Obrenovac, 17.05.2021

RAD OD KU─ćE SMANJIO KORI┼á─ćENJE RESURSA


Izvor: Espreso/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 02.04.2021.
Digitalizacija je jedan od najmo─çnijih faktora podr┼íke odr┼żivom razvoju

Foto:Profimedia


Procenjuje se da je rad od ku─çe smanjio troškove koriš─çenja raznih resursa najmanje za oko 20 odsto, a vreme provedeno na sastancima koriš─çenjem onlajn platformi ve─ç sada je smanjeno za ─Źak 50 odsto, re─Źeno je danas na onlajn radionici na temu "Digitalizacija kao podrška odr┼żivom razvoju".

Koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o EU koja prati poglavlje 10 - Informaciono društvo i mediji Nikola Markovi─ç ka┼że da je digitalizacija jedan od najmo─çnijih faktora podrške odr┼żivom razvoju, jer štedi mnoge resurse i naglašava va┼żnost afirmisanja pozitivnih efekata primene savremenih IKT, posebno u uslovima pandemije korona virusa.

"Kroz digitalizaciju se obavlja transformacija poslovanja i na taj na─Źin se ostvaruju odre─Ĺene uštede i pogodnosti", rekao je Markovi─ç.

Me─Ĺu pozitivnim efektima, na prvom mestu napomenuo je razvoj eUprave, koja omogu─çava zna─Źajne uštede resursa i za gra─Ĺane i samu upravu.

Drugi vid primene IKT je, ka┼że, elektronska trgovina kao jeftiniji vid trgovina, a koja je u prošloj godini pod uticajem problema zbog pandemije korona virusa do┼żivela rast od skoro 100 odsto.

Naveo je da je 2019. u Srbiji vrednost e-trgovine iznosila 17 milijardi dinara, a 2020. godine 33 milijade što je, ka┼że, skoro duplo više.

Markovi─ç je rekao da elektronsko pla─çanje, tako─Ĺe, smanjuje troškove, kao i rad na daljinu.

"Pojava fenomena klaud kompjutinga kod korisnika smanjuje troškove do 50 odsto u iskoriš─çavanju odgovaraju─çih resursa", rekao je Markovi─ç i naveo da se uštede ostvaruju i zbog organizovanja onlajn nastave.

On, me─Ĺutim, navodi da se istovremeno postavlja i pitanje ne┼żeljenih efekata koriš─çenja IKT, poput gubitka kontakta sa ljudima, bezbednosti aplikacija za rad od ku─çe, kao i pomešanog radnog vremena i vremena za odmor.

"To su sve pitanja koja zaslu┼żuju odgovor, i neka od njih mora─çe da se regulišu propisima", rekao je Markovi─ç i naveo va┼żnost usvajanja staregije odr┼żivog razvoja.

Nataša Gligorijevi─ç iz Centra za odr┼żivi razvoj Srbije i koordinatorka Me─Ĺusektorske radne grupe za odr┼żivi razvoj ka┼że da digitalizacija vodi ka boljem upravljanju i boljim javnim uslugama.

Naglasila je da oko 62 odsto javnih politika sadr┼że i vode ka ispunjenju ciljeva odr┼żivog razvoja.

Navela je da dobrovoljni nacionalni izveštaj o ispunjenju ciljeva odr┼żivog razvoja, koji je Srbija predstavila u UN 2019. godine, govori o opredeljnosti javnih politika ka usvajanju digitalne trasnformacije.

Za to su, ka┼że, dva klju─Źna dokumenta Ekonomski investicioni plan i "zelena agenda" za Zapadni Balkan, koji se bave ulaganjem u digitalnu budu─çost.

U─Źesnici onlajn radinionice istakli su da se u kreiranju svih novih rešenja vodi ra─Źuna o energetskoj efikasnosti i stabilnosti sistema, da je digitalizacija doprinela da se premoste brojne nepovoljne situacije koje su se dešavale, kao i da ona predstavlja jedan od klju─Źnih elemenata odr┼żivog razvoja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE