Obrenovac, 07.05.2021

SVE VIŠE BAHATIH I DROGIRANIH VOZAČA


Izvor: MONDO/Lokalne novine | Obrenovac, 09.03.2021.
Predstavljaju veliku opasnost, skoro tre─çina njih mla─Ĺa od 24 godine

Foto:Mondo/Stefan Stojanovi─ç


Deset voza─Źa koji su zate─Źeni da upravljaju vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci mla─Ĺi su od 24 godine.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobra─çajne policije, tokom prošle nedelje, isklju─Źili su iz saobra─çaja 37 voza─Źa zbog u─Źinjenog prekršaja nasilni─Źke vo┼żnje i 33 voza─Źa zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Pod dejstvom psihoaktivnih supstanci najve─çi broj voza─Źa isklju─Źen je iz saobra─çaja na teritoriji Beograda, ukupno deset, dok je pet voza─Źa isklju─Źeno u Kraljevu, a ─Źetiri u Kruševcu. Deset voza─Źa koji su zate─Źeni da upravljaju vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci mla─Ĺi su od 24 godine.

Najviše voza─Źa isklju─Źeno je iz saobra─çaja na teritoriji Beograda zbog nasilni─Źke vo┼żnje, ukupno sedam, dok je zbog istog prekršaja pet voza─Źa isklju─Źeno iz saobra─çaja na teritoriji ─îa─Źka, a ─Źetiri voza─Źa na teritoriji Kruševca, saopštio je MUP.

Pripadnici Uprave saobra─çajne policije su, sino─ç, zaustavili voza─Źa koji je na autoputu gde je brzina ograni─Źena na 120 kilometara na ─Źas upravljao vozilom brzinom od 233,8 kilometara na ─Źas. Protiv voza─Źa bi─çe podneta odgovaraju─ça prekršajna prijava.

Podsetimo, od po─Źetka ove godine redovna saobra─çajna kontrola podrazumeva i brzi test na narkotike, koji se voza─Źima radi na licu mesta, nakon što policija posumnja da je osoba u saobra─çaju pod dejstvom droge. Tokom prošle godine na putevima u Srbiji otkriveno je više od 600 osoba koje su vozile pod dejstvom narkotika. Nakon uvo─Ĺenja brzog testa u svakodnevnu primenu, taj broj se svakog meseca pove─çava.

"Policija ima pravo da koristi ovaj test kada god smatra da je potrebno. Budu─çi da test nije jeftin, uglavnom se radi kada se posumnja da je neki voza─Ź pod uticajem droge. Retko kada se ovaj test bez razloga radi starijim sugra─Ĺanima koji su poštovali saobra─çajna pravila, ve─ç se uglavnom koristi u situacijama kada za to zaista ima potrebe", re─Źeno je ranije MONDU u Komitetu za bezbednost saobra─çaja.

Kontrola traje prose─Źno 10 minuta i saobra─çajni policajac je sprovodi na licu mesta, na osnovu uzoraka pljuva─Źke. Za primenu ure─Ĺaja za testiranje sprovedena je obuka policijskih slu┼żbenika na ure─Ĺaju pod nazivom "Dräger DrugTest 5000".

"U kesi se nalazi brzi test koji se sastoji od ku─çišta sa testnom trakom, uzima─Źa uzorka, pokaziva─Źa koli─Źine uzorka, zaštitnog poklopca i uloška. Kada se otvori, voza─Ź daje svoj uzorak pljuva─Źke stavljanjem u usnu duplju. Uzorak se stavlja u kasetu, pa u analizator. Nakon toga, ure─Ĺaj izbacuje rezultat", objasnio je za MONDO saobra─çajni policajac iz Beograda..

Ovim testom otkriva se prisustvo ─Źak sedam razli─Źitih vrsta narkotika.

"Detektuje se prisustvo amfetamina, kanabisa, kokaina, metamfetamina, opijata, metadona i benzodijazepina. Najve─çi broj voza─Źa do sada isklju─Źenih iz saobra─çaja bio je pod dejstvom kanabisa, zatim zbog vo┼żnje pod dejstvom amfetamina, a onda zbog vo┼żnje pod dejstvom kokaina", pokazuju podaci Agencije za bezbednost saobra─çaja.

Kazne za vo┼żnju pod dejstvom psihoaktivnih supstanci su sli─Źne kao i za alkohol. Policijski slu┼żbenici isklju─Źuju voza─Źa iz saobra─çaja u trajanju od 24 ─Źasa i odre─Ĺuje se zadr┼żavanje u slu┼żbenim prostorijama u trajanju do 12 sati.

"Protiv voza─Źa se podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i zakonom je propisana nov─Źana kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, osam kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest meseci. Oni koji odbiju ovakvo testiranje bi─çe ka┼żnjeni nov─Źanom kaznom od 100.000 do 120.000 dinara, sa 14 kaznenih poena i oduzimanjem dozvole na osam meseci ili zatvorskom kaznom od 30 dana", piše u ovom zakonu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE