Obrenovac, 07.05.2021

SRBIJA ─ćE 2050. PONOVO BITI ┼áUMADIJA


Izvor: Espreso/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 22.03.2021.
Planirano da se povr┼íina pod ┼íumama pove─ça na ─Źak 42 odsto

Foto:Profimedia


Nacionalnom strategijom pošumljavanja planirano je da do 2050. godine površina teritorije Srbije pokrivena šumom bude pove─çana sa sadašnjih 30 odsto na 42 procenta, saopštio je Zavod za zaštitu prirode Srbije povodom obele┼żavanja 21. marta, Me─Ĺunarodnog dana šuma.

Jedan od prioritetnih ciljeva u zaštiti prirode je o─Źuvanje i unapre─Ĺenje šuma kao našeg najve─çeg prirodnog bogatstva koje predstavlja najva┼żniji izvor biološke raznovrsnosti. Poseban zna─Źaj šume imaju u odr┼żavanju ekoloških procesa i ravnote┼że, štite─çi osetljive ekosisteme, slivove i izvorišta voda", izjavio je direktor Zavoda Aleksandar Dragiši─ç.

On je napomenuo da šume u Srbiji ─Źine 80 odsto površina koje su ozna─Źene kao zašti─çena prirodna dobara, i da stoga Zavod za zaštitu prirode Srbije poseban zna─Źaj daje zaštiti šumskih kompleksa kao nosilaca ukupnih vrednosti naše prirode.

Dragiši─ç je naveo da se kao podru─Źja sa najve─çom šumovitoš─çu kod nas isti─Źu Park prirode ┬äGolija", Nacionalni park ┬äTara", Park prirode ┬äStara planina", Specijalni rezervat prirode ┬äGo─Ź-Gvozdac", Park prirode ┬äStolovi".

Površina šuma pod zaštitom uskoro ─çe biti znatno pove─çana proglašenjem novih podru─Źja za zašti─çena, kao što su parkovi prirode ┬äKu─Źaj-Beljanica" i ┬äMojstirsko-Draške planine", najavio je Dragiši─ç.

Prema podacima Zavoda, Srbija je sve do polovine XIX veka bila obrasla gustim neprohodnim šumama, a njena šumovitost je tada iznosila, prema nekim procenama oko 80 odsto tadašnje teritorije. Me─Ĺutim, u drugoj polovini XIX veka njihovo uništavanje i kr─Źenje uzelo je takve razmere, da su se u Narodnoj skupštini Kne┼żevine Srbije od 1871. do 1874. godine vodile diskusije o problemu šumarstva, a 1891. godine donet je i Zakon o šumama, navodi se u saopštenju Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE