Obrenovac, 08.05.2021

REDOVI POSTAJU PROŠLOST


Izvor: Alo.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 04.05.2021.
Najavljene su velike promene: Više nema plaćanja na šalterima?!

Foto:Alo!/Dejan Briza


Zbog pandemije banke su zabele┼żile znatan pad potra┼żnje za gotovinom - u proseku 20 odsto...

U jednoj poznatoj banci u Srbiji nam je re─Źeno da ─çe u skorije vreme pla─çanja biti gotovo mogu─ça samo "online" preko aplikacija ili ra─Źunara, nezvani─Źno saznaje Alo.rs.

Tradicionalno stajanje u redu odlazi u prošlost, a pitanje je vremena kada ─çe zvani─Źno biti donesena ta odluka. Iz banke su nam rekli da se sve više gra─Ĺana interesuje za pla─çanje kod ku─çe jer im je mnogo lakše nego da ─Źekaju u redovima. 

Me─Ĺutim, ima i onih koji ┼żele da do─Ĺu u banku, pa je tako jedan gospodin rekao kako voli da dolazi u banku i ispri─Źa se sa radnicima i kako "njenu niko ne mo┼że da zabrani da dolazi u banku ako na taj na─Źin ┼żeli da izmiri svoje obaveze".

Svakako je cilj modernizacija, ali i da se olakša svima ceo proces i da se uradi ono što je u najboljem interesu gra─Ĺana.

Novine u svetu

U Nema─Źkoj su neke zbog toga isklju─Źile deo bankomata iz upotrebe. Smanjena je i potra┼żnja za potroša─Źkim kreditima, manja su nedozvoljena prekora─Źenja po teku─çim ra─Źunima. Novac se troši oprezno, piše B92.

Iako se papirni novac sve ─Źeš─çe zamenjuje karticama i mobilnim digitalnim novcem, mnogima je i danas ┼żivot bez gotovine nezamisliv. U skorijoj budu─çnosti umesto prislanjanja ili ubacivanja kartice u bankomat, za podizanje gotovine bi─çe dovolno samo pogledati bankomat, piše HRT, a prenosi Poslovni dnevnik.

Takvi bankomati se ve─ç koriste u svetu, a prete─Źa je Kina u kojoj je još pre deset godina postavljen bankomat sa podrškom za prepoznavanje lica kao na─Źina verifikacije korisnika. Ista tehnologija je po─Źela da se primenjuje i u Španiji.

Bankomati dolaze sa sigurnosnim opcijama koje spre─Źavaju prevare i upotrebu fotografija, videa ili maske za potvrdu identiteta. Sve što korisnik treba da uradi jeste da upiše svoj jedinstveni identifikacioni broj, te da stane ispred kamere koja podr┼żava tehnologiju prepoznavanja lica. Kao prednost takvog na─Źina koriš─çenja bankomata, bez kartica, naglašena je sigurnost jer kartice mogu biti ukradene.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE