Obrenovac, 08.05.2021

O RATU I MIRU ODLU─îIVA─ćE MA┼áINE


Izvor: politika.rs/Biljana Mitrovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 14.03.2021.
U trci za smanjenje vremena potrebnog za vojno reagovanje ve┼íta─Źka inteligencija ─çe zameniti ─Źoveka i njegovu procenu da li da se reaguje

Foto::EPA-EFE/Wu Hong


Vešta─Źka inteligencija je prodrla u sve oblasti ljudske delatnosti, pa tako i u domen bezbednosti. Treba li zato da ─Źudi izveštaj komisije o upotrebi vešta─Źke inteligencije u sferi odbrane SAD koja bi smanjila vreme potrebno za donošenje odluka i brzinu reagovanja na bezbednosne pretnje. Ma koliko to bilo opravdano, postavlja se pitanje sme li odluka o borbenom delovanju da se prepusti mašini, makar ona imala i vešta─Źku inteligenciju.

I dok predlaga─Źi tvrde da je uvo─Ĺenje vešta─Źke inteligencije neophodno kako bi se pariralo Rusiji i Kini, protivnici su šokirani jer smatraju da ─çe to, izuzev pokretanja neodgovorne trke u naoru┼żavanju, dovesti do toga da ─çe odluku o tome kada i koga ubiti – donositi mašina. Pitanje kršenja me─Ĺunarodnog prava tako─Ĺe „visi u vazduhu”, iako se u izveštaju tvrdi da takve opasnosti nema ukoliko su sistemi oru┼żja pravilno ispitani i ako ih je nadle┼żni zapovednik odobrio za upotrebu. Tvrde da u tom slu─Źaju opasnost od kršenja me─Ĺunarodnog humanitarnog prava ne postoji.

Nacionalna bezbednosna agencija za vešta─Źku inteligenciju jednoglasno je usvojila ovaj izveštaj koji je sa─Źinila komisija sa zanimljivim rukovodstvom. Predvodili su je bivši šef „Gugla” Erik Šmit i Robert Vork, bivši zamenik ministra odbrane u vreme Baraka Obame i Donalda Trampa. Tu su bili i stru─Źnjaci za vešta─Źku inteligenciju – izvršni direktor „Amazona” Endi D┼żasi, koji ─çe naslediti D┼żefa Bezosa (u svojoj meteorskoj karijeri dobio je posao i u CIA i Demokratskom nacionalnom komitetu), šefovi za vešta─Źku inteligenciju u „Guglu” i „Majkrosoftu” dr Endru Mur i dr Erik Horvic, te izvršna direktorka „Orakla” Safra Kac. Bi-Bi-Si je podsetio da, iako ─Źlanovi komisije rade u li─Źnom svojstvu, kompanije koje vode su nosioci ugovora s Pentagonom i drugim institucijama u oblasti vešta─Źke inteligencije. Kapitalni ugovor vredan 10 milijardi dolara dodeljen je „Majkrosoftu”, što „Amazon” trenutno osporava na sudu.

Fokus izveštaja ove komisije na 750 stranica usmeren je ka pronala┼żenju odgovora na kinesku ambiciju da do 2030. bude svetski lider u vešta─Źkoj inteligenciji. Kako je preneo pomenuti britanski medij, u njemu se ka┼że da su visoki vojni zvani─Źnici upozorili da bi SAD mogle da „izgube svoju vojno-tehni─Źku superiornost u narednim godinama” ako ih Kina pretekne u brzini uvo─Ĺenja sistema s vešta─Źkom inteligencijom. Izveštaj predla┼że da se ona što više uvodi i u budu─çe velike vojne ve┼żbe. Ameri─Źko ministarstvo odbrane je ve─ç dugo hardverski orijentisano ka brodovima, avionima i tenkovima, a sada pokušavaju da naprave skok ka softverskoj vojnoj upotrebi. Predvi─Ĺa se da ─çe vešta─Źka inteligencija transformisati sve aspekte vojne delatnosti.

Izveštaj priznaje da vešta─Źka inteligencija mo┼że pove─çati rizik od izbijanja sukoba, ali se naglašava da je bez nje odbrana od protivnika koji je koristi – put u katastrofu. Ipak, „crvena linija” se za sada postavlja u pogledu upotrebe nuklearnog oru┼żja, koje ostaje u izri─Źitoj nadle┼żnosti predsednika. U preporukama se tako─Ĺe preporu─Źuje da Vašington „pritisne” Moskvu i Peking da se javno obave┼żu na ograni─Źenja u ovom pitanju.

Komisija nije svoje predloge ograni─Źila isklju─Źivo na vojna pitanja i naoru┼żanje, nego je predlo┼żila i šire mere kako bi SAD generalno zadr┼żale vode─çu poziciju u domenu razvoja i upotrebe vešta─Źke inteligencije. Ti predlozi se odnose na formiranje savetodavnog predsedni─Źkog tela za vo─Ĺenje šire politike vešta─Źke inteligencije; zatim na liberalizaciju imigracionih zakona radi privla─Źenja talenata iz inostranstva, uklju─Źuju─çi te┼żnju da se pove─ça „odliv mozgova” iz Kine. Tu je i predlog za formiranje novog univerziteta za obuku „digitalno talentovanih dr┼żavnih slu┼żbenika”, kao i za ubrzano usvajanje novih tehnologija u dr┼żavnim obaveštajnim agencijama.

Širi krug predloga odnosi se na potrebu SAD da ograni─Źi Kini mogu─çnost proizvodnje ─Źipova za ra─Źunare vrhunskog kvaliteta. U izveštaju doslovno stoji da SAD moraju da zadr┼że prednost najmanje dve generacije ispred kineskih proizvo─Ĺa─Źa mikroelektronike jer, iako Kina ima brzorastu─çu industriju ─Źipova, i dalje je u pogledu potreba za najnaprednijim proizvodima oslonjena na uvoz. Te napore treba pospešiti poreskim olakšicama za kompanije koje grade nove pogone u ovoj industriji, ali i nametanjem ograni─Źenja u pogledu izvoza kako Kina ne bi mogla da uveze mašine za proizvodnju naprednih generacija ─Źipova. Ovaj napor zahteva blisku saradnju s Holandijom i Japanom, ─Źije su kompanije vode─çe u svetu u proizvodnji ove opreme.

Tu je i predlog da se kompanije koje izvoze ─Źipove u Kinu primoraju da potvrde da njihovi proizvodi ne─çe biti koriš─çeni za „olakšavanje kršenja ljudskih prava” (─Źipovi ameri─Źkih firmi „Intel” i „Nvidija” koriš─çeni su za sprovo─Ĺenje masovnog nadzora nad kineskom ujgurskom etni─Źkom manjinom), kao i uvo─Ĺenje obaveze podnošenja tromese─Źnog izveštaja s popisom svih ─Źipova prodatih Kini.

Vešta─Źka inteligencija u domenu odbrane u upotrebi je ve─ç nekoliko decenija. Ograni─Źena je na pojedina─Źne borbene sisteme i oru┼żja, naro─Źito u vazduhoplovstvu i protivazduhoplovnoj odbrani. Ipak, bar do sada, krupne odluke su bile isklju─Źiva nadle┼żnost ─Źoveka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE