Obrenovac, 01.07.2022

SAD ─ćETE LAKO ZNATI KOJE MESO I MESNI PROIZVODI SU IZ SRBIJE!


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 18.03.2022.
Da bi imali tu oznaku mora da se ispuni jedan VEOMA VA┼ŻAN USLOV!

Foto:Ministarstvo poljoprivrede, Profimedia


Meso i mesni proizvodi koji su poreklom iz Srbije od 1. aprila ─çe biti obele┼żeni posebnom grafi─Źkom oznakom, a kako saopštava Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, obele┼żavanje doma─çih proizvoda od mesa je uvedeno novim Pravilnikom o deklarisanju, ozna─Źavanju i reklamiranju hrane.

Da bi neka mesna prera─Ĺevina imala oznaku "Poreklom iz Srbije" potrebno je da više od 50 odsto glavne sirovine bude poreklom iz naše zemlje. Oznaka ─çe se prikazivati na vidljivom mestu neposredno pored izlo┼żenog proizvoda ili uz cenu, a treba da bude najmanje iste veli─Źine kao i sama cena.

- Na ovaj na─Źin tako─Ĺe ─çemo ukazati potroša─Źima na to gde mogu kupovati doma─çe proizvode i promovisati prednosti kvaliteta doma─çih proizvoda. O─Źekuje se da dugoro─Źno ova mera pozitivno deluje na doma─çu proizvodnju - saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Sekretar Udru┼żenja za sto─Źarstvo i preradu sto─Źarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimovi─ç podse─ça da je ovu inicijativu davno pokrenula Privredna komora, a da je ona sada prepoznata i kao zna─Źajna uneta u regulative i ozvani─Źena u Pravilniku o deklarisanju, reklamiranju i ozna─Źavanju proizvoda.

Nema razloga za brigu

Snadbevenost je normalna

Komentarišu─çi talas poskupljenja izazvan sukobom Rusije i Ukrajine, Budimovi─ç isti─Źe da je mogu─çe da ─çe procentualno do─çi do poskupljenja mesa i mesnih prera─Ĺevina, ali da za sada nema velikih pove─çanja i da je snabdevenost normalna.

- Hrana za ┼żivotinje je poskupela, ta─Źnije komponente kao što su kukuruz i sojina sa─Źma, koje u najve─çem delu ulaze u hranu za ┼żivotinje. Svi ti kapaciteti koji proizvode hranu za ┼żivotinje koriste energiju - plin, naftu, elektri─Źnu energiju, sve je to poskupelo i procentualno ─çe verovatno do─çi do poskupljenja, ali su to neke neminovnosti, i to nije da bi neko zaradio ekstra - objašnjava Budimovi─ç.

- Naše meso je od ┼żivotinja koje su hranjene non-GMO sojinom sa─Źmom i to daje specifi─Źnost u smislu kvaliteta. Mislim da ─çe to biti dobra mera za sve nas koji smo potroša─Źi da jednostavno mo┼żemo da napravimo izbor - ka┼że Budimovi─ç za Biznis.rs i dodaje da Srbija sve┼że svinjsko meso uvozi samo za preradu kao i da bi sve ostalo trebalo da bude doma─çeg porekla.

On tako─Ĺe isti─Źe kako ─çe ovo biti dobar znak i za sto─Źare i za potroša─Źe da jednostavno konzumiraju doma─çi proizvod koji je ozna─Źen.

Na pitanje šta naši gra─Ĺani najviše kupuju, Budimovi─ç objašnjava da pored sve┼żeg mesa srpski potroša─Źi najviše kupuju polutrajne proizvode, to su fermentisani proizvodi tipa ─Źajne, fruškogorske i sli─Źne vrste prera─Ĺevina, zatim pasterizovane proizvode kao što su viršle, parizeri...

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE