Obrenovac, 20.06.2021

REKONSTRUKCIJA ZGRADE STARE APOTEKE


Izvor: obrenovac.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 06.06.2021.
U toku su radovi na rekonstrukciji zgrade stare apoteke u Obrenovcu, osnovane davne 1872. godine

Foto:obrenovac.rs


Radove su obišli predstavnici Gradske opštine Obrenovac.

Miroslav Čučković, predsednik Gradske opštine Obrenovac je izjavio da se nastavlja sa uređenjem centralnog dela grada.

– Posle završene, totalno rekonstruisane stare banje koja danas izgleda prelepo imaćemo još dva realizovana objekta do kraja godine. To je ovaj objekat koji sledeće godine puni 100 godina, naša stara apoteka. Ona će zaista biti onako kako je izgledala i tada i biće ukras Obrenovca sa svim onim sadržajima koji su bili i pre – rekao je Čučković.

– Moram da napomenem da je odavde izneto 11 kamiona šuta. Važno je da će nameštaj izgledati upravo onako kako je izgledao pre 100 godina. Spoljašna stolarija, ulazna vrata i izlog će izgledati isto kao i tada. Nama je stigla i stolarija za nekadašnju staru opštinu, a buduću biblioteku preko puta bioskopa Palež. Vrata i prozori su potpuno isti kao iz perioda pre jednog veka. Ta dva objekta zajedno sa ovom kompletnom lepotom na trgu biće prostor u kome će uživati Obrenovčani i na koji će sigurno biti ponosni – zaključio je Čučković.

Zoran Ćorlomanović, član Veća Gradske opštine Obrenovac je rekao da je zgrada stare apoteke važan objekat kulturne baštine Obrenovca.

– Prva apoteka je formalno formirana 1872. godine. Nije bilo farmaceuta i po tadašnjem pravilu nije mogao niko da vodi apoteku. Da bi 28. oktobra 1875. godine u ovom prostoru Franc Franke dovezao sve lekove i ono što nam je neophodno za formiranje apoteke, i taj dan se uzima za početak rada prve apoteke u Obrenovcu. Franc Franke je posle devet godina apoteku prodao Bogoljubu Kovačeviću, koji ovom apotekom rukovodi sve do kraja Balkanskog rata. On tada ustupa apoteku sinu Milanu koji je posle Prvog svetskog rata prodaje Marku Stojanoviću. Koji se na čelu ovo apoteke nalazi sve do 1949. godine. Od 1946. godine apoteka je u državnom vlasništvu, a do 2010. ona radi u sklopu Doma zdravlja Obrenovac – naveo je Ćorlomanović i dodao da mu je izuzetno drago zbog obnove prostorija stare apoteke.

Petar Petrović, direktor Javnog preduzeća ”Poslovni prostor” Obrenovac je podsetio da je zgrada stare apoteke poslednji put renovirana 1922. godine.

– Ja sam zaista presrećan da krenemo u renoviranje apoteke. Onako kako treba upotpunosti u dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Investicija je velika, ali biće na zadovoljstvo Javnog preduzeća, opštine i građana – poručio je Petrović i najavio završetak radova do avgusta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE