Obrenovac, 18.06.2021

BEOGRADSKI DIJAMETRI


Izvor: obrenovac.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 27.05.2021.
Odr┼żan sastanak srpsko-ruskog nau─Źnog i tehnolo┼íkog saveta

Foto:obrenovac.rs


Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav ─îu─Źkovi─ç je u hotelu ”Hilton” prisustvovao prvom sastanku srpsko-ruskog nau─Źnog i tehnološkog saveta za implementaciju projekta ”Beogradski dijametri”. Na sastanku je bila prikazana prezentacija planiranih pravaca razvoja Bg voz-a i sistema javnog transporta u gradu Beogradu, kao i koncept realizacije projekta ”Beogradski dijametri”.

Doga─Ĺaju su prisustvovali zamenik gradona─Źelnika Beograda Goran Vesi─ç i pomo─çnik gradona─Źelnika Andreja Mladenovi─ç, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Har─Źenko, predsednici prigradskih beogradskih opština, koje ─çe biti u sistemu Bg voza, predstavnici Ministarstva gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture, kao i predstavnik ruske kompanije ”Sinara”.

Vesi─ç je rekao da je projekat ”Bg voz” jedan od dva najzna─Źajnija projekta u Beogradu, te da se šinski podsistem pri┼żeljkuje u Beogradu ve─ç decenijama.

– Na┼żalost, ovo je grad koji nije imao sre─çu da u prošlom vremenu dobije metro, kao što je to slu─Źaj sa nekim manjim gradovima. Nama je osnovni podsistem javnog prevoza autobuski podsistem. Jasno je da ve─çina naših problema u transportu i prevozu poti─Źe od toga i zato prelazimo na šinski podsistem. To je revolucija koja se pri┼żeljkuje u Beogradu ve─ç decenijama. Ove godine su zato va┼żne, jer pravimo novi Beograd, Beograd za naredni vek u kome ─çe ┼żiveti naši potomci i koji ─çe imati manje problema nego što ih mi imamo sada – istakao je Vesi─ç.

Kada se jednog dana bude pominjala istorija Beograda, ovo vreme ─çe biti poznato po rešavanju najve─çeg broja infrastrukturnih problema koje smo zatekli, naveo je Vesi─ç i dodao da se to ne odnosi samo na metro i Bg voz ve─ç i na obilaznicu oko Beograda i mnoge druge infrastrukturne probleme koji decenijama optere─çuju grad.

– Naš grad raste svakodnevno i nezvani─Źno ve─ç ima više od dva miliona stanovnika. Na┼żalost ima infrastrukturu iz sedamdesetih godina prošlog veka koja nije u stanju da istrpi toliki broj vozila i porast broja stanovnika – rekao je Vesi─ç.

On je pojasnio da su Bg voz i metro potpuno dva razli─Źita projekta koji ─Źine jedinstvenu celinu, ali se razvijaju potpuno odvojeno.

– Kada je u pitanju metro, gradi─çemo prve dve linije. Prva ─çe imati 21,1 kilometar, a druga 19,2 kilometra. I jedna i druga ─çe imati po 21 stanicu, a projektujemo i tre─çu liniju. Prva linija je Makiš – Mirijevo, druga ┼Żelezni─Źka stanica „Zemun” – Mirijevo, a tre─ça Blok 72 – Banjica 2. Trebalo bi da tre─ça linija ima 20,8 kilometara i 21 stanicu. U ovom trenutku smo fokusirani na prve dve linije – prva ─çe biti gotova 2028. godine, a druga 2030. Te dve linije ─çe u─Źiniti metro funkcionalnim, a punu upotrebljivost ─çe imati kada se izgradi i tre─ça linija – pojasnio je Vesi─ç.

Govore─çi o Bg vozu, Vesi─ç je istakao da je on posebno zna─Źajan zbog toga što ─çe povezati centar grada sa prigradskim opštinama.

– Posebno insistiram na tome da Beograd ne mo┼że da bude jedinstven i funkcionalan grad sve dok svaki deo grada ne bude transportno i saobra─çajno povezan sa centrom grada. Sugra─Ĺani u udaljenim delovima grada sada ┼żive izdvojeno kao da ne pripadaju Beogradu. Moramo da damo dodatni doprinos kako bi oni bili saobra─çajno povezani sa centrom grada. Bg voz se naslanja na postoje─çu ┼żelezni─Źku infrastrukturu, tako da ne pravimo novu ┼żeleznicu, ve─ç koristimo postoje─çu i dogra─Ĺujemo je zajedno sa „┼Żeleznicama Srbije” i Vladom Srbije kako bi ona bila stavljena u funkciju gradske ┼żeleznice. Nedavno smo usvojili Zakon o metrou i gradskoj ┼żeleznici – kazao je Vesi─ç.

Kada je u pitanju prigradska ┼żeleznica, ona danas postoji u Beogradu, tako da imamo dve gradske linije Batajnica–Ov─Źa (31,3 kilometra) i Resnik–Ov─Źa (36 kilometara) i dve prigradske linije Mladenovac–Ov─Źa (62 kilometra) i Lazarevac–Ov─Źa (68 kilometara), naveo je Vesi─ç.

– Te dve prigradske linije nisu potpuno funkcionalne – imaju mali broj polazaka, na jednoj liniji sedam, a na drugoj tri dnevno. Ako ┼żelimo da ovi delovi grada budu povezani, treba da imaju bolju dinamiku. Trenutno imamo 197 kilometara gradske ┼żeleznice, ukupno 104 polaska, a plan je da, kada projekat „Bg voz” završimo, imamo 223 kilometra, 76 stanica i 500 polazaka. Tada ─çe ova ┼żeleznica biti u funkciji. Planiramo dve nove linije ┼Żeleznik–Karaburma (14 kilometara) i Sur─Źin–Obrenovac (24 kilometra), a u planu je i rekonstrukcija postoje─çih linija, naro─Źito prema Lazarevcu i Barajevu, odnosno Sopotu i Mladenovcu – rekao je Vesi─ç.

Prema njegovim re─Źima, Bg voz i gradska ┼żeleznica ne predstavljaju samo infrastrukturni razvoj Beograda, ve─ç se na taj na─Źin podi┼że i kvalitet ┼żivota gra─Ĺana.

– To zna─Źi da ─çe zemlja u prigradskim opštinama biti mnogo vrednija, a samim tim bi─çe i više investicija. Da napomenem i to da je od Vukovog spomenika do ┼żelezni─Źke stanice u Lazarevcu potrebno 63 minuta, a danas kolima ili autobusom ne mo┼żete da stignete za to vreme. Ovi vozovi ─çe biti br┼żi, bolji i ─Źeš─çi, a to zna─Źi da se podi┼że kvalitet ┼żivota ljudi, što i jeste suština – naveo je Vesi─ç.

Zamenik gradona─Źelnika je istakao i to da bi trebalo da se uskoro pusti u rad brza pruga Beograd – Novi Sad i prema Subotici, kao i to da ─çe, kada se napravi linija Bg voza od ┼żelezni─Źke stanice u Zemunu do aerodroma u Sur─Źinu, mo─çi da se stigne do aerodroma bez koriš─çenja automobila. Na taj na─Źin bi─çe omogu─çeno povezivanje i sa drugim gradovima, što ─çe kao rezultat imati povezivanje zemlje u jedan saobra─çajni sistem koji omogu─çava da se cela zemlja br┼że razvija. Vu─Źi─ç je prvi srpski predsednik koji je to prepoznao, jer to zna─Źi ulaganje u budu─çnost zemlje, naveo je Vesi─ç.

– Naro─Źito smo sre─çni jer razvijamo projekat „Bg voz”. Beograd ─çe kroz projekat „Bg voz” i još nekoliko projekata koje finansira Vlada Srbije dobiti više od šest milijardi evra. Kada 2030. budemo imali završen Bg voz – prve dve linije metroa, naš osnovni podsistem bi─çe šinski. Pored toga, u planu je širenje mre┼że tramvaja i kupovina novih, što zna─Źi da ─çe autobusi u Beogradu biti samo pomo─çno sredstvo prevoza. Gra─Ĺani ─çe tada mo─çi da se prevoze brzo i ta─Źno na vreme. Bg voz je i danas najta─Źniji, najefikasniji i najbolji prevoz, koji je daleko od onog nivoa koji treba da ima jedna gradska ┼żeleznica – rekao je Vesi─ç.

On je u zaklju─Źku naveo da je Moskva unapredila gradsku ┼żeleznicu pre nekoliko godina, te da su njena iskustva Beogradu dragocena.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Har─Źenko istakao je da ovaj projekat zaslu┼żuje da ima podršku Ruske Federacije.

– Projekat je nastao u razgovorima potpredsednika Ruske Federacije Jurija Borisova sa predsednikom Aleksandrom Vu─Źi─çem i predsednicom Vlade Anom Brnabi─ç u okviru me─Ĺuvladinih komiteta za saradnju izme─Ĺu Rusije i Srbije. Što se ambasade ti─Źe, uvek mo┼żete ra─Źunati na našu podršku tokom realizacije i implementacije ovog projekta. On se potpuno uklapa u plan razvoja Beograda, saobra─çaja, a veliko je dostignu─çe i to što ima privredni i ekonomski zna─Źaj, kao i izra┼żenu humanitarnu, ljudsku dimenziju – rekao je Bocan-Har─Źenko.

Generalni direktor „Infrastrukture ┼żeleznice Srbije” Nebojša Šurlan je naglasio da su sa Vladom Srbije i Ministarstvom gra─Ĺevinarstva, infrastrukture i saobra─çaja ve─ç nekoliko godina unazad krenuli sa velikim investicijama u ┼żeleznicu.

– Razvoj ┼żeleznice je jedan od prioriteta ove vlade. Sa unapre─Ĺenjem beogradske ┼żeleznice smo ve─ç krenuli a radimo i na razvijanju ┼żelezni─Źke mre┼że. Sa partnerima ─çemo raditi na zajedni─Źkim projektima kako bi Beogra─Ĺani imali bolje uslove za prevoz – rekao je Furlan.

Ana Dimovski iz Ministarstva gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture navela je da projekat „Beogradski dijametri” za ovo ministartsvo predatavlja razvoj javne ┼żelezni─Źke strukture, a u svrhu razvoja prigradskog saobra─çaja.

– Napredni gradovi svoj razvoj javnog gradskog sistema upravo zasnivaju na šinskom saobra─çaju, jer ima velikih prednosti, pre svega u vidu smanjenja štetnih uticaja na ┼żivotnu sredinu. Zato je nadle┼żno ministarstvo i podr┼żalo Grad Beograd kada je u pitanju projekat „Beogradski dijametri” – rekla je Ana Dimovski.

Prezentacije su odr┼żali Sekretarijat za javni prevoz, JKP „Beogradski metro i voz” Saobra─çajni fakultet i Saobra─çajni institut CIP.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE