Obrenovac, 28.02.2024

RODITELJI NE ODUSTAJU OD LUKSUZIRANJA ZA DEČIJE ROĐENDANE


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 15.03.2023.
Imamo detaljne cene IGRAONICA, nije realno!

Foto:Printscreen/youtube, Freepik


Dečijim rođendanima danas se pridaje ogromna važnost. Deca se tretiraju kao princeze i prinčevi, kupuju im se najskuplji pokloni, a sve češÄ‡e se za te potrebe iznajmljuju dečije igraonice. A da li se sećate kako ste vi slavili vaše rođendane ili vaše majke i očevi?

U zemljama zapadne Evrope dečijim rođendanima se ne pridaje ovakva važnost kao u Srbiji, ne iznajmljuju se igraonice niti se donose skupi pokloni, iako je njihov životni standard mnogo veći neko god nas. Da li je u pitanju skromnost ili možda pak manjak pažnje prema detetu - ne znamo.

Ono što nas je podstaklo da istražimo koliko je u proseku potrebno izdvojiti novca za proslavu dečijeg rođendana u igraonici je objava jedne mame na drštvenoj mreži Tviter.

"26.000 din samo za zakup prostora u igraonici 2 sata?!", glasila je prva objava ove mame, a ubrzo je došla do još iznenađujućeg podatka.

"Ali to nije sve. Danas sam pronašla jednu igraonicu koja iznajmljivanje prostora naplaćuje 30k, još uvek nije zvanično počela sa radom, a već je bukirana mesec dana unapred", dodala je ova mama.

Za prvi rođendan svog deteta roditelji najmanje štede. Tada se prave "male svadbe" od po 100 zvanica, iznajmljuju se bendovi, animatori, dekoracije, snimatelji i za ovaj "luksuz", roditelji izdvajaju i po par hiljada evra.

A onda od drugog rođendana pa sve do pubertetskih godina, mnogim roditeljima je lakša varijatna da iznajme prostor u igraonici nego da im deca trče po kući.

Cene igraonica razlikuju se prvenstvno zbog termina. Jeftinija varijanta je ako rođendan slavite u jutarnjim časovima od onih u popodnevnim, dok su naskuplji termini vikendima. Dalje, cena zavisi od toga koja usluga se podrazumeva..

U proseku samo zakup igraonice (na vama je da organizujete/doplatite animatora, hranu i piće) košta između 200 i 400 evra, opet u zavisnosti od igraonice i dela grada.

Većina rođendaonica ima i all inclusive pakete u ponudi koji roditeljima umnogome olakšavaju organizaciju. Sve što je potrebno za proslavu manje-više tu je, u paketu. U cenu ovih paketa je uključen prostor, neograničeno piće za decu i odrasle, kao i hrana. Nekada su u ovaj paket uključeni i animatori ili maskote, retko kada i torta.

Kilogram torte košta najmanje 1.800 dinara, a za potrebe rođendana od, na primer, 40 gostiju, potrebno je obezbediti tortu od najmanje 4 kilograma, što je minimum 7.200 dinara.

U zavisnosti od broja osoba na rođendanu, cene "all inclusive" varijante se kreću od 50.000 do neverovatnih 90.000 dinara.

A kako trenutno vlada doba inflacije, ni ovaj segment nije izostavljen u nizu mnogobrojnih poskupljenja. Najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su Ugostiteljske usluge na nivou Srbije u februaru u proseku poskupele 16,5 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Hrana u ugostiteljskim objektima u Srbiji je u proseku poskupela 17,8 odsto, alkoholna pića 14,4 odsto, a bezalkoholna pića 15,8 odsto.

Kada smo pre samo par meseci razgovarali sa jednom mamom iz Beograda, cena all incluziv usluge koju je ona koristila za potrebe rođendana svoje ćerke tada je koštala 420 evra za 20 dece i 20 odraslih. Ista ova usluga sada košta 450 evra.

Kada se sve stavi na papir, čak i da odaberete najjeftiniju moguću varijantu, potrebno je da izdvojite minimum 500 evra za čitavu organizaciju.

Ali nisu svi roditelji tako "široke ruke", a niti mogu svi da priušte da daju jednu mesečnu platu za jedan dan slavlja. Zato se danas neki odlučuju za slavlje kod kuće ili u prirodi.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE