti, odrede rešenje problema i vreme za koje ─çe ga rešiti.

Recimo, ako zaglavljeni u saobra─çaju pani─Źite zato što kasnite, jedini razuman potez je da odmah javite da ─çete kasniti. Umsto toga, osoba sklona "overtinkovanju" taj korak ne─çe preduzeti, ve─ç ─çe pani─Źiti u sebi što kasni, prebacivati sebi i zamišljati da je svi mrze zato što kasni, a da pritom ništa drugo ne preduzme.

I na kraju, mo┼żete da utešite svog tinejd┼żera ─Źinjenicom da svi njegovi vršnjaci prolaze kroz to i da ─çe "overtinkovanje" najverovatnije pro─çi samo od sebe što više razli─Źitih problemati─Źnih situacija bude imao iza sebe.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE